Japonský jen je oblíbeným obchodním instrumentem na Wall Street

Poté, co bankovní krize v USA a ve Švýcarsku poškodily postavení dolaru a franku jakožto aktiv, která jsou vhodná pro neklidné časy, se japonskému jenu daří vrátit se na pozici oblíbeného devizového útočiště.

Pro japonskou měnu, která ještě před několika měsíci potřebovala podporu politiků, aby se dostala z tříletého minima, je to změna osudu. Tento měsíc je nejúspěšnější hlavní světovou měnou a pro společnosti jako DWS Group, JPMorgan Chase & Co. a Morgan Stanley je jen dalším velkým obchodem.

„V loňském roce byl jen extrémně slabý, ale v letošním roce jsme svědky obratu – je to jeden z hlavních trendů,“ řekl Van Luu, vedoucí oddělení měn ve společnosti Russell Investments.

Oživení jenu ukazuje, jak se nálada může změnit na pětníku, protože se zdá, že cyklus globálního zvyšování úrokových sazeb se blíží ke konci. Jeho síla zmátla hedgeové fondy sázející proti jenu a Wall Street jej nyní upřednostňuje jako pojistku proti dalším otřesům světové ekonomiky.

Zatímco klesající bankovní akcie by za normálních okolností vyvolaly rally na dolaru, vedly k sázkám na to, že Federální rezervní systém změní svou mantru o vyšších a dlouhodobějších sazbách, což dříve přinášelo peníze na shortování jenu. A i když si otřesy vynutily převzetí Credit Suisse Group AG, evropští – a do jisté míry i japonští – politici jsou stále vnímáni jako ti, kteří pokračují v utahování politiky, což by zvýhodnilo jejich měny oproti zelené bankovce.

„Domníváme se, že napětí v bankovním sektoru by se mělo více soustředit na americké regionální banky a nadále upřednostňovat euro a jen jako hlavní příjemce slábnoucí výjimečnosti USA,“ uvedli analytici UBS Group AG.

Úkryt před recesí

Zdroj: Getty Images

Vyhlídka na recesi vede fond Allianz Global Investors k defenzivním obchodům včetně jenu, zatímco taktická portfolia State Street Global Advisors tuto měnu upřednostňují. Investiční divize Deutsche Bank AG DWS Group sází na to, že v příštích 12 měsících posílí na 125 za dolar, jak uvedl Bjoern Jesch, její investiční ředitel.

Společnost Morgan Stanley je ještě optimističtější a plánuje růst o 9 % na 120 za dolar, protože podle ní investoři vyčkávají, jak silný bude ekonomický propad. Stratégové banky JPMorgan doporučují opční sázky na kurz jenu vůči americkému, kanadskému a novozélandskému dolaru, plus švýcarskému franku a švédské koruně, zatímco stratégové Citigroup Inc. jsou rovněž jeho příznivci.

Na opčním trhu obchodníci s tříměsíčním časovým horizontem zvýšili tento měsíc své býčí sázky na jen na nejvyšší úroveň od roku 2020, jak vyplývá z ukazatele risk reversals, který je měřítkem očekávaného směru vývoje měny.

Podle Jamese Malcolma, vedoucího oddělení měnové strategie v UBS, je však použití jenu jako zajištění portfolia „mimořádně drahé“, částečně kvůli úrokovým diferenciálům. Stále vidí růst jenu na 120 za dolar do konce roku, ale řekl, že je třeba hrát „takticky“.

A navzdory poptávce po bezpečném přístavu se pravděpodobně nebude jednat o jednosměrný obchod. Jakýkoli nový signál, že Fed bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, pravděpodobně podpoří dolar, zatímco existují další zdroje potenciálního tlaku na japonský jen. Podle RBC Capital Markets budou domácí japonské fondy hnací silou prodeje jenu, pokud nebudou zajišťovat investice do zahraničních dluhopisů.

Tyto reálné peněžní toky by mohly tlačit pár dolar-jen výše, i když „status jenu jako bezpečného přístavu bude dominovat krátkodobým pohybům“, uvedl Adam Cole, hlavní měnový stratég společnosti. Mezitím krátké pozice v japonském jenu od fondů využívajících pákový efekt přesáhly v týdnu končícím 21. března 50 000 kontraktů, což je podle údajů CFTC nejvíce medvědí pozice od června loňského roku.

Zápal pro japonský jen přichází poté, co švýcarský frank, další tradiční útočiště, utrpěl největší jednodenní propad vůči dolaru od roku 2015, kdy důvěra v Credit Suisse dosáhla svého dna. Zatímco frank se od té doby částečně zotavil, investoři ve Švýcarsku si odnesli ránu.

„Nedávná rizika finanční nestability v USA a Evropě zvýšila pravděpodobnost hospodářského zpomalení,“ uvedl měnový stratég společnosti Nomura International Plc Yusuke Miyairi. „Domníváme se, že jenu jako relativně ‚bezpečné měně‘ se bude dařit snadněji.“

Úleva od výnosů

Zdroj: Shutterstock

V Japonsku vedl návrat inflace také k sázkám na posílení jenu. Obchodníci nadále spekulují, že Bank of Japan po letech stlačování sazeb blízko nuly nakonec politiku normalizuje.

Velmi uvolněná politika BOJ, která je v rozporu s globálním zvyšováním sazeb, byla jedním z důvodů, proč jen v loňském roce ztratil status útočiště a v jednu chvíli se vůči zelené měně propadl o více než 24 %.

Zvýšený zájem o jen, ať už se bude vyvíjet jakýmkoli směrem, bude pravděpodobně znamenat větší výkyvy kurzu měny.

„S blížícím se koncem cyklu zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu to bude pravděpodobně hlavní hnací silou tržního vývoje dolaru vůči jenu – Japonsko se může stát zemí rostoucí volatility,“ uvedl Tanvir Sandhu, hlavní globální derivátový stratég společnosti Bloomberg Intelligence.