Krypto: určitá regulace je sice pravděpodobně nutná, ale prioritou musí být podpora růstu a inovací

Příval žalob ze strany regulačních orgánů v roce 2023 ukazuje, že vláda je připravena přitvrdit v boji proti kryptoměnám.

Kryptoměny by mohly v budoucnu podpořit ekonomiku.

Pokud bude regulace příliš přísná, hrozí USA ztráta konkurenční výhody na světové scéně.

Kryptoměny a blockchainy se v posledních letech staly inovativním a vzrušujícím technologickým vývojem. Vzhledem k jejich novosti a jedinečnosti však mnohé vlády po celém světě dohánějí, aby pro tuto rozvíjející se třídu aktiv zavedly jasný regulační rámec.

Ve Spojených státech funguje krypto v neprůhledném rámci bez konkrétního úřadu odpovědného za dohled. Proto se začal rozvíjet dílčí přístup k regulaci. Ale vzhledem k tomu, že již v roce 2023 proběhlo několik významných soudních procesů namířených proti společnostem, jako jsou Coinbase a Binance, se tato realita možná začíná měnit, protože regulační orgány začínají vystupovat jednotně.

Přesto je tu jeden problém.

Zatímco některé země přijaly příznivé a podpůrné právní předpisy, aby přijaly potenciální ekonomické výhody, které přinášejí kryptoměny a technologie blockchain, zdá se, že tyto nedávné žaloby jsou zaměřeny na celé odvětví. V souladu s tím rostou obavy, že Spojené státy jsou na pokraji zavedení přísné a rozsáhlé regulace, která hrozí zbrzdit růst tohoto odvětví. Pokud se touto cestou vydáme, poškodí to nejen kryptoměny, ale pravděpodobně i celou ekonomiku.

Zdroj: Getty Images

Aby si země udržela konkurenceschopnost a vedoucí postavení v tomto rychle rostoucím odvětví, je nezbytné, aby regulace kryptoměn v USA byla spíše podpůrná než represivní. Regulace je vyvažování a měla by být hlavní prioritou zákonodárců z mnoha důvodů.

Dosažení rovnováhy

Hlavním důvodem, proč je podpůrná regulace tak důležitá, je to, že umožní další rozkvět odvětví kryptoměn zde v Americe. Zajištění konkurenceschopnosti země v tomto rychle rostoucím odvětví by mohlo výrazně podpořit ekonomiku, protože se odhaduje, že toto odvětví bude v nadcházejících letech růst složenou roční mírou růstu o více než 14 %.

Toto odvětví již prokázalo, že může být významným motorem hospodářského růstu, ale má také potenciál narušit některá z nejproduktivnějších odvětví ekonomiky, včetně bankovnictví, finančnictví a zdravotnictví. Je nezbytné, aby se případná legislativa doplňovala, protože stále více lidí a podniků si uvědomuje výhody kryptoměn a blockchainů. Se správným regulačním rámcem mohou Spojené státy přilákat investice, podpořit inovace a vytvořit nová pracovní místa v řadě odvětví.

Zdroj: Shutterstock

Restriktivní regulace by naopak mohla vést ke ztrátě talentů, kapitálu a inovací. Přidané překážky mohou podnikům ztížit působení na trhu s kryptoměnami a investory odradit od vkládání peněz do nových a inovativních projektů. Pokud si USA chtějí v tomto odvětví udržet konkurenceschopnost, musí přijmout regulační rámec, který neobětuje růst dusivou kontrolou.

Podpůrná regulace rovněž pomůže zajistit, aby Spojené státy zůstaly konkurenceschopné na mezinárodní scéně. Kryptoměny jsou globálním odvětvím a země po celém světě již nyní soutěží o přilákání investic, talentů a inovací v tomto sektoru. Pokud se Spojeným státům nepodaří dosáhnout potřebné rovnováhy, hrozí, že budou zaostávat za ostatními zeměmi, které jsou v regulaci kryptoměn aktivnější.

V neposlední řadě pomohou doplňující právní předpisy chránit spotřebitele, kteří používají kryptoměny. Kryptoměny jsou stále relativně novou technologií a existuje riziko, že začínající investoři mohou být vystaveni podvodům, zpronevěrám a jiným formám finančního zneužívání.

Nezbytné zřeknutí se odpovědnosti

I když je třída aktiv kryptoměn v USA v nejistotě, je třeba si uvědomit jednu výhradu: Kryptoměny jsou obchodovány mezinárodně. Jinými slovy, pokud USA zavedou dusivou regulaci, nebude to pro krypto znamenat konec.

Jediné, co to bude znamenat, je, že se kryptospolečnosti a investoři s velkou pravděpodobností přesunou na jiná místa, kde jsou podmínky přívětivější. Z tohoto důvodu budou kryptoměny pravděpodobně i nadále růst, ať už s USA, nebo bez nich.

Zdroj: Shutterstock

Ačkoli se může zdát, že budoucnost kryptoměn je nejistá, existuje spousta důvodů k optimismu, že tato decentralizovaná aktiva budou fungovat víceméně stejně i v budoucnu. Ačkoli tedy v USA existuje určité regulační riziko, pokud jde o investice do této třídy aktiv, stále existuje spousta výhod. Investoři by však měli dbát na to, aby investovali pouze do těch nejvíce decentralizovaných kryptoměn a minimalizovali tak své riziko.