Tito akcioví giganti vypadají na současných úrovních přesvědčivě

Rozpoznat správné akcie je dovednost, kterou se musí naučit každý investor, a obrovský objem tržních údajů o hlavních indexech, jednotlivých akciích, akciových analyticích a od nich může představovat zastrašující překážku. Naštěstí existují nástroje, které vám pomohou. Smart Score je nástroj pro shromažďování a srovnávání dat, který využívá algoritmus poháněný umělou inteligencí k třídění dat o každé akcii podle řady faktorů, celkem 8, které jsou známé svou silnou korelací s budoucí výkonností akcií.

To všechno zní jako sousto, ale jde o následující: sofistikovaný datový nástroj, který vám na stupnici od 1 do 10 poskytne jednoduché skóre, podle kterého můžete posoudit vyhlídky každé akcie. Díky němu máte složitý svět burzovních dat na dosah ruky.

Zdroj: Getty Images

Perfect 10 by samozřejmě měl být skvělým neonovým nápisem, který investory navede k bližšímu pohledu – a někdy je navede k akciím, které nikdy nepostrádaly titulky nebo pozornost. Jedná se o některé z gigantů trhu, akcie, které jsou známé, mají bilionovou tržní kapitalizaci a mohou se pochlubit konsensuálním hodnocením Strong Buy od nejlepších profesionálních analytiků na ulici. Podívejme se tedy na dvě z nich blíže.

Amazon (AMZN)

První na našem seznamu je Amazon, jméno, které není třeba příliš představovat. Je pravděpodobné, že jsme si všichni v poslední době u Amazonu něco koupili; společnost je gigantem mezi světovými maloobchodníky – druhým největším na světě – s vedoucím postavením v odvětví elektronického obchodu. Kromě toho zaujímá vedoucí postavení na trhu také služba cloud computingu (AWS) společnosti Amazon.

Zdroj: Getty Images

Gigantismus společnosti Amazon v maloobchodě doplňuje její postavení mezi veřejně obchodovanými společnostmi na Wall Street. Je jednou z pouhých čtyř společností s tržní kapitalizací přesahující bilion dolarů. Tržní kapitalizace společnosti Amazon ve výši 1,03 bilionu dolarů ji řadí na čtvrté místo za společnosti Apple, Microsoft a Alphabet, mateřskou společnost Googlu.

Jako vedoucí firma v oblasti elektronického obchodu Amazon v období pandemie/odstávky silně profitoval – loni však zaznamenal drastické ztráty, když pandemie ustoupila a obchodní a společenské aktivity se vrátily do normálnějších kolejí. V roce 2022 se cena akcií společnosti Amazon propadla o 51 %, čímž ztratila tržní kapitalizaci výrazně přesahující 800 milionů dolarů.

V poslední době Amazon vykázal tikot vzhůru v tržbách. Celkové tržby za 4Q22 dosáhly 149,2 miliardy dolarů, což je o 8,6 % více než očekávaných 145,4 miliardy dolarů. Hospodářský výsledek společnosti však prognózy nenaplnil. Pokud jde o zisk, společnost vykázala zisk na akcii ve výši 3 centů, což je nepříznivé ve srovnání s očekávanými 17 centy.

Výhled tržeb na 1. čtvrtletí byl stanoven v rozmezí 121 až 126 miliard dolarů, což by představovalo meziroční růst o 4 až 8 %; analytici předpokládali za 1. čtvrtletí 125,1 miliardy dolarů.

Zdroj: Getty Images

Eric Sheridan, jeden z pětihvězdičkových analytiků Goldman Sachs, vidí pro Amazon dobrou pozici pro další růst, přičemž podporu mu poskytuje řada katalyzátorů: „Pro akcie AMZN stále vidíme, že cestě k budoucím katalyzátorům dominuje směs 1) dosažení dna dynamiky zpomalování tržeb u AWS; 2) pokračující důkazy o návratu provozních marží na předpandemickou úroveň u operací elektronického obchodu v Severní Americe a/nebo 3) stabilita vs. volatilita spotřebních návyků spotřebitelů z domácností Amazon Prime v nadcházejících čtvrtletích….. Z dlouhodobějšího hlediska se náš dlouhodobý pohled na potenciál cloud computingu nemění (o čemž svědčí i nevyřízené tržby společnosti Amazon ve výši 110 miliard dolarů, které meziročně vzrostly o +37 %.“).

Podle Sheridanova názoru si Amazon zaslouží hodnocení Buy – a jeho cílová cena, 145 USD, znamená, že pro akcie AMZN se blíží jednoletý nárůst o 40 %.

Velká technologická jména obvykle shromažďují velkou pozornost Wall Street a Amazon má 38 nedávných hodnocení analytiků – rozdělení 37 ku 1 ve prospěch “ Buy “ nad “ Hold “ pro konsenzuální hodnocení analytiků „Strong Buy“. Průměrná cílová cena akcie, 136,86 USD, a obchodní cena, 103,29 USD, dávají dohromady 32,5% potenciální zhodnocení akcií v příštích 12 měsících.

Alphabet, Inc. (GOOGL)

Další na řadě je Alphabet, mateřská společnost Googlu. Alphabet drží další příčku mezi veřejnými firmami; jeho tržní kapitalizace ve výši 1,3 bilionu dolarů z něj činí třetí největší společnost na Wall Street. Společnost Alphabet je známá především díky své dceřiné společnosti Google, která má lví podíl na internetovém vyhledávání a téměř stejně velký podíl na online reklamě.

Google je sice největším tahounem příjmů společnosti Alphabet, ale společnost má řadu dalších dceřiných společností, které jí poskytují zázemí v různých technologicky zaměřených oblastech. K těm nejznámějším patří vlastnictví společnosti DeepMind v oblasti umělé inteligence, Wing, služby pro doručování zboží pomocí dronů, a Waymo, podniku pro vývoj autonomních vozidel.

Zdroj: Thinkstock

Společnost Alphabet v poslední době pociťuje určitý tlak, protože její nedávno spuštěná umělá inteligence Bard je vnímána jako horší než její konkurence, především Bing od Microsoftu a nový ChatGPT. Z dlouhodobého hlediska má však nabídka společnosti Google v oblasti AI některé důležité výhody. Na základě velikosti a rozsahu dceřiných společností společnosti Alphabet může společnost čerpat z hluboké studnice dat, která slouží jako zdroj pro aspekty strojového učení její umělé inteligence.

Po finanční stránce se společnost Alphabet může opřít o vysoké příjmy a hotovost. Ve 4Q22, posledním vykázaném čtvrtletí, společnost dosáhla na horní hranici 76 miliard dolarů a rok 2022 zakončila s 21,8 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech. Zatímco celkové tržby byly v souladu s prognózami, zisk společnosti na akcii ve 4. čtvrtletí ve výši 1,05 USD zaostal za očekáváním o 11 %, tj. o 13 centů. I přes tyto výpadky Alphabet stále vytáhl čtvrtletní volný peněžní tok ve výši 16 miliard dolarů.

Při pohledu do budoucna se analytik BNP Paribas Stefan Slowinski domnívá, že klíčem k budoucím výsledkům společnosti je umělá inteligence, a napsal: „Společnost je schopna dosáhnout následujících výsledků: „Google má nejlepší pozici vzhledem k tomu, že od doby, kdy před devíti lety získal společnost DeepMind, vyvinul vlastní velké jazykové modely (a není závislý na třetí straně jako OpenAI), má nejlepší nástroj pro vyhledávání a soubor dat, vlastní křemík od roku 2015 a DNA uživatelské zkušenosti“.

Za tímto účelem dává Slowinski akciím GOOGL rating Outperform (tj. Buy), přičemž cílovou cenu stanovil na 123 USD s potenciálem růstu o ~19 % v nadcházejícím roce.

Celkově je zde konsenzuální hodnocení Strong Buy založeno na jednomyslných 32 pozitivních hodnoceních analytiků. Cena akcií společnosti Alphabet je 103,73 USD a nese průměrnou cílovou cenu 129,58 USD, což naznačuje zisk ~25 % v příštích 12 měsících.