Hledáte vysoké dividendové výnosy? Zkuste tuto akcii tabákového giganta

Společnost Phillip Morris se svou oblíbenou značkou Marlboro dosahovala za posledních 100 let obrovských zisků. Věděli jste ale, že značka v roce 2009 rozdělila své domácí a mezinárodní aktivity? Zůstaly tak dvě veřejně obchodované společnosti – Altria Group (MO) a Phillip Morris International (PM) – které by investoři mohli vlastnit a vystavit se tak vlivu této značky.

V současné době jsou investoři ohledně budoucnosti společnosti Altria velmi pesimističtí. Přestože provozní zisky společnosti se v loňském roce vyšplhaly na rekordní úroveň, investoři mají velké obavy z poklesu objemu cigaret ve Spojených státech, nepovedených akvizic a hrozící konkurence ze strany netabákových nikotinových výrobků.

Poměr ceny akcie k zisku (P/E) je výrazně pod průměrem trhu a společnost má nyní jeden z nejvyšších dividendových výnosů na světě. To naznačuje, že investoři nevěří v její dlouhodobou udržitelnost.

Ultra vysoký dividendový výnos Altrie ve výši 8,3 % je udržitelnější, než se domnívá Wall Street. Zde je důvod, proč je dnes tato akcie skvělou volbou pro investory s nízkým rizikem.

Zdroj: Bloomberg

Klesá objem cigaret? To není konec světa

Spojené státy jsou sice lídrem v jiných nezdravých životních návycích, ale z nějakého důvodu se jim daří zbavit se cigaretového zlozvyku mnohem lépe než jiným zemím.

Odhaduje se, že v roce 2001 se ve Spojených státech prodalo necelých 400 miliard cigaret. V roce 2020 se toto číslo snížilo na polovinu, tedy na 204 milionů, přičemž k dalšímu poklesu dojde v letech 2021 a 2022.

Vzhledem k tomu, že Altria prodává cigarety pouze ve Spojených státech, investoři se obávají, že rychle ztrácí svou hlavní zákaznickou základnu. I když si společnost udrží podíl na trhu (což se jí daří) se svou vedoucí značkou Marlboro, bude rok od roku zaznamenávat klesající objem prodeje. Za posledních 10 let však konsolidovaný provozní zisk společnosti Altria ve skutečnosti výrazně vzrostl.

Jak se společnosti Altria podařilo za posledních 10 let zvýšit provozní zisk z přibližně 7,5 miliardy dolarů na 12 miliard dolarů, když neustále ztrácela zákazníky? Dvě slova: zvýšení cen.

Altria byla schopna navzdory poklesu objemu prodeje neustále zvyšovat ceny na krabičkách cigaret, a to rychleji než inflace. To stabilizuje její příjmovou základnu, ale ve skutečnosti vede k růstu provozních příjmů, protože nyní dosahuje vyššího zisku na krabičku.

Stačí říci, že spotřeba cigaret bude ve Spojených státech v příštích 10 letech pravděpodobně nadále klesat, stejně jako v předchozích 50 letech. To však neznamená, že zisky společnosti Altria budou klesat. Ve skutečnosti, pokud společnost dokáže i nadále zvyšovat ceny rychleji než inflace, nepřekvapilo by mě, kdyby její provozní zisk z kouřového tabáku – který v loňském roce tvořil 89 % konsolidovaného provozního zisku – byl v roce 2033 stejný nebo vyšší.

Zdroj: Unsplash

Zkoumání nových produktů se sníženým rizikem

Označení předchozího vedení společnosti Altria za „chybné“, pokud jde o expanzi mimo tabákový průmysl, by bylo velmi trefné. Společnost promrhala 12,8 miliardy dolarů, když před pěti lety získala podíl ve společnosti Juul, která se zabývá vapingem a který byl od té doby odepsán na nulu. Uskutečnila investici do kanadského producenta konopí Cronos Group, která vůbec nevyšla.

Nakonec Altria ztroskotala na svých vztazích se společností Phillip Morris International, které se týkaly uvedení bezpečnějšího tabákového výrobku Iqos, který se nedá pálit, do distribuce ve Spojených státech. Společnost Phillip Morris International zaplatila společnosti Altria 2,7 miliardy dolarů za ukončení partnerství, což je sice příjemná finanční injekce, ale otevírá to dveře pro jejího mezinárodního partnera, aby začal ukrajovat podíl na trhu ve Spojených státech.

V současné době, s novým vedením, Altria pokračuje v investicích do produktů se sníženým rizikem. Právě utratila 2,7 miliardy dolarů za akvizici 100% podílu ve společnosti Njoy, která se zabývá vapingem, má společný podnik s Japan Tobacco, jehož cílem je uvést na trh ve Spojených státech tabákový výrobek Plume se sníženým rizikem, a zkoumá možnosti uvedení konopných výrobků na trh, pokud/pokud je federální vláda konečně federálně zlegalizuje.

Zdroj: Gettyimages

Nejúspěšnějším výrobkem se sníženým rizikem je značka On, které se v loňském roce prodalo 82,5 milionu plechovek. Nyní tvoří 5 % celého trhu s perorálním tabákem ve Spojených státech.

Trh s nikotinovými sáčky je velmi slibný a v příštích pěti až sedmi letech by se mohl stát pro společnost Altria slušným zdrojem zisku. Ostatní investice jsou vysoce spekulativní a velmi nepředvídatelné, což je pro každého investora kupujícího akcie Altrie nešťastné, protože není známo, zda všechny tyto peníze nepřijdou jen tak nazmar. Líbí se mi však, že Altria hodně střílí na branku s těmito netabákovými produkty se sníženým rizikem, které snad nahradí pokles objemu cigaret.

I kdyby se za deset let objem cigaretového byznysu výrazně snížil, stále si myslím, že Altria může při současných cenách přinést akcionářům fantastické výnosy.

Jak naložit s výnosy z dividend? To záleží na vás. Díky nim však získáte stálý příjem z vašeho portfolia, který vám pomůže budovat bohatství po dobu dalších 10 let a déle.