Je společnost Hertz nyní skutečně vhodnou akcií ke koupi?

Společnost Hertz Global Holdings (HTZ), půjčovna vozidel s více než stoletou historií, byla jednou z mnoha společností, které během pandemie COVID-19 zavřely dveře a restrukturalizovaly své podnikání. Koneckonců, jak by mohla půjčovna vozidel dosahovat zisku, když se cestování zpomalilo?

Dnes je společnost Hertz pozoruhodným příběhem obratu. Ze společnosti zatížené hromadou dluhů se stala společnost, která je připravena omladit svůj vozový park a urychlit svůj růst.

Vstává společnost Hertz z mrtvých, je na čase získat akcie dříve, než se toho chytí ostatní?

Jak se až sem Hertz dostala?

Zde je stručná rekapitulace pro investory, kteří nevědí, jak je možné, že společnost Hertz stále podniká. Skupina investorů poskytla společnosti kapitál v hodnotě téměř 6 miliard dolarů a vyřešení úpadku umožnilo společnosti Hertz smazat dluh ve výši více než 5 miliard dolarů.

Zdroj: Unsplash

Kromě těchto kroků se vedení podařilo zajistit přístup k dalším 10 miliardám dolarů likvidity prostřednictvím půjček, úvěrových linek a dalších prostředků. Investoři s velkým množstvím peněz hodili záchranné lano během restrukturalizace společnosti Hertz v rámci sázky na to, že se společnost dokáže zotavit, až pandemie ustoupí a ekonomika a cestovní ruch se vrátí do normálu.

Pokud rok 2022 něco napovídá, byla to chytrá sázka a těmto skupinám investorů se tento hazard pěkně vyplatí. Právě minulý měsíc totiž společnost Hertz vykázala silné čtvrté čtvrtletí a rekordní celoroční čistý zisk a upravený zisk EBITDA.

Kromě celoročních rekordů v upraveném čistém zisku (1,5 miliardy dolarů) a zisku EBITDA (2,3 miliardy dolarů) společnost Hertz v průběhu roku odkoupila 128 milionů kmenových akcií, čímž snížila svou kapitálovou základnu o 28,5 %.

Co nyní společnost Hertz dělá, aby se z bankrotu dostala jako soustředěnější a schopnější společnost, aby dosáhla ziskového růstu?

Kam se společnost Hertz vydá?

Jedním z hlavních rozdílů mezi společností Hertz a jejími konkurenty je to, že společnost vyšla z bankrotu s velmi prozíravou koncepcí. Společnost Hertz začala brzy zavádět elektromobily do svého vozového parku, což by se jí mohlo velmi vyplatit.

Zdroj: Getty Images

Zaměření společnosti Hertz na elektrifikaci vozového parku přesahuje pouhé nabízení nového typu vozidla zákazníkům, což je samo o sobě výhodou. Společnost očekává, že flotila elektromobilů bude mít delší životnost než tradiční vozidla se spalovacím motorem, což znamená nižší náklady na údržbu vozů.

Společnost Hertz uzavřela rozsáhlé smlouvy se společnostmi Tesla, Polestar a General Motors na desítky tisíc vozidel, aby nastartovala svůj cíl mít do konce roku 2024 25 % svého vozového parku elektrifikovaných vozidel. A tím partnerství nekončí; půjčovna se dokonce spojila s ropným gigantem BP, aby vybudovala síť dobíjecích stanic na americkém trhu.

Její snaha o elektrický pohon je navíc ještě zajímavější, když si uvědomíme, že společnost Hertz uzavřela tyto velké obchody dříve než její konkurenti, čímž zpočátku ztížila mnoha výrobcům elektrických vozidel možnost vyrábět dostatečné množství pro ostatní, kteří by se mohli pokusit tuto strategii napodobit. Například když Hertz uzavřel smlouvu s Teslou, objednávka odpovídala zhruba 10 % toho, co by automobilka mohla vyrobit za rok, a Tesla je jednou z mála, která dokáže vyrábět elektromobily v takovém rozsahu.

Nakonec bude samozřejmě více výrobců elektromobilů vyrábět více vozidel a soupeři budou pravděpodobně kopírovat strategii elektromobilů. Společnost Hertz má však v modernizaci svého vozového parku náskok, což je důkazem toho, že její vedení je více zaměřeno na budoucnost než bývalí manažeři společnosti Hertz.

Zdroj: Unsplash

Závěr

Ještě před několika lety byla společnost Hertz považována za mrtvou, a to z dobrého důvodu. Nejenže se však z půjčovny stala štíhlejší, ziskovější a progresivnější společnost, ale zdá se, že odvětví, které je zhruba z 90 % ovládáno společnostmi Hertz, Avis a Enterprise, se již nesnaží získat podíl na trhu na úkor ziskovosti. Doufejme, že v zájmu investorů tato strategie zůstane dlouhodobá.

Investoři by měli vzít v úvahu, že společnost Hertz je cyklickou akcií a bude zažívat výrazné výkyvy v cenách vozidel a objemu cestování. Z dlouhodobého hlediska je však Hertz v mnohem stabilnějším odvětví díky zaměření na ziskovost zajímavou akcií, kterou lze koupit a držet, protože těží z výhod restrukturalizace svého podnikání a modernizace vozového parku.