Trhy zahájily týden opatrně a dolarový index se drží kolem 103,00

Trhy zahájily týden opatrně a americký dolar se udržel na nohou poté, co v poslední březnový den posílil vůči svým hlavním rivalům. Agentura S&P Global zveřejní revize průzkumů PMI ve zpracovatelském průmyslu a službách za březen a v rámci amerického ekonomického deníku bude představen ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu. Kanadská centrální banka (BOC) rovněž zveřejní svůj čtvrtletní průzkum podnikatelských vyhlídek.

Saúdská Arábie, Rusko, Spojené arabské emiráty a další producenti OPEC+ oznámili, že se dohodli na snížení těžby ropy od května do konce roku 2023 celkem o přibližně 1,16 milionu barelů denně. Ceny ropy otevřely s výrazným býčím gapem a barel West Texas Intermediate dosáhl nejvyšší úrovně od konce ledna na 81,50 USD, než v dopoledních hodinách v Evropě ustoupil pod 80 USD. Zdá se, že rostoucí ceny energií ovlivňují náladu na trhu a futures na americké akciové indexy se v ranní evropské seanci obchodovaly hluboko v záporných hodnotách. Během asijských obchodních hodin údaje z Číny ukázaly, že Caixing výrobní index PMI v březnu klesl na 50 z únorových 51,6 bodu, zatímco trh očekával 51,7 bodu.

Mezitím se index amerického dolaru drží v mírných denních ziscích na úrovni kolem 103,00, zatímco výnos desetiletých amerických státních dluhopisů se během dne zvýšil o více než 1 % nad 3,5 %.

AUD/USD zůstává pod mírným medvědím tlakem a v dopoledních hodinách se v Evropě obchoduje na úrovni kolem 0,6670. Stavební povolení v Austrálii v únoru vzrostla o 4 %, ale úvěry na bydlení poklesly o 1,2 %. Inflace podle TD Securities v březnu meziročně klesla na 5,7 % z únorových 6,3 %. V úterý na začátku asijské seance oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách Australská rezervní banka (RBA).

Pozornost se prozatím soustředí na rozhodnutí australské centrální banky o úrokových sazbách, které bude oznámeno v úterý. Očekává se, že guvernér Reserve Bank of Australia Philip Lowe dále zvýší sazby o 25 bazických bodů na 3,80 %. Australský měsíční ukazatel inflace se v únoru zmírnil na 6,8 % ze svého maxima 8,4 % zaznamenaného v prosinci. Přítomnost důkazů vyjadřujících prudký pokles australské inflace nebude stačit k tomu, aby přiměla tvůrce měnové politiky RBA ke klidnému nastavení úrokových sazeb.

Navzdory korekci směrem dolů, které jsme byli svědky před víkendem, se měnovému páru EUR/USD podařilo uzavřít týden v kladném teritoriu již popáté v řadě. V pondělí se pár nadále táhne směrem dolů k úrovni 1,0800.

Podle názoru stratéga pro trhy Quek Ser Leanga a hlavního devizového stratéga Petera Chii by další ztráty mohly v blízké budoucnosti stáhnout měnový pár EUR/USD zpět k úrovni 1,0700.

Zdroj: Getty Images

Pohled 24 hodin denně: „Očekávali jsme, že euro prolomí 1,0930 minulý pátek. Náš názor byl nesprávný, protože EUR prudce kleslo z 1,0925 na 1,0835. Na začátku asijského obchodování EUR nadále klesá a jeho klesající dynamika se rychle zvyšuje. EUR by mohlo dále klesat, i když hlavní support na úrovni 1,0755 dnes pravděpodobně nebude ohrožen. Opora se nachází na úrovni 1,0835 a následně na 1,0860.“

Poté, co se kurz GBP/USD ve čtvrtek dostal na nejvyšší úroveň za poslední téměř tři měsíce nad 1,2400, v pátek prudce klesl. Atmosféra na trhu, který se vyhýbá riziku, způsobila, že se pár během asijské seance pohyboval níže a naposledy byl viděn, jak se obchoduje několik pipů pod úrovní 1,2300.

USD/JPY otevřel s býčím gapem a v pondělí vystoupal do oblasti 133,50. Japonský jen se snaží využít toků bezpečného přístavu v prostředí rostoucích výnosů amerických dluhopisů.

USD/INR: Rupie v letošním roce pravděpodobně výrazně neposílí

Podle ekonomů ANZ Bank by kurz rupie mohl zůstat v rozmezí, které souvisí s výkyvy globální rizikové nálady a intervencemi RBI.

Rupie zůstává svázána s globálním rizikovým sentimentem a finanční toky vykazují v prostředí nejistoty na trhu slabost.“

„Odhlédneme-li od krátkodobých turbulencí, nižší ceny ropy a snižující se schodek obchodní bilance by mohly ve střednědobém horizontu udržet INR v dobré kondici. V letošním roce však očekáváme omezené zhodnocení INR navzdory měkčímu dolaru, protože po obnovení přílivu devizových prostředků bude RBI preferovat tvorbu zpětných devizových rezerv, jejichž velkou část spotřebovala v roce 2022.“

„Na základě REER se zdá, že je rupie také poměrně dobře oceněna.“