Americký dolar se pohybuje v blízkosti dvouměsíčního minima

Americký dolar se ve středu držel poblíž dvouměsíčních minim, protože slabé ekonomické údaje posílily názory, že Federální rezervní systém je blízko konce svého cyklu zpřísňování, zatímco novozélandský dolar po větším než očekávaném zvýšení úrokových sazeb vyskočil.

Novozélandská centrální banka zvýšila úroky o 50 bazických bodů na více než 14leté maximum 5,25 %, což trhy překvapilo, neboť 22 z 24 ekonomů v průzkumu agentury Reuters předpovídalo zvýšení pouze o 25 bazických bodů.

Po tomto rozhodnutí kiwi vzrostl o 1 % a dosáhl dvouměsíčního maxima 0,6383 USD. Naposledy vzrostl o 0,55 % na 0,635 USD.

Christopher Wong, měnový stratég OCBC, uvedl, že postoj centrální banky je takový, že krátkodobé inflační tlaky se zvýšily a inflace je stále příliš vysoká a přetrvávající, a dodal, že toto zvýšení přibližuje cyklus zpřísňování ke konci.

Ekonomické údaje ukázaly, že počet volných pracovních míst v USA v únoru klesl na nejnižší úroveň za téměř dva roky, což naznačuje, že podmínky na trhu práce se konečně uvolňují.

Podle měsíční zprávy JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey), která je ukazatelem poptávky po pracovní síle, se počet volných pracovních míst v poslední únorový den snížil o 632 000 na 9,9 milionu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali 10,4 milionu volných pracovních míst.

Dolarový index, který měří měnu vůči šesti srovnatelným měnám, se po nočním poklesu o 0,5 % snížil na nové dvouměsíční minimum 101,43. Naposledy byl na úrovni 101,57.

EUR/USD (short) – Zdroj: Autochartist

Euro zůstalo beze změny na úrovni 1,0953 USD, tedy pod dvouměsíčním maximem, kterého dosáhlo v úterý. Britská libra byla naposledy na úrovni 1,2483 USD, což je o 0,13 % méně než v úterý, kdy se dostala na desetiměsíční maximum.

„Trh stále velmi pozorně sleduje údaje z USA… Trh je velmi citlivý na to, jak dobře se drží výhled růstu v USA ve světle bankovního stresu,“ řekl Moh Siong Sim, měnový stratég Bank of Singapore.

Mírnější než očekávané údaje o zaměstnanosti v USA vedly trhy ke změně výhledu na zvyšování sazeb. Podle nástroje CME FedWatch trhy nyní počítají s 59% pravděpodobností, že Fed na svém příštím zasedání v květnu ponechá úrokové sazby beze změny. O den dříve trhy počítaly se 43% šancí, že Fed úrokové sazby nezvýší.

Zpráva z minulého týdne ukázala, že inflace sice v únoru poklesla, ale zůstala dostatečně vysoká na to, aby Fed možná letos ještě jednou zvýšil úrokové sazby.

„Myslím, že pokud se oprostíme od všech obav o růst v USA v důsledku napětí v bankovním sektoru a podíváme se na něj objektivně, zdá se, že údaje říkají, že se (růst) ubírá správným směrem, ale stále ještě není zcela u konce,“ řekl Sim z Bank of Singapore.

„A Fed možná bude muset udělat více a udržet sazby na vysoké úrovni po delší dobu.“

Na březnovém zasedání většina členů Fedu naznačila, že očekává, že bude nutné zvýšit sazby ještě jednou, a to na 5,1 %, a snížit je až v roce 2024.

Zdroj: Getty Images

Prezidentka Federální rezervní banky v Clevelandu Loretta Mesterová v úterý uvedla, že ačkoli se ekonomika zdá být na cestě ke zpomalení, centrální banka má pravděpodobně před sebou další zvyšování sazeb.

Průzkum agentury Reuters mezi devizovými stratégy ukázal, že americký dolar v roce 2023 pravděpodobně oslabí vůči většině hlavních měn, protože rozdíl mezi úrokovými sazbami a jeho protějšky se zmenšuje, čímž se americká měna po několikaletém období dostává do defenzivy.

„Pozornost se zaměří na páteční klíčovou zprávu o zaměstnanosti, kde konsenzus předpokládá další zmírnění růstu počtu zaměstnanců mimo zemědělství na 240 tisíc,“ uvedl Rodrigo Catril, hlavní měnový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Na trhu amerických dluhopisů se výnos dvouletých státních dluhopisů, který se obvykle pohybuje v souladu s očekáváním úrokových sazeb, zvýšil o 2,8 bazického bodu na 3,862 % poté, co v úterý poklesl o 14 bazických bodů.

Výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl o 1,3 bazického bodu na 3,350 %, přičemž přes noc se snížil o 9 bazických bodů.

Australský dolar klesl o 0,09 % na 0,675 USD den poté, co Reserve Bank of Australia ponechala svou hotovostní sazbu beze změny na úrovni 3,6 %, čímž přerušila deset zvýšení v řadě a uvedla, že potřebuje více času na vyhodnocení dopadu předchozích zvýšení.