Miliardář Israel Englander aktuálně vsadil na tyto akcie

V tomto nejistém tržním prostředí by vzdělaný investor měl hledat nějaký signál, který by pronikl šumem a ukázal, jaké akcie je dobré koupit. Oblíbenou strategií je sledování legendárních investorů, obchodníků, kteří na burzovní obchodní scéně vybudovali mnohamiliardové jmění.

Mezi tyto titány Wall Street patří Israel „Izzy“ Englander. Englander působí jako předseda představenstva, generální ředitel a spolušéf investic společnosti Millennium Management, hedgeového fondu, který založil v roce 1989. O jeho působivých výsledcích hovoří fakt, že vzal 35 milionů dolarů, s nimiž fond začínal, a rozrostl je na více než 58 miliard dolarů ve spravovaných aktivech.

V poslední době se Englander věnuje doplňování portfolia velkými nákupy a my jsme vypátrali dva z jeho nedávných nákupů.

Souhlasí s těmito volbami i odborníci na akcie? Ukázalo se, že rozhodně ano. Podle databáze jsou obě akcie konsensem analytiků hodnoceny jako Strong Buys. Nemluvě o tom, že na stole je také značný potenciál růstu.

Zdroj: Getty Images

Golar LNG (GLNG)

První akcií, kterou podpořil Englander, je Golar LNG, společnost, která poskytuje služby přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). To znamená, že Golar navrhuje, staví, vlastní a dohlíží na námořní infrastrukturu – neboli plovoucí zařízení na zkapalněný zemní plyn (FLNG) – která přeměňuje zemní plyn na LNG a LNG zpět na zemní plyn. Jako lídr ve vývoji plovoucích terminálů se společnost pyšní tím, že z plovoucího zařízení vyrábí více LNG než kterýkoli z jejích konkurentů.

V poslední době to však nebylo úplně jednoduché, protože společnost předložila smíšenou zprávu za 4Q22. Tržby se meziročně snížily o 48,6 % na 59,14 milionu USD a zároveň byly o 8,74 milionu USD nižší, než se očekávalo. Na druhou stranu čistý zisk za 4. čtvrtletí ve výši 71 milionů dolarů byl o něco vyšší než 8 milionů dolarů dosažených ve stejném období před rokem, zatímco upravený zisk EBITDA ve výši 87 milionů dolarů byl v porovnání s 56 miliony dolarů dosaženými ve 4. čtvrtletí 21. roku velmi dobrý.

Zdroj: Getty Images

Englander si musí myslet, že pozitiva zde výrazně převažují nad negativy. V 1. čtvrtletí nakoupil 1 974 028 akcií a nyní jich drží celkem 5 216 087. Jeho současný vlastnický podíl ve společnosti činí 4,9 % a dosahuje hodnoty přes 110 milionů dolarů.

Hedgeový magnát zde není jediným býkem. Při hodnocení vyhlídek společnosti se analytik společnosti Stifel Benjamin Nolan domnívá, že akcie jsou v současné době podhodnocené.

„Podle našeho názoru Golar v průběhu minulého roku udělal téměř vše správně… Společnost posílila rozvahu a investovala proticyklicky, ale přesto akcie v posledních šesti měsících skomíraly, protože slibovaný růst nových projektů se prostě nedostavil. V důsledku toho se akcie GLNG obchodují hluboko pod likvidační hodnotou. Společnost proaktivně usiluje o přírůstkový projekt, který by podle našeho názoru mohl akcie katalyzovat, a při těchto hodnotách se domníváme, že riziko poklesu je velmi malé,“ vysvětlil Nolan.

Tyto komentáře jsou základem pro Nolanovo hodnocení Buy pro GLNG, zatímco jeho cílová cena 35 USD naznačuje, že akcie v příštím roce vzrostou o 64 %.

Ostatní analytici nejsou o nic méně nadšeni; pouze na základě nákupů – celkem 7 – si akcie nárokují konsenzuální hodnocení Strong Buy. Průměrná cílová hodnota 34,64 USD je jen o něco nižší než cíl společnosti Nolan a znamená ~63% nárůst oproti současným úrovním.

Evolus, Inc. (EOLS)

V našem druhém výběru společnosti Englander se zaměříme na zcela jiný segment. Evolus je společnost zaměřená na výkonnou krásu a cílí na trh s estetickými neurotoxiny pro samoplátce, který s 12 miliardami dolarů představuje největší část globálního trhu s lékařskou estetikou.

Společnost má také komerčně dostupný produkt; v roce 2019 byl přípravek Jeuveau schválen úřadem FDA pro léčbu dospělých pacientů se středně závažnými až závažnými glabelárními liniemi (vrásky mezi obočím). Společnost uvedla evropskou verzi přípravku Jeuveau (Nuceiva) na trh v Anglii ve 4Q22 a v tomto čtvrtletí v Německu a Rakousku. Uvedení na trh v Austrálii je plánováno na druhou polovinu roku.

Společnost již delší dobu dosahuje konzistentního meziročního růstu, přičemž tento trend pokračoval i v posledním vykázaném čtvrtletí, za 4Q22.

Zdroj: Getty Images

Tržby společnosti dosáhly rekordní výše 43,65 milionu USD, což odráží 26% meziroční nárůst. Zisk na akcii za 4. čtvrtletí ve výši -0,23 USD však zaostal za prognózou -0,21 USD. Za celý rok 2022 dosáhly tržby 148,6 milionu USD, což představuje 49% nárůst oproti předchozímu roku. Při pohledu do roku 2023 společnost předpokládá růst tržeb v rozmezí 21 % až 28 % a očekává tržby ve výši 180 až 190 milionů USD, což je více než dvojnásobek předpokládaného tempa růstu trhu s estetickými neurotoxiny.

Englander zde vstupuje do rámce nákupem 1 871 407 akcií v prvním čtvrtletí a nyní drží celkem 3 328 597 akcií. Jeho současný vlastnický podíl ve společnosti činí 5,9 % a má hodnotu 27,63 milionu USD.

Englander není jediný, kdo podporuje kauzu EOLS. Analytička Louise Chenová, která tuto akcii pokrývá pro společnost Cantor, dává najevo, že se zde podle ní rýsuje přehlížená příležitost.

„Domníváme se, že nabídka hodnoty společnosti Jeuveau (Nuceiva) je podceňována a že může získat významný podíl na trhu, který považujeme za rychle rostoucí a velmi málo penetrovaný (nyní odhadujeme ~10% penetraci a věříme, že by časem mohla být 30-40%),“ vysvětlila Chenová. „Společnost EOLS chce do roku 2028 dosáhnout čistých organických příjmů ve výši 500 milionů dolarů. Domníváme se také, že uvedení na trh v USA a na mezinárodní trhy, stejně jako doplnění produktového portfolia společnosti o nové produkty, by mělo vést k růstu akcií společnosti EOLS.“

Za tímto účelem Chenová hodnotí akcie EOLS jako Overweight (tj. Buy) a současně stanovuje cílovou cenu 20 USD. Pokud by se tato hodnota naplnila, investoři by mohli za rok dosáhnout výnosu ve výši 139 %.

Společnost EOLS má také silnou podporu zbytku ulice; kromě jednoho odpůrce je všech 6 ostatních nedávných hodnocení analytiků pozitivních, takže konsenzuální názor je „Strong Buy“. Průměrná cílová hodnota je navíc optimistická; 17,14 USD naznačuje, že akcie v nadcházejícím roce vykážou růst o ~ 105 %.