Pokles o více než 60 %: Analytici doporučují nakoupit tyto 2 akcie, které propadly, než se zotaví

Akciové trhy nabízejí jeden z největších paradoxů života – když se podmínky zhoršují a ceny klesají, objevují se příležitosti k zisku. Pro investory je to příležitost vydělat – poté, co se pořádně podívají na to, co stojí za poklesem trhu. Jako vždy u akcií platí, že informovaná rozhodnutí mají největší šanci na úspěch.

Abychom tuto due diligence zahájili, můžeme se obrátit na analytiky z Wall Street. Jsou to profesionálové, akcioví experti, kteří si vybudovali pověst studiem a analýzou vnitřního fungování obchodního prostředí, a jejich zveřejněné poznámky a doporučení poskytují investorské veřejnosti spolehlivého průvodce hodnotnými investicemi.

Na základě jejich postřehů a databáze jsme identifikovali dvě akcie, které jsou připraveny k růstu – ale jejich cena je prozatím nízká. Jedná se o akcie s ratingem Buy, které zažily těžké časy – za poslední rok ztratily více než 60 % – ale podle analytiků stále nabízejí trojciferný potenciál růstu. Podívejme se na ně blíže.

Zdroj: Getty Images

Plug Power (PLUG)

První na našem seznamu je společnost Plug Power, hráč na poli „zelené energie“, který navrhuje a vyrábí systémy vodíkových palivových článků s nulovými emisemi, včetně infrastruktury pro výrobu, skladování a dodávky potřebné k vybudování této nové technologie v průmyslovém nebo komunálním měřítku. Vodíkové palivové články využívají elektrochemické reakce k výrobě použitelné elektrické energie. Výsledkem je čistší zdroj energie založený na čistém, obnovitelném vodíku – nejběžnějším prvku ve vesmíru.

Výrobky společnosti Plug Power s vodíkovými palivovými články našly uplatnění v hnacích i stacionárních aplikacích, včetně záložní výroby energie a ve skladech. Obliba palivových článků roste v datových centrech a ukázalo se, že jsou nákladově efektivní ve skladech, kde se používají k pohonu paletových vozíků a vysokozdvižných vozíků. Mezi další aplikace patří systémy vytápění domácností a přenosná elektronika. Společnost Plug doposud nasadila více než 60 000 napájecích článků pro e-mobilitu a stala se největším odběratelem kapalného vodíku v Severní Americe. Mezi zákazníky společnosti patří jména jako Amazon, Walmart a BMW.

Zdroj: Getty Images

Dlouhodobé vyhlídky společnosti Plug vypadají dobře. V dnešním kulturním prostředí, které klade důraz na čisté a obnovitelné zdroje energie, si společnost Plug může být jistá, že najde politickou i společenskou podporu. Krátkodobě je však situace méně růžová a akcie společnosti PLUG za posledních 12 měsíců poklesly o 67 %.

Přinejmenším část příčiny lze spatřovat v nedávných čtvrtletních výsledcích společnosti Plug. Společnost jednoduše nedosahuje očekávaných tržeb. V poslední zprávě ze 4Q22 společnost Plug vykázala nejvyšší tržby ve výši 221 milionů USD – to je meziročně o 36 % více, ale předpověď ve výši 277,3 milionu USD nebyla splněna o 20 %. Co hůře, roční čistá ztráta společnosti na zředěný zisk na akcii se meziročně zhoršila z -0,82 centů na -1,25 dolarů.

Pozitivní je, že společnost Plug má do budoucna připraveno mnoho zakázek. Společnost vyšla z roku 2022 se solidním objemem nevyřízených zakázek, a to jak v oblasti elektrolyzérů na výrobu vodíku, tak v zakázkách na zkapalňování vodíku.

Nevyřízené zakázky a vyhlídka na pokračující budování dynamiky zakázek do budoucna tvoří základ pro pozitivní pohled analytika společnosti Wolfe Steva Fleishmana na tuto akcii.

„Společnost Plug uzavřela rok 2022 se ztrátou na tržbách, ale v tomto čtvrtletí zaznamenala 27% nárůst nevyřízených objednávek díky rostoucí poptávce po elektrolyzérech, palivových článcích a zkapalňovačích. V průběhu roku 2023 vidíme pro PLUG hodně pozitivních impulzů, protože investice do vodíku rostou a je více jasno ohledně pobídek IRA a vodíkových hubů, i když klíčová bude letos realizace,“ vyjádřil se Fleishman.

V očekávání, že společnost Plug bude schopna realizace, Fleishman hodnotí akcie jako Outperform (tj. Buy) a stanovuje cílovou cenu 25 USD, což naznačuje jednoroční růst o ~138 %.

Celkově vzato, společnost Plug vyvolává spoustu rozruchu a má 22 hodnocení od analytiků z ulice. Mezi nimi je 16 doporučení “ Buy“ a 6 doporučení „Hold“, což představuje konsenzuální hodnocení „Moderate Buy“. Celkově v tomto případě vidí ulice působivý 138% potenciál růstu na základě průměrné cílové ceny 25,14 USD.

Design Therapeutics (DSGN)

Druhá akcie na našem seznamu je z biotechnologického sektoru. Design Therapeutics, biofarmaceutická společnost zaměřená na výzkum, se zaměřuje na hledání léčebných postupů modifikujících onemocnění, které se zaměřují na základní příčiny dědičných stavů s expanzí opakovaných nukleotidů. Stručně řečeno, společnost vyvíjí nové léčebné prostředky pro geneticky podmíněná degenerativní onemocnění s vysokou mírou neuspokojených medicínských potřeb.

Přístup společnosti Design je založen na genově cílených chimérách (GeneTAC), které tvoří základ malomolekulárních genomických léčivých látek. Tyto nové kandidáty na léčiva fungují na základě modifikace defektních dědičných nukleotidů, které jsou základem cílených stavů.

Zdroj: Getty Images

Výzkumná linie společnosti v současné době zahrnuje tři směry, z nichž dva přitahují pozornost investorů. Nejpokročilejší z nich, ve fázi 1/2 klinické studie, je kandidát na lék DT-216, potenciální léčba Friedreichovy ataxie. Probíhá fáze 1 studie, která hodnotí dospělé pacienty a vytváří profil bezpečnosti, snášenlivosti, farmakokinetiky, biodistribuce a farmakodynamických účinků, to vše na základě tří týdenních dávek. Dřívější výsledky založené na části studie s jednou vzestupnou dávkou (SAD) ukázaly, že DT-216 je obecně dobře snášen; výsledky z části s více vzestupnými dávkami (MAD) se očekávají v polovině letošního roku a zahájení části studie fáze 2 je plánováno na 2. pololetí roku 2013.

Investoři by si měli všimnout i druhého kandidáta na lék, DT-168, který je na cestě k předložení žádosti o registraci nového léku (IND) ve 2. pololetí 23. roku. Jedná se o důležitý regulační milník, jehož schválení uvolní cestu ke klinickým zkouškám na lidech. DT-168 je potenciálním lékem na genetické oční onemocnění Fuchsova endoteliální dystrofie rohovky neboli FECD.

Navzdory pozitivní pozici výzkumných programů společnosti klesly akcie DSGN za poslední rok o 68 %.

Přesto analytik RBC Leonid Timashev zaujímá ke společnosti býčí postoj a věří, že akcie budou dále tlačit na pilu.

„Tým pokračuje v realizaci programu DT-216. Program je stále na dobré cestě k získání dat v polovině roku a k zahájení fáze II ve 2. pololetí 23. roku. Kromě toho si všímáme, že společnost nadále udržuje náklady pod kontrolou, zatímco postupuje v hlavním programu DT-216 přes ph.I MAD práce a dva další geneTAC směrem ke klinice. Vzhledem k tomu, že se akcie po prosincovém přijetí SAD stáhly, domníváme se, že investoři podceňují prokázaný důkaz principu, a očekáváme další potvrzení, jak program postupuje přes MAD a ph.II, které pomůže akciím zotavit se,“ vyjádřil se Timašev.

Tyto komentáře podporují Timaševův rating Outperform (tj. Buy) a jednoletou cílovou cenu stanovil na 24 USD, což znamená zhodnocení ~340 % za tuto dobu.

Při pohledu na konsenzuální rozdělení jsou na tom stejně i další analytici. Se 4 Buy a žádnými Holds nebo Sells se na ulici říká, že DSGN je Strong Buy. Akcie společnosti DSGN stojí 5,46 USD a jejich průměrná cílová cena 27 USD znamená v příštích 12 měsících obrovský zisk 394 %.