Americký dolar mírně roste před klíčovými údaji

Americký dolar se ve čtvrtek posunul výše, ale zůstal poblíž dvouměsíčního minima, protože obchodníci zvažovali, jak klíčové údaje o zaměstnanosti v USA, které budou zveřejněny během svátku obchodování na burze, ovlivní politiku Federálního rezervního systému poté, co řada údajů z tohoto týdne poukázala na ochlazení ekonomiky.

Ostře sledovaná zpráva o pracovních místech mimo zemědělský sektor v USA v pátek, kdy je mnoho trhů po celém světě zavřeno, bude následovat po neuspokojivých údajích ze sektoru služeb od Institutu pro řízení dodávek (ISM) a po středečních údajích o zaměstnanosti v soukromém sektoru, jakož i po propadu březnové výrobní aktivity v USA na začátku týdne.

Řada pomalých ekonomických údajů sice přiměla obchodníky snížit sázky na to, jak dlouho ještě budou muset sazby v USA zůstat v restriktivním pásmu, ale zároveň znovu vyvolala obavy z recese.

To omezilo chuť riskovat a poslalo obchodníky hledat bezpečná aktiva.

Index amerického dolaru vzrostl o 0,14 % na 102,01 bodu, když v předchozí seanci klesl na dvouměsíční minimum 101,40 bodu.

Japonský jen také našel určitou podporu v nabídkách bezpečných přístavů a naposledy byl zhruba o 0,1 % výše na úrovni 131,20 za dolar.

Mezitím se australský a novozélandský dolar citlivé na riziko propadly o 0,39 %, resp. 0,38 %.

„Slabé ekonomické údaje nadále ovlivňují náladu investorů a vyvolávají snahu o přesun do bezpečí,“ uvedli analytici Westpac ve zprávě pro klienty.

Nálada, která vyvolala nechuť k riziku, ve středu poslala americké akcie níže, zatímco státní dluhopisy se posunuly vzhůru, což vedlo k poklesu referenčního desetiletého výnosu na nejnižší úroveň od září. Výnosy klesají, když ceny dluhopisů rostou.

Výnos desetiletých státních dluhopisů byl naposledy na úrovni 3,2958 %, zatímco výnos dvouletých dluhopisů, který se obvykle pohybuje v souladu s očekáváním úrokových sazeb, byl na úrovni 3,7605 %.

Zdroj: Getty Images

„Klíčem k FX bude souhra mezi tím, co čísla z americké ekonomiky vynesou nahoru, pokud jde o úrokové sazby a sentiment ohledně politiky Fedu,“ řekl Ray Attrill, vedoucí oddělení FX strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY).

Z ostatních měnových kurzů britská libra klesla o 0,2 % na 1,2437 USD, zatímco euro se propadlo o 0,14 % na 1,0891 USD.

Smutné ekonomické signály posílily názor, že Fed změní kurz zvyšování úrokových sazeb, a obchodníci doufají, že se dozvědí více informací, až později ve čtvrtek promluví prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard.

Prezidentka clevelandského Fedu Loretta Mesterová, známá jestřábka, ve středečním rozhovoru pro televizi Bloomberg uvedla, že je příliš brzy na to, aby se vědělo, zda Fed bude muset na příštím zasedání na začátku května zvýšit svou základní úrokovou sazbu.

Trhy s futures na úrokové sazby v USA v současné době počítají s přibližně stejnou pravděpodobností, že Fed na svém příštím zasedání ponechá sazby beze změny, přičemž snížení sazeb se předpokládá již v červenci a dále až do konce roku.

USD/CAD obnovuje intradenní maximum poblíž 1,3485, když na začátku čtvrtka snižuje týdenní zisky během třídenního růstového trendu. Poslední nárůst páru by mohl souviset s konsolidací před zveřejněním dat v prostředí široké síly amerického dolaru před údaji o zaměstnanosti z Kanady a USA.

USD/CHF láká kupce kolem 0,9075, když proráží linii odporu klesající od pondělí uprostřed začátku čtvrtka v Evropě. Pár švýcarského franku (CHF) přitom rozšiřuje pohyb zotavení z předchozího dne z nejnižších úrovní od června 2021 uprostřed pomalé seance.

Jasné prolomení bezprostřední linie odporu směrem vzhůru se však spojí s blížícím se býčím křížem na MACD, který přiláká kupce USD/CHF. Předchozí linie podpory ze začátku února, která se v době tisku pohybovala kolem 0,9080, však zpochybňuje oživení kotace.

Mezitím bezprostřední linie odporu a podpory poblíž 0,9070 omezuje bezprostřední pokles ceny USD/CHF před posledním dnem kolem 0,9005. Jako filtr směrem dolů působí také psychologický magnet 0,9000, jehož prolomení by mohlo pár stáhnout k minimu z června 2021 kolem 0,8925.