Miliardář Ken Griffin a Goldman Sachs mají jedno společné: líbí se jim tyto akcie ze světa AI

Investoři vždy hledají způsoby, jak překonat trh, a mohou k tomu využít několik strategií. Jedním ze způsobů je sledování nákupů předních investorů. Dalším způsobem je sledování doporučení akciových expertů jedné z nejznámějších bank na Wall Street. Pak je tu také možnost řídit se nejnovějším trendem.

Když se tedy všechny tyto tři možnosti zkombinují, měli by investoři opravdu zpozornět.

S využitím databáze jsme pro vás vybrali podrobnosti o dvou akciích, které splňují všechny tyto podmínky. Tyto akcie podpořil miliardář Ken Griffin, jehož hedgeový fond Citadel loni dosáhl rekordních zisků ve výši 16 miliard dolarů – a to i na pozadí tvrdých podmínek na medvědím trhu. Navíc jedna z nejvýznamnějších bankovních institucí na ulici, Goldman Sachs, doporučila investorům, aby zvážili investici do těchto akcií.

A co se týče nejnovějšího trendu? Obě jména využívají žhavé téma roku 2023: Generativní umělá inteligence, rostoucí trend, kterému se prostřednictvím vydání ChatGPT a možností, které představuje v mnoha odvětvích, dostává v letošním roce obrovské pozornosti. Společnost Goldman Sachs totiž odhaduje, že jeho přijetí by mohlo v příštích 10 letech přinést celosvětový hospodářský růst ve výši téměř 7 bilionů dolarů.

Pojďme se tedy podívat, proč Griffin i Goldman věří, že právě tyto akcie generativní umělé inteligence by mohly tuto příležitost maximálně využít.

Zdroj: Bloomberg

Intuit Inc. (INTU)

Začneme společností Intuit, předním poskytovatelem finančního softwaru. Se svou platformou QuickBooks má společnost přibližně 82% podíl na americkém trhu účetního softwaru pro malé a střední podniky. Tato starší softwarová společnost však rozšířila svou působnost o různé další produkty. Do nabídky společnosti Intuit patří také služba sledování úvěrové spolehlivosti Credit Karma, platforma pro e-mailový marketing Mailchimp, aplikace pro osobní finance Mint a aplikace pro přípravu daní TurboTax.

Společnost je také jedním z průkopníků efektivní implementace řešení zaměřených na spotřebitele s využitím umělé inteligence; Intuit ve velkém měřítku využívá umělou inteligenci pro svou platformu Virtual Expert Platform, která prostřednictvím personalizace cesty každého daňového poplatníka a propojením uživatelů s daňovými odborníky pohání TurboTax Live.

Řešení společnosti pomohla Intuitu vytočit v nedávné silné čtvrtletní zprávě, a to za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2023 (lednový kvartál). Tržby meziročně vzrostly o 14 % na 3,04 miliardy dolarů, přičemž překonaly odhady ulice o 130 milionů dolarů. Adj. zisk na akcii ve výši 2,20 USD je srovnatelný s 1,55 USD dosaženým ve stejném čtvrtletí loňského roku a zároveň překonal odhad ulice ve výši 1,44 USD. Společnost rovněž odkoupila akcie v hodnotě 500 milionů dolarů, přičemž jí zbývá 2,5 miliardy dolarů z oprávnění k odkupu akcií.

Zdroj: Getty Images

Griffinovi se zjevně líbí, co se zde nabízí. Během čtvrtého čtvrtletí nakoupil 269 000 akcií, čímž zvýšil svůj podíl v INTU o 179 %. Nyní vlastní 419 615 akcií, které mají v současnosti hodnotu 184,55 milionu USD.

Odrazem Griffinovy důvěry je i to, že analytik Goldman Sachs Kash Rangan vidí pro společnost světlou budoucnost.

„Zpracování přirozeného jazyka, nástroje umělé inteligence (které dokáží například z klíčových daňových formulářů extrahovat potřebné nástroje) a služby chatbotů (kteří využívají text a interakce zákazníka k vygenerování nejlepší odpovědi) jsou dalšími příklady investic společnosti Intuit do takových technologií, které mohou časem zlepšit nabídku produktů a udržení uživatelů,“ vysvětlil analytik.

„Společnost Intuit si vybudovala dobrou pověst díky tomu, že investuje s předstihem, pokud jde o technologie nové generace, a vtělila je do svého produktového rámce pro budoucí inovace. To nás vede k očekávání, že společnost Intuit bude mít stejnou mentalitu při vytváření nových produktů a rozvoji stávajících služeb, jako jsou QuickBooks Live Mailchimp a Credit Karma,“ dodal Rangan.

Tyto komentáře tvoří základ Ranganova ratingu Buy, zatímco jeho cílová cena 575 USD dává prostor pro 12měsíční výnosy ve výši 31 %.

Na jiných místech ulice získaly akcie dalších 13 doporučení “ Buy“, 2 doporučení „Hold“ a 1 doporučení „Sell“, což znamená konsenzuální hodnocení „Strong Buy“.

Adobe Inc. (ADBE)

Další Griffinem a Goldmanem doporučená akcie má dlouhou historii, kdy stála v čele technologických inovací. Softwarový gigant Adobe je výrobcem známých produktů, jako jsou Photoshop, Illustrator, Adobe Flash, Premiere a PDF.

Proto nepřekvapí, že investice společnosti do AI/ML sahají delší dobu zpět – do roku 2016, kdy byl vydán nástroj umělé inteligence Sensei, který se integruje pod kapotu softwaru Adobe a je součástí různých programů Adobe, jako jsou mimo jiné Photoshop a Premiere Pro.

Nedávno společnost oznámila Firefly, „rodinu“ generativních nástrojů AI zaměřených na tvůrce. Byla vydána beta verze a Adobe ji hodlá časem integrovat do aplikací. To by mělo napomoci další expanzi společnosti, která má za sebou silný růst, jak se opět ukázalo ve zprávě za první čtvrtletí fiskálního roku 2023 (únorové čtvrtletí).

Zdroj: Getty Images

Tržby dosáhly rekordních 4,66 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 9,4 % a překonání konsenzuálního odhadu o 40 milionů dolarů. Adj. zisk na akcii ve výši 3,80 USD rovněž překonal hodnotu 3,68 USD, kterou předpovídali analytici. V průběhu čtvrtletí společnost Adobe odkoupila přibližně 5 milionů akcií.

Nejsou jediní, kdo v poslední době nakupoval akcie. Ken Griffin ve 4Q22 nakoupil 772 857 akcií. Tím se jeho podíl téměř zdvojnásobil; celkem má Griffin ve svém portfoliu nyní 1 575 124 akcií ADBE v současné hodnotě 607 milionů USD.

Rangan z Goldmanu také pokrývá ADBE a věří, že nabídky umělé inteligence dobře připravují Adobe na budoucnost. Píše: „Vydání Sensei GenAi (zaměřené na případy využití Digital Experience) a Firefly (sada nových řešení generativní AI napříč portfoliem) dále staví společnost Adobe do pozice, kdy může pomoci utvářet roli, kterou bude generativní AI hrát při zvyšování produktivity, jež se očekává jako vedlejší produkt jejího většího rozšíření. Tyto produkty mohou například nastartovat proces idealizace, vytěžit větší hodnotu ze stejných zdrojů (tím, že umožňují širokou škálu bezproblémových úprav prostřednictvím Adobe Express), automaticky generovat analýzy kampaní nebo vytvářet zákaznické cesty.“

„Silný pohyb společnosti Adobe přímo na trhu spolu s růstem vedeným jejími produkty pravděpodobně umožní společnosti Adobe dosáhnout růstu čistých nových uživatelů a být jedním z prvních příjemců těchto investic, zejména v oblasti Creative Cloud a širšího podnikání v oblasti digitálních médií,“ shrnul Rangan.

Jak se to všechno projeví u investorů? Rangan hodnotí akcie jako „Buy“, zatímco jeho cílová cena 480 USD naznačuje, že nás čeká roční zhodnocení o 23 %.

Při pohledu na rozdělení ratingů, kde je 11 Buy a 14 Holds, hodnotí konsenzus analytiků tuto akcii jako Moderate Buy.