J.P. Morgan navrhuje ke koupi 2 akcie, včetně jedné se 140% potenciálem růstu

První čtvrtletí je za námi a nebylo v něm nouze o drama. V poslední době se vše točilo kolem bankovního sektoru a obav, že by se po pádu několika bank mohla rozšířit nákaza, která by mohla ovlivnit globální finanční systém. Zdá se však, že alespoň prozatím byly tyto obavy zažehnány.

Stále však panuje spousta nejistoty, protože inflace je stále vysoká a hrozí recese. Jak má investor v této nejisté situaci najít akcie, které jsou připraveny přinést výsledky?

Tady vstupují do hry akcioví profesionálové; investoři mohou sledovat doporučení špičkových bankovních společností, jako je J.P. Morgan.

Akcioví experti této firmy se zaměřili na dvojici akcií, které jsou podle nich vhodné pro zisky – u jedné z nich se očekává, že v nadcházejících měsících přinese výnos více než 130 %. Shodují se na tom i ostatní analytici z Wall Street? Ponořili jsme se do databáze, abychom zjistili podrobnosti a zjistili to. Podívejme se na výsledky.

Zdroj: Unsplash

Mersana Therapeutics (MRSN)

První tip JPM, na který se podíváme, Mersana Therapeutics, je biofarmaceutická firma v klinické fázi. Tato biotechnologická společnost pracuje s konjugáty protilátek (ADCs), které vyvíjejí nové způsoby léčby rakoviny vyznačující se jak zvýšenou snášenlivostí, tak vysoce selektivním zacílením, s cílem dosáhnout stále významnějších klinických přínosů. Výzkumné směry společnosti jsou založeny na nových kandidátech na léčiva kombinujících jak monoklonální protilátky, tak stávající protinádorová léčiva.

Největší nedávná zpráva společnosti Mersana přišla minulý měsíc – a nebyla to dobrá zpráva. Dne 13. března společnost oznámila pozastavení klinické studie XMT-2056, která byla nedávno zahájena v první fázi. Tento kandidátský lék, první produkt společnosti Mersana s imunosyntetickým STING-agonistou ADC, který vstoupil do klinických studií na lidech, je zkoumán jako potenciální léčba solidních nádorů. Společnost však musela nahlásit smrtelnou závažnou nežádoucí příhodu, která byla považována za související s léčbou. Společnost Mersana dobrovolně pozastavila zkoušku až do dalšího šetření. Tento vývoj bude mít další dopad, protože tento program byl nedávno licencován společnosti GSK za 100 milionů dolarů.

Zdroj: Getty Images

Pozitivní je, že studie XMT-2056 byla pouze jednou z klinických studií společnosti Mersana, a to nikoli tou nejpokročilejší. Hlavní klinický program společnosti se zaměřuje na rilsodotin upifitamab, nazývaný také UpRi. Tento pokročilý kandidát na léčivo je v současné době předmětem několika klinických studií, včetně: klíčové registrační studie fáze 2 UPLIFT proti karcinomu vaječníků rezistentnímu na platinu, do které bylo zařazeno 270 pacientek; studie fáze 3 UP-NEXT proti karcinomu vaječníků citlivému na platinu s NaPi2b a studie fáze 1 UPGRADE-A, která byla nedávno zahájena ve fázi rozšíření dávky. Společnost Mersana očekává, že údaje ze studií UPLIFT a UPGRADE-A budou k dispozici do konce tohoto roku.

Analytik Brian Cheng, který tuto akcii kryje pro banku JPMorgan, považuje za klíčový bod, který by měli investoři zvážit, výsledky studie UpRi. Všímá si neúspěchu a zdržení v programu -2056, ale domnívá se, že je zastíněn potenciálem UpRi.

„Uznáváme sice, že medvědi tlačí na bezpečnostní převis UpRi, zejména v souvislosti s plicní toxicitou (ILD), ale věříme, že design UPLIFTu zmírnil velkou část rizik pneumonitidy vysokého stupně. Při současném ocenění se domníváme, že nastavení binárního katalyzátoru je příznivě nakloněno růstu, a to i přes oslabení způsobené pozastavením klinického programu v rané fázi,“ uvedl Cheng.

„Kromě toho,“ pokračoval analytik, „považujeme příležitosti k rozšíření UpRi za rámec původní indikace UPLIFT spolu s již uzavřenými silnými partnerstvími s farmaceutickými společnostmi za atraktivní možnost nákupu… poměr rizika a výnosu vidíme jako příznivý směrem k růstu, který směřuje k pololetnímu čtení…“.

Když tento postoj převedeme do čísel, Cheng hodnotí MRSN jako Overweight (tj. Buy) s cílovou cenou 10 USD, což naznačuje důvěru v 140% potenciál růstu v příštích 12 měsících.

Cheng je zde rozhodně býčí – ale ulice celkově ještě více. Společnost Mersana má 5 nedávných hodnocení analytiků, všechna pozitivní, s jednomyslným konsenzuálním hodnocením Strong Buy. A průměrná cílová cena 14,50 USD znamená robustní 249% růst v ročním horizontu.

Chubb Limited (CB)

V druhém výběru JPMorgan se přesuneme do pojišťovnictví, kde je Chubb „největší veřejně obchodovanou pojišťovnou majetku a úrazů na světě“. Firma působí v 54 zemích světa a nabízí pojistky P&C na osobních i komerčních trzích, stejně jako úrazové pojištění, zdravotní pojistky a životní pojištění.

Většina z nás má nějakou potřebu chránit své osobní, rodinné nebo firemní finance, a tak mají pojišťovny obvykle připravený trh – a Chubb není výjimkou. Společnost má zdroje na poskytování a upisování své obrovské škály produktů – i když výsledky hospodaření za 4Q22 byly oproti očekávání smíšené.

Zdroj: Getty Images

Konsolidované čisté pojistné za 4Q22 ve výši 10,2 miliardy USD vzrostlo meziročně o téměř 12 % – a výrazně překonalo konsensus 9,28 miliardy USD. Čistý zisk za čtvrtletí však meziročně poklesl; ve výši 1,31 miliardy dolarů byl o 38 % nižší než ve 4Q21. Navíc adj. zisk na akcii ve výši 4,05 USD nedosáhl konsensu očekávaného ve výši 4,25 USD.

Během 4. čtvrtletí vyplatila společnost Chubb na dividendách celkem 345 milionů USD. Poslední deklarace byla provedena v únoru, přičemž 10. dubna byla vyplacena dividenda ve výši 83 centů na kmenovou akcii. Anualizovaná sazba ve výši 3,32 USD na kmenovou akcii dává skromný výnos 1,7 %, ale společnost má za sebou více než 25letou historii spolehlivých výplat.

Jimmy Bhullar z JPMorgan nedávno zvýšil doporučení pro akcie Chubb z Neutral na Overweight (tj. Buy). Na podporu svého býčího postoje analytik napsal: „Náš dlouhodobý fundamentální výhled pro CB je pozitivní, ale zdráhali jsme se akcie doporučit kvůli obavám ze zpomalujícího se růstu cen na trhu komerčních pojistek a ocenění akcií. Přestože nadále očekáváme zpomalení růstu cen komerčních linek, při současném ocenění akcie to nepředstavuje takovou obavu.“

„Navíc,“ dodal analytik, „ačkoli nejsme imunní, domníváme se, že sektor P&C je méně vystaven obavám, jako je stahování klientů, zhoršování úvěrů a pokles sazeb, které doléhají na ostatní finanční sektory (banky, životní pojišťovny, správci aktiv). Také se domníváme, že CB je v případě poklesu defenzivnější než její kolegové.“

Kromě ratingu Overweight dává Bhullar CB cílovou cenu 239 USD, což znamená zisk 23 % v horizontu jednoho roku.

Podíváme-li se na rozdělení ratingů, 14 nedávných hodnocení analytiků akcie ukazuje 9 hodnocení „Kupovat“, 4 „Držet“ a 1 „Prodat“, což znamená konsenzuální názor „Mírně kupovat“. Akcie se obchodují za 196,56 USD a jejich průměrná cílová cena 243,40 USD naznačuje ~24% jednoletý růst z této úrovně.