Zhroucení amerického dolaru? Pro některé radost pro jiné noční můra

V Argentině nebo Venezuele vědí co se stane, když se zhroutí měna. Je to velký problém a může to způsobit obrovské finanční škody ekonomice i jednotlivcům. Je však reálné si myslet, že případné zhroucení amerického dolaru by dostalo svět do problémů nevídaných rozměrů.

Podívejte, přejdeme k věci. Je to nepravděpodobné. Ale není to nemožné. Ve světě peněz a financí není nic nemožné. Pro investory je důležité pochopit možné následky, které by mohly ovlivnit jejich finance, i když jsou nepravděpodobné.

V tomto článku vás seznámíme s tím, co se vlastně stane, když se měna zhroutí, jaký to může mít dopad na investory a co mohou udělat, aby se proti tomu ochránili.

Co je to kolaps měny?

Kolaps měny nastává, když měna ztratí veškerou svou hodnotu. Může se to zdát bláznivé, ale dává to větší smysl, když si uvědomíte, že peníze jsou pouhým nástrojem od vlády. Dříve papírové peníze, mince a dokonce i čísla na bankovním výpisu představovaly množství zlata v rezervě.

V té době peníze představovaly dlužní úpis na toto množství zlata. Nyní systém není plně krytý zlatem, ale koncept zůstává stejný. Nyní jsou kryty vládou Spojených států, což odráží vše v rámci ekonomiky.

Aby měl dolar hodnotu, musí společnost věřit, že Spojené státy mají hodnotu. Vzhledem k tomu, kolik je v USA daňových poplatníků, podniků a cenných aktiv, je těžké tvrdit, že nemá hodnotu. Důvodem, proč USA mohly opustit zlatý standard, bylo vlastně to, že měl tak velkou ekonomickou hodnotu.

Kolaps měny tedy nastává tehdy, když již neexistuje důvěra, že dané aktivum, země nebo organizace mají dostatečnou hodnotu, která odráží hodnotu měny.

Zdroj: Pexels

K tomu může dojít z několika důvodů.

Hyperinflace

Při hyperinflaci se každý dolar stává méně hodnotným. Za 10 dolarů si dnes můžete koupit 12 krabic Pepsi a zítra si za stejných 10 dolarů koupíte jen šest Pepsi. Hodnota měny je stále menší a menší, což může vést k vytvoření spirály, která skončí tím, že se měna stane prakticky bezcennou.

Příklad jsme viděli v Zimbabwe na začátku roku 2000.

Politická nestabilita

Ačkoli se to v USA neočekává, vlády mohou být svrženy. Při vojenském převratu, válce nebo jiné události, která vede k politickým otřesům, může být měna země často obětí.

Vysoké zadlužení

Mnoho zemí má v současné době vysokou úroveň zadlužení, ale to vše je relativní vzhledem k síle základní ekonomiky. Když má země velmi vysoký dluh a klesající ekonomiku, může to způsobit odliv aktiv a zhroucení měny.

To je jen několik příkladů. Mezi další patří obchodní nerovnováha, ztráta statusu světové rezervní měny, přírodní katastrofy nebo válka. Všechny tyto faktory souvisejí s nestabilitou v dané zemi, protože měna odráží důvěru globálních finančních systémů v danou zemi.

Zvláštní postavení amerického dolaru

Zdroj: Ilustrační foto

Na rozdíl od jiných zemí světa má americký dolar ve světovém finančním systému zvláštní postavení. Je to proto, že je světovou rezervní měnou. To znamená, že je považován za nejbezpečnější měnu, protože mnoho dalších zemí drží americké dolary v rezervách.

Nejde jen o teoretický, ale i o praktický detail. Například mnoho globálních finančních kontraktů je denominováno v amerických dolarech a mnoho zemí, které se snaží udržet stabilní měnu, používá americké dolary jako svou vlastní národní měnu.

V současné době používá americký dolar jako oficiální měnu 11 zahraničních zemí. Patří mezi ně Panama, Salvador, Zimbabwe a Východní Timor.

Americký dolar si tento zvláštní status dokázal získat a udržet díky síle ekonomiky. Spojené státy jsou stále zdaleka největší ekonomikou na světě s ročním HDP ve výši 23 bilionů dolarů. Na druhém místě je Čína se 17,7 bilionu dolarů a až na třetím Japonsko se 4,9 bilionu dolarů.

To vše znamená, že ke zhroucení amerického dolaru by bylo zapotřebí něčeho velmi významného. Třeba situace typu třetí světové války.

A navzdory všem nejistotám ve světě zůstávají Spojené státy jednou z nejstabilnějších zemí. Šance, že se dočkáme kolapsu amerického dolaru, je velmi malá, a pokud by k němu přece jen došlo, měli bychom pravděpodobně větší starosti než naše investice.

Třeba kde sehnat čistou vodu a co ulovit k večeři.

Jak ovlivňuje kolaps měny investory?

Investice jsou neodmyslitelně spjaty s měnou, v níž jsou drženy. Pokud držíte americké akcie, které jsou denominovány v dolarech, potřebujete k jejich nákupu a prodeji dolary. To je v pořádku, pokud měna zůstává stabilní a vy žijete ve Spojených státech, ale může to způsobit zmatek, pokud tomu tak není nebo pokud nežijete ve Spojených státech.

Když se měna zhroutí, může se stát, že investorům klesne hodnota jejich majetku, a to pouze na základě směnného kurzu. A nejen to, v době hospodářské a politické krize vlády často omezují pohyb měny ve snaze omezit škody.

Měnové riziko je tedy pro investory opravdu důležitým faktorem. Každý, kdo chce investovat do aktiv denominovaných v „rizikové“ měně, by si měl uvědomit dodatečná rizika s tím spojená a počítat s možností dodatečných výnosů za podstoupení tohoto vyššího rizika.

Závěrem

Zdroj: Getty Images

Měny se mohou zhroutit a také se zhroutí, ale není to zanedbatelná událost. Když se měna zhroutí, je to důsledek významné hospodářské nebo politické události v zemi, která má obrovský dopad na její občany.

Ve většině zemí světa to není vůbec pravděpodobné, což platí zejména pro Spojené státy. Důvodem je postavení amerického dolaru jako světové rezervní měny.

Technicky vzato by se tedy americký dolar mohl zhroutit, ale šance, že se tak stane v nejbližší době, je neuvěřitelně malá.

Pokud investoři investují globálně (což by měli), může mít propad měny dopad na jejich portfolia. Nejlepším způsobem, jak se proti tomu chránit, je dostatečná diverzifikace. Tím, že jsou aktiva rozložena mezi různá odvětví a v různých měnách, se omezí potenciální škody, které by kolaps měny na portfoliu způsobil.