Goldman Sachs říká, že je třeba koupit tyto 2 vysoce výnosné dividendové akcie – včetně jedné s 9% výnosem

Tržní ukazatele v poslední době vysílají protichůdné signály, což mezi investory vyvolává nejistotu. Ačkoli jsou zisky od počátku roku rozhodně lepší než loňský medvědí rok a volatilita, ačkoli vyvolává obavy, je nižší než loni, stále zůstává spousta rizikových faktorů, a to jak v širší ekonomice, tak na akciovém trhu.

Christian Mueller-Glissman, vedoucí výzkumu alokace aktiv společnosti Goldman Sachs, při širším pohledu na trhy nabádá investory k defenzivnějšímu postoji.

Glissman vysvětluje, že celkově nižší volatilita, kterou jsme letos zaznamenali, nemusí nutně znamenat nižší riziko: „Volatilita akcií byla od začátku roku neobvykle nízká: nejprve kvůli relativně příznivým makropodmínkám a v poslední době, kdy byl index S&P 500 tlumen nižšími výnosy dluhopisů. Domníváme se však, že přechod k režimu nízké volatility zůstává nepravděpodobný vzhledem ke stále zvýšené makro nejistotě, známkám napětí na trhu a smíšené makro dynamice se zpomalujícím se růstem ve 2. čtvrtletí…“.

„V alokaci aktiv zůstáváme relativně defenzivní. Ačkoli naším základním scénářem je relativně přívětivé makro prostředí, rizika jsou vychýlena směrem dolů a rizikové prémie jsou relativně nízké. Větší hodnotu vidíme ve strategiích ochrany akcií,“ dodal Glissman.

A to nás zavede k dividendovým akciím, trvale oblíbené defenzivní hře, když se trhy zhorší. Analytici Goldman Sachs právě na některé dividendové akcie upozorňují.

Zdroj: Getty Images

Jedná se o divizní hráče, kteří nabízejí výnosy až 9 % a podle TipRanks, největší světové databáze analytiků a výzkumů, mají od zbytku ulice konsenzuální hodnocení „Moderate“ nebo „Strong Buy“. Pojďme se na ně podívat blíže.

Coterra Energy (CTRA)

Začneme společností Coterra Energy, těžařem uhlovodíků se sídlem v texaském Houstonu, který působí v Permské pánvi ve svém domovském státě, v pánvi Anadarko v sousední Oklahomě a v břidlicové formaci Marcellus v Pensylvánii. Jedná se o jedny z nejbohatších oblastí těžby ropy a zemního plynu v Severní Americe a společnost Coterra v nich drží souhrnnou pozici o celkové rozloze přibližně 600 000 akrů, což jí poskytuje přístup k ropě, zemnímu plynu a kapalnému zemnímu plynu.

Na této ploše se nachází více než 2,89 miliardy barelů ropy v prokázaných zásobách, což je pro společnost Coterra skutečný poklad. Společnost tyto zásoby využívá ke generování solidních výnosů a její nejvyšší zisk v roce 2022 zaznamenal oproti roku 2021 výrazný meziroční nárůst o 151 %. Společnost tento nečekaný zisk nejen shromáždila, ale také jej předala akcionářům prostřednictvím velkorysé politiky kapitálové návratnosti.

Zdroj: Pexels

Pohled na poslední finanční zprávu, za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2022, ukazuje základy výkonnosti tržeb společnosti Coterra. Těžba společnosti ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla celkem 632 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně, což v přepočtu znamená 90,7 tisíce barelů denní produkce ropy a 2,78 miliardy kubických krmiv zemního plynu denně. Produkce ropy i zemního plynu překonala horní hranici dříve zveřejněného výhledu – i když celková produkce meziročně poklesla o 7,8 %. Společnost však těžila z 8,8% meziročního nárůstu realizované ceny ropy a 9,9% meziročního nárůstu ceny zemního plynu.

Na konci roku společnost Coterra vykázala zisk na akcii bez použití GAAP ve výši 1,16 USD na akcii, čímž překonala odhad o 5 centů.

Pokud jde o dividendu, v posledním únorovém oznámení o dividendě společnost Coterra stanovila základní platbu na 20 centů na kmenovou akcii – a přidala variabilní platbu ve výši 37 centů. Kombinovaná dividenda na kmenovou akcii ve výši 57 centů byla vyplacena 30. března; anualizovaná sazba 2,28 USD na akcii dává výnos 9,1 %. Výplata dividendy byla přímo podpořena čtvrtletním volným peněžním tokem ve výši 892 milionů dolarů.

Neil Mehta, jeden z pětihvězdičkových analytiků Goldman Sachs, se Coterrou zabývá a potenciál firmy do budoucna na něj udělal patřičný dojem.

„Vidíme příznivé nastavení společnosti, které jí umožní generovat kladné FCF v nejbližším období, a to i přes slabost cen zemního plynu. To je podpořeno vyšší expozicí společnosti vůči ropě (14 %) ve srovnání s plynárenskými kolegy a silnou rozvahou (čistý dluh/EBITDA 0,3x k roku 2023)… Náš pozitivní pohled na společnost CTRA je dále podpořen jejími hlubokými zásobami a silnými výsledky v Delaware, kde management vidí hnací sílu ~5% růstu produkce ropy v letech 2023-2025,“ vyjádřil se Mehta.

Koupěschopné hodnocení společnosti CTRA od Mehty je doplněno cílovou cenou 27 USD, což pro akcie znamená roční zisk 7 %. Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného růstu ceny má akcie 16% profil potenciálního celkového výnosu.

Mehta, ačkoli je vůči akciím býčí, je zde poněkud konzervativní ve srovnání s obecným názorem Wall Street. Konsenzuální cílová cena je vyšší než Mehta, a to 30,62 USD, a znamená silnější potenciál růstu o ~19 % z ceny akcie 25,79 USD. Celkově má CTRA konsenzuální hodnocení mírně kupovat, což odráží 14 nedávných hodnocení analytiků s rozdělením 5 kupovat, 8 držet a 1 prodávat.

Corebridge Financial (CRBG)

Druhým tipem Goldman Sachs, na který se podíváme, je společnost Corebridge poskytující finanční služby. Tato společnost se objevila na veřejných trzích v loňském roce jako odštěpný závod obří pojišťovny AIG.

Od svého vyčlenění působí Corebridge především v pojišťovnictví a na americkém trhu nabízí řadu pojistných produktů, včetně anuit, správy aktiv a životního pojištění. Kromě toho společnost Corebridge nabízí také důchodová řešení, která jednotlivcům umožňují plánovat a dosáhnout finančně stabilní budoucnosti.

Společnost Corebridge má 9. května zveřejnit první výsledky za rok 2023. Při zpětném pohledu na zprávu za 4Q22 zjistíme, že společnost dosáhla provozního zisku po zdanění ve výši 574 milionů USD, tj. 88 centů na akcii. Pozoruhodný je údaj o zisku na akcii, který překonal očekávání o 27 %, tj. 19 centů na akcii. V ukazateli, který by měl investory zajímat, protože přímo souvisí se silou pojišťovny, společnost Corebridge rovněž vykázala ve 4. čtvrtletí meziroční nárůst vybraného pojistného a vkladů o 14 %.

Zdroj: Getty Images

Investory do dividend však jistě potěší, že Corebridge se od IPO neostýchá vyplácet dividendy. Za krátkou dobu svého působení na veřejném trhu společnost vyplatila na dividendách 296 milionů USD. Poslední dividenda, která byla vyplacena 31. března, činila 23 centů na kmenovou akcii; při anualizované sazbě 92 centů na kmenovou akcii tato dividenda vynáší 5,77 %, tedy jen o něco méně než poslední vykázaná čísla anualizované inflace.

Tato nově vzniklá veřejná pojišťovna zaujala Alexe Scotta z Goldman Sachs, který v ní vidí pro investory atraktivní riziko a výnos.

„Zvyšujeme rating CRBG na Buy (z Neutral), což je dáno naším názorem, že společnost je sice vystavena zhoršení úvěrů CRE, ale opravná položka k hypotečním úvěrům zmírňuje dopad úvěrových ztrát, a vidíme tlak na cenu akcií související s potížemi regionálních bank a následným read-acrossem na odkupné, což nepovažujeme za riziko pro čisté toky CRBG.“

„A konečně,“ shrnul analytik, „poznamenáváme, že snížené ocenění společnosti CRBG (k 31. březnu 2023 o ~20 %) je nižší než u srovnatelných společností poskytujících variabilní anuity, a to navzdory příznivějšímu profilu závazků. Proto vidíme příznivý růst akcií způsobený tlakem na tvorbu cen, který neodráží jejich riziko v oblasti aktiv a závazků.“

Scott zde spolu s ratingem Buy stanovuje cílovou cenu 23 USD, což naznačuje možný 45% potenciál růstu.

Celkově se jedná o akcii s konsenzuálním hodnocením analytiků „Strong Buy“ na základě 8 hodnocení, která zahrnují 6 hodnocení „Buys“ a 2 „Holds“. Průměrná cílová cena akcie 25,50 USD a obchodní cena 15,80 USD dohromady znamenají v horizontu jednoho roku zisk 61 %.