Investoři považují výsledkovou sezónu firem za další test pro akcie

Tento týden, kdy začíná výsledková sezóna firem, je pro trh další zkouškou, protože investoři zvažují, zda si americké akcie mohou udržet nedávný výkon tváří v tvář zhoršujícím se ziskům.

Analytici očekávají, že společnosti v indexu S&P 500 vykážou druhý pokles čtvrtletních zisků v řadě. Podle agentury FactSet se předpokládá, že zisky za první čtvrtletí klesnou o 6,8 % oproti stejnému období předchozího roku. To by znamenalo nejprudší pokles zisku od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy nástup pandemie Covid-19 vedl k poklesu zisku o 32 %.

„Z pohledu podnikových zisků se již nacházíme v recesi,“ řekl Eric Gordon, vedoucí akciového oddělení společnosti Brown Advisory.

Společnosti se potýkají s řadou problémů, včetně inflace a rostoucích úrokových sazeb, a v poslední době také s obavami o zdraví finančního systému v důsledku dvou největších bankovních úpadků od finanční krize v roce 2008. Přesto americké akcie v letošním roce vzrostly, přičemž index S&P 500 vzrostl o 6,9 %.

Přestože Wall Street snižuje svá očekávání ohledně zisků, investoři očekávají další kolo zpráv, aby zjistili, o kolik by mohly zisky společností ještě klesnout a zda kvůli tomu nebudou akcie vypadat draze v porovnání s jejich hodnotou.

Investoři se tento týden seznámí se čtvrtletními výsledky některých největších bank v zemi, včetně JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc. a Wells Fargo & Co. Investoři budou také analyzovat nejnovější zprávy o spotřebitelských a výrobních cenách, aby zjistili, zda se inflace snižuje, což pravděpodobně ovlivní tempo kampaně Federálního rezervního systému za zvýšení úrokových sazeb.

Páteční měsíční zpráva o pracovních místech ukázala, že ekonomika v březnu pokračovala ve zdravém přírůstku pracovních míst, což by mohlo zvýšit očekávání investorů, že Fed na svém příštím zasedání v květnu zvýší úrokové sazby.

Zdroj: Bloomberg

Banky budou udávat tón již na počátku, neboť jsou první vlnou společností, které budou oznamovat výsledky. Investoři sledují tento sektor se zvýšenou pozorností po březnových otřesech v bankovním sektoru. Mnozí účastníci trhu sledují, zda vedení bank signalizuje plány na omezení poskytování úvěrů, což má dopad na výhled růstu ve všech odvětvích a mohlo by ovlivnit trajektorii úrokových sazeb Fedu.

„Snažíme se zjistit, jak velký dopad bude mít zpřísnění úvěrových standardů na hospodářský růst,“ řekl Scott Duba, investiční ředitel a výkonný ředitel pro správu majetku ve společnosti Prime Capital Investment Advisors. „Hodně nám to napoví o tom, jak uvolněné nebo napjaté jsou finanční podmínky.“

Duba uvedl, že jeho firma v současné době preferuje akcie zdravotnických a spotřebitelských společností, což jsou defenzivní akcie, které jsou považovány za bezpečnou hru, když se trh rozkolísá.

Po výrazném nárůstu cen akcií na začátku roku se na trhu objevují zprávy o výsledcích hospodaření technologických společností s velkou tržní kapitalizací. Vzhledem k tomu, že společnosti jako Apple Inc. a Microsoft Corp. mají v indexu S&P 500 velkou váhu, mají jejich výsledky mimořádný vliv na vývoj celého akciového trhu.

„Nedává mi smysl, že akcie technologických firem jsou na vzestupu, zatímco očekávání zisků jsou nižší,“ řekla Anna Rathbunová, investiční ředitelka společnosti CBIZ Investment Advisory Services. „Myslím, že až začnou vycházet výsledky hospodaření, dojde k určité kontrole reality.“

Hlavní otázkou pro investory je, jak dlouho budou zákazníci schopni snášet vyšší ceny, protože se společnosti snaží přenést zvýšené náklady. Analytici očekávají, že tržby společností z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí vzrostou o 1,8 %, což by znamenalo nejnižší nárůst tržeb od třetího čtvrtletí roku 2020.

První čtvrtletní zprávy ukazují, že některé společnosti si navzdory potížím udržují tržby a zisky. Potravinářská společnost Conagra Brands Inc. vykázala minulý týden vyšší než očekávané zisky, přičemž se odvolávala na růst cen způsobený inflací. Společnost Nike Inc. vykázala 14% skok ve čtvrtletních tržbách a v březnu zvýšila svůj cíl růstu tržeb, protože se vypořádala s nadbytkem zásob.

Zdroj: Getty Images

Někteří investoři uvedli, že se na základě prudkého poklesu konsensuálních odhadů připravili na slabší výsledky. Podle společnosti FactSet analytici snížili svá očekávání zisku v prvním čtvrtletí přibližně o 6,2 %, což je mnohem výraznější revize než obvykle. To poskytuje společnostem nižší laťku, kterou musí překonat, aby investoři získali větší důvěru k nákupu akcií.

„Očekávání pro toto čtvrtletí jsou poměrně nízká,“ řekl George Cipolloni, portfolio manažer společnosti Penn Mutual Asset Management. „Pokud se vám podaří překonat a poskytnete slušnou předpověď, máte potenciál, že vaše akcie v krátké době vyskočí nahoru.“

Odhady zisků pro druhou polovinu roku 2023 zůstávají relativně růžové, což by podle některých investorů mohlo vést k dalším revizím na Wall Street. Pro letošní rok analytici předpovídají růst zisku o 1,2 %.

Klesající zisky představují riziko, že se akcie budou zdát dražší v porovnání s budoucími zisky společností. Podle FactSet se společnosti v indexu S&P 500 obchodují za zhruba 18násobek svých předpokládaných zisků v příštích 12 měsících, což je více než desetiletý průměr 17,3násobku.

„Očekávané zisky se budou muset snížit, jakmile se v ekonomice začnou projevovat přísnější úvěrové standardy,“ řekl pan Gordon ze společnosti Brown Advisory. „Jakmile se během sezóny výkaznictví dozvíme, jak významný musí být reset v oblasti zisků, pomůže to diktovat směr vývoje akcií po zbytek roku.“