Japonský jen klesá, protože výhled sazeb se rozchází; NZ dolar se propadá

Poté, co údaje o pracovních místech v USA posílily argumenty pro další zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému, se v pondělí kurz jenu vůči hlavním měnám propadl a zvýraznil tak rostoucí rozdíl oproti Japonsku, kde centrální banka nadále drží referenční výnos blízko nuly.

Mezitím novozélandský a australský dolar, které jsou citlivé na riziko, oslabily v souvislosti se zvýšeným napětím mezi USA a Čínou ohledně Tchaj-wanu, přičemž Peking je pro tyto protinožce klíčovým obchodním partnerem.

Japonský jen se vůči americkému dolaru propadl o 0,4 % na 132,70 a prodloužil tak svůj pokles z pátku, kdy údaje ukázaly, že americká ekonomika v březnu nadále rychle přidávala pracovní místa.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů dosáhly v pátečním zkráceném obchodování kvůli velikonočním svátkům 3,413 %. V pondělí, kdy mnoho trhů v Asii i v Evropě zůstane zavřeno, zůstal výnos v Tokiu na zvýšené úrovni 3,3719 %.

Vůči euru se jen propadl o více než 0,5 % na 144,635. Vůči libře šterlinků klesl zhruba o 0,3 %.

Analytikům společnosti Mizuho Masafumi Yamamoto a Masayoshi Mihara napsali ve zprávě pro klienty, že dolar vůči jenu posílil kvůli pokračujícímu silnému růstu amerického trhu práce navzdory inflaci a prudkému zvýšení úrokových sazeb.

„Výnosy v místech, jako je eurozóna, Británie a Austrálie, budou následovat americké výnosy, takže nedojde k velkému rozšíření rozdílu ve výnosech,“ uvedli. „V porovnání s nimi bude mít mnohem větší dopad na výnosové rozpětí v Japonsku.“

Nárůst počtu pracovních míst byl však nižší než v předchozím měsíci a růst průměrné hodinové mzdy byl nižší, než ekonomové předpokládali, což podle analytiků Mizuho neodpovídá trvalému růstu výnosů v USA.

Dodali, že pokud ve středu nepřekvapí údaje o spotřebitelských cenách v USA, má dolar vůči jenu omezený prostor pro růst ze současných úrovní.

Nový guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda v pondělí vystřídá Haruhiko Kurodu a všeobecně se očekává, že prozatím zachová masivní stimulaci. Ueda přednese inaugurační projev v 11:30.

Zdroj: Bloomberg

Novozélandský dolar mezitím klesl o 0,7 % na 0,62325 USD a australský dolar se propadl o 0,13 % na 0,6665 USD. Akciové a dluhopisové trhy v obou zemích jsou kvůli svátkům na Velikonoční pondělí zavřené.

Dolar se v zámořském obchodování zvýšil o 0,05 % na 6,8784 jüanu.

Čína v sobotu zahájila třídenní vojenské cvičení simulující přesné údery proti Tchaj-wanu, den poté, co se tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen vrátila z krátké návštěvy Spojených států.

V ostatních měnách šterlinková libra poklesla o 0,02 % na 1,2410 USD, zatímco euro posílilo o 0,02 % na 1,0899 USD.

USD/CAD se v ranní seanci snaží o posun nad bezprostřední rezistenci 1,3520. Aktivum Loonie získává na síle, protože investoři čekají na zveřejnění údajů o inflaci ve Spojených státech a na rozhodnutí Bank of Canada (BoC) o úrokových sazbách, které bude zveřejněno ve středu.

Tento týden bude kanadský dolar tančit podle rozhodnutí Bank of Canada o úrokových sazbách. Od guvernéra Bank of Canada Tiffa Macklema se očekává pokračování v neutrálním postoji, neboť kanadská inflace postupně měkne. Míra inflace již v únoru zpomalila na 5,2 %, neboť měnová politika Bank of Canada je dostatečně omezená, aby zkrotila inflační tlaky.

Údaje o zaměstnanosti v Kanadě byly minulý týden i nadále velmi napjaté. Poptávka po pracovní síle výrazně překonala očekávání a míra nezaměstnanosti byla dále snížena na 5 %. To by mohlo vytvořit určitý tlak na Bank of Canada, aby přehodnotila svůj politický postoj.

Měnový pár USD/MXN si po čistém poklesu na úrovni 18,10 v asijské seanci vytvořil přechodný support. Aktivum se pohybuje v blízkosti výše zmíněného supportu, ale pravděpodobně bude čelit prodejnímu tlaku, jelikož americký dolarový index (DXY) byl svědkem vyčerpání své cesty vzhůru.

Index USD se snaží dále rozšiřovat zisky, protože investoři ignorují volatilitu před údaji o inflaci v USA. Od indexu USD se očekávají bouřlivé pohyby, protože se očekává, že americká inflace vykáže určitá překvapení.