2 akcie s poklesem o více než 75 %, které je vhodné koupit právě teď

V posledních několika letech se světová ekonomika potýkala s náročnými a nestálými podmínkami, jako je prudce rostoucí inflace, rychle se zvyšující úrokové sazby a hrozba recese na obzoru. Toto bouřlivé pozadí bylo obzvláště tvrdé pro akcie fintech.

V náročných makropodmínkách došlo i u ziskových společností, které pokračovaly v růstu tržeb, k prudkému poklesu ocenění, ale těžké časy v oblasti fintech nebudou trvat věčně. S ohledem na to se podívejte na dvě slibné akcie, které mohou investoři koupit s masivně atraktivními slevami.

1. PayPal

Akcie PYPL se obchodují o neuvěřitelných 76% níže než v polovině roku 2021. Společnosti PayPal se daří, když spotřebitelé utrácejí peníze online. To se jí podařilo tím, že umožnila pohodlnější nakupování online. PayPal umožnil, aby jednoduché přihlášení pomocí obličeje ID usnadnilo platbu, a to stejně rychle (nebo dokonce rychleji) než použití debetní nebo kreditní karty. Během pandemie toho bylo samozřejmě hodně.

Bohužel poté, co se spotřebitelé zdáli být zavření doma celou věčnost, opět našli příležitosti, jak trávit svůj čas a peníze mimo domov. Pro PayPal to znamenalo zpomalení růstu příjmů. V roce 2022 se tržby společnosti PayPal skutečně zvýšily jen o 8,5 %. To je v ostrém kontrastu s jejími výsledky v letech 2013 až 2021, kdy nejpomalejší růst tržeb činil 15 % v roce 2019.

Zdroj: Unsplash

Toto zpomalení pravděpodobně nebude trvat dlouhodobě. Nakupování online je výrazně pohodlnější než osobní nákupy. Odhaduje se, že v roce 2023 utratí lidé za nákupy v e-shopech 1 bilion dolarů. Odhaduje se, že do roku 2027 toto číslo vzroste na 1,56 bilionu dolarů. V nejbližší době může být společnost PayPal pod tlakem, ale dlouhodobě má silný vítr v zádech.

Investoři mohou mít dobrý pocit z nákupu akcií společnosti PayPal za velmi rozumný poměr forwardové ceny a zisku 13,3. Společnost není bez rizika, ale poměr rizika a výnosu je při tomto ocenění ve prospěch investorů.

2. StoneCo

StoneCo (STNE) je brazilská společnost zabývající se zpracováním plateb a poskytováním půjček, která v posledních letech zaznamenala volatilní obchodování. Abychom to popsali přesněji, jedná se o poskytovatele fintech služeb s prosperujícími platebními řešeními pro malé a střední podniky a úvěrovým byznysem, který byl drcen protivětrem souvisejícím s pandemií koronaviru a chybami v brazilském národním systému registrů, který byl používán pro upisování úvěrů.

Zdroj: Unsplash

I po odpuštění nebo prodeji velké části úvěrového portfolia za základní ceny má společnost StoneCo ve svých účetních knihách stále nedobytné pohledávky ve výši zhruba 79 milionů USD. V důsledku makroekonomických tlaků a kolapsu úvěrového podnikání klesla cena akcií společnosti oproti svému maximu přibližně o 91 %. Je zde však příležitost.

Zpráva o výsledcích společnosti StoneCo za čtvrté čtvrtletí přinesla dobré výsledky v hlavní oblasti platebního styku a známky toho, že se společnost dostává z problémů, které způsobuje její úvěrová činnost. Tržby a zisky za dané období překonaly jak interní výhled, tak průměrné odhady analytiků, přičemž tržby meziročně vzrostly o 44 % a čistý zisk (očištěný) podle metodiky GAAP se přehoupl do kladných čísel a dosáhl 46,4 milionu USD oproti ztrátě 6,4 milionu USD v předchozím období.

Ačkoli by StoneCo neměla být považována za akci s nízkým rizikem, zdá se, že trh je ohledně této společnosti příliš pesimistický a obchoduje se za násobky, které ponechávají prostor pro explozivní růst.

Zdroj: Shutterstock

Brazilský poskytovatel fintech služeb je oceněn na méně než 15násobek očekávaného zisku pro letošní rok a méně než 1,3násobek očekávaných tržeb, což při současných cenách představuje atraktivní nabídku rizika a výnosu. Pokud se makroekonomické tlaky zmírní a společnost si udrží pevnou pozici ve svém koutě brazilského prostoru pro zpracování plateb, mají akcie velmi dobrou šanci dosáhnout vysokých výnosů.

Společnosti PayPal a StoneCo jsou připraveny stát se vítězi

Ačkoli tržby a zisky společností PayPal a StoneCo byly omezeny náročnými makroekonomickými podmínkami, obě společnosti i nadále dosahovaly povzbudivých výsledků. Velké výprodeje akcií odrážejí, jak náročné je makroekonomické prostředí a že se v nejbližší době očekává další nepříznivý vítr. Trh se však zdá být v případě obou podniků příliš pesimistický. Akcie společností PayPal a StoneCo se obchodují na úrovních, které vytvářejí velký potenciál růstu, a přístup „kup a drž“ u těchto akcií by mohl trpělivým investorům přinést fantastické výsledky.