Americký dolar v úterý na začátku evropského obchodování klesl

Americký dolar v úterý na začátku evropského obchodování klesl a vrátil část zisků z předchozí seance v důsledku nejistoty ohledně budoucího vývoje cyklu zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,2 % níže na úrovni 102,013, přičemž v minulé seanci vzrostl o 0,4 % a odrazil se od dvouměsíčního minima z minulého týdne.

Páteční oficiální zpráva o zaměstnanosti, zveřejněná na Velký pátek, poskytla zeleným bankovkám podporu, protože ukázala odolný trh práce, přičemž počet pracovních míst mimo zemědělský sektor se minulý měsíc zvýšil o 236 000, což snížilo míru nezaměstnanosti na 3,5 %.

Toto posílení naznačuje, že Fed má prostor pro další zvyšování úrokových sazeb, až se jeho politici sejdou v květnu, ale kontrastuje se slabšími údaji zveřejněnými na začátku minulého týdne, které ukázaly, že počet volných pracovních míst v USA klesl v únoru na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Očekávání, že Fed v květnu zvýší úrokové sazby o další čtvrt procentní bod, se nyní pohybují kolem 70 %, zatímco minulý týden to bylo přibližně 50 %.

Pozornost se tak soustředí na středeční údaje o inflaci a zápis z březnového zasedání Fedu, kde obchodníci hledají další náznaky budoucího vývoje měnové politiky.

Měnový pár EUR/USD se po pondělním ústupu o 0,3 % obchodoval o 0,3 % výše na úrovni 1,0892.

Zdroj: Unsplash

Očekává se, že údaje, které budou zveřejněny později v úterý, ukáží, že maloobchodní tržby v eurozóně v únoru meziměsíčně klesly o 0,8 %, protože spotřebitelé se potýkali s vysokými cenami.

Jádrová inflace v eurozóně pravděpodobně zůstane vysoká po zbytek roku 2023, uvedl v pondělí Pablo Hernandez de Cos z ECB, což naznačuje, že se stále očekává, že Evropská centrální banka bude na svém příštím zasedání v květnu pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

„Navzdory narůstajícím negativním makroekonomickým faktorům pro dolar se domníváme, že náročné rizikové prostředí může udržet měnový pár EUR/USD v rozmezí 1,05-1,10,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

GBP/USD vzrostl o 0,3 % na 1,2414, přičemž přes noc poklesl o 0,2 %, zatímco AUD/USD citlivý na riziko vzrostl o 0,5 % na 0,6670.

USD/JPY klesl o 0,1 % na 133,41 poté, co v pondělí vzrostl o více než 1 %, když nový guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda při svém uvedení do funkce slíbil, že se bude držet nastavení mimořádně uvolněných stimulačních opatření.

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 6,8851 poté, co údaje ukázaly, že inflace indexu spotřebitelských cen v zemi v březnu nenaplnila očekávání, zatímco inflace indexu cen výrobců nadále klesala.

Měnový pár AUD/USD v úterý přilákal některé kupce a přerušil pětidenní sérii ztrát na více než třítýdenní minimum kolem úrovně 0,6620, kterého se dotkl předchozího dne. Pár si udržuje nabídkový tón po celou počáteční část evropské seance a v současné době se nachází poblíž horní hranice denního obchodního rozpětí, kolem oblasti 0,6665-0,6670, což představuje nárůst o téměř 0,50 % za celý den.

Australský dolar získal slušnou vzpruhu poté, co domácí údaje naznačily zlepšení spotřebitelské nálady v návaznosti na pozastavení zvyšování úrokových sazeb australskou centrální bankou (RBA) na začátku tohoto měsíce. Index spotřebitelského sentimentu Westpac-Melbourne Institute se totiž odrazil od téměř rekordně nízkých hodnot a na začátku dubna vyskočil o 9,4 % na 85,8 bodu, čímž zaznamenal nejrychlejší růst od konce roku 2020. K tomu se přidal index podnikatelské důvěry National Australia Bank, který se zlepšil na -1 z předchozích -4, což naznačuje, že ekonomika se stále drží.

Výnosy amerických dluhopisů budou mezitím stimulovat poptávku po USD a poskytnou určitý impuls páru AUD/USD. Obchodníci budou dále vycházet z širšího rizikového sentimentu a využívat krátkodobých příležitostí. Nicméně vzhledem k fundamentálnímu pozadí je rozumné počkat na silné následné nákupy, než se potvrdí, že nedávný odmítavý skluz od 100denního jednoduchého klouzavého průměru (SMA) se vyčerpal.