Jsou akcie společnosti C3.ai po obrovském výprodeji vhodnou koupí?

Nepochybně jste již slyšeli staré investiční přísloví „nakupuj při poklesu“. Měli byste tedy při velkém propadu nakoupit obzvlášť velké množství dané akcie? Někdy je odpověď ano, ale jindy je to tvrdé ne.

C3.ai (AI) je letos velkolepým vítězem, který od začátku tohoto měsíce zaznamenal více než trojnásobný nárůst. Minulý týden se však akcie tohoto poskytovatele podnikového softwaru pro umělou inteligenci propadly o více než 30 %. Jsou akcie C3.ai po obrovském výprodeji vhodnou koupí?

Tento prudký pokles nastal poté, co prodejce krátkých pozic Kerrisdale Capital zaslal dopis auditorovi společnosti C3.ai, společnosti Deloitte & Touche. Kerrisdale obvinil C3.ai ze „závažných účetních problémů“. Prodejce krátkých pozic zejména tvrdil, že společnost C3.ai používala „vysoce agresivní účetnictví k nafouknutí svých ukazatelů výkazu zisku a ztráty“, aby splnila odhady analytiků a skryla „významné zhoršení svých základních operací“.

Nebyl to první výstřel společnosti Kerrisdale do společnosti C3.ai. V březnu společnost oznámila krátkou pozici v akciích. Kerrisdale uvedla, že C3.ai těží z humbuku kolem ChatGPT společnosti OpenAI. Prodejce krátkých pozic však tvrdil, že „tyto spekulativní plameny nebudou hořet jasně dlouho, protože realita slabé přilnavosti zákazníků, neúspěšných prodejních partnerství a finančních tlaků společnosti C3 bude katalyzátorem toho, co bude pravděpodobně bolestivou kontrolou reality“.

Zdroj: Gettyimages

Společnost C3.ai reagovala, že dopis společnosti Kerrisdale adresovaný společnosti Deloitte & Touche byl „průhledným pokusem“ snížit cenu jejích akcií. Společnost konkrétně uvedla, že tvrzení prodejce krátkých pozic o finančních informacích společnosti C3 týkajících se jednoho z jejích zákazníků, společnosti Baker Hughes, odráží „zásadní nepochopení účetních postupů a zásad US GAAP“. Společnost C3 dodala, že všechny účetní informace a účetní výkazy uvedené v dopise společnosti Kerrisdale byly přezkoumány její nezávislou auditorskou firmou bez jakýchkoli problémů.

Velké příležitosti

Není pochyb o tom, že akcie AI mají obecně obrovské příležitosti k růstu. C3.ai by neměla být výjimkou. Platformu AI této společnosti lze využít v mnoha odvětvích. Mezi její současné zákazníky patří několik významných organizací, včetně společností Baker Hughes, ConEdison, Raytheon, Shell a amerického letectva.

Společnost C3 má také působivou řadu partnerů. V posledním čtvrtletí společnost oznámila nové smlouvy uzavřené ve spolupráci se službami Google Cloud společnosti Alphabet, Amazon Web Services a Azure společnosti Microsoft. Spojila se také s významnými poradenskými firmami, jako jsou Accenture, Booz Allen Hamilton a EY.

Společnost založil Tom Siebel, který je předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti C3. Siebel dříve založil a vedl společnost Siebel Systems, než ji v roce 2006 prodal společnosti Oracle.

Zdroj: Gettyimages

Některé nevýhody

Společnost C3.ai zatím není zisková. Společnost očekává, že ve fiskálním roce 2023 vykáže ztrátu mimo GAAP ve výši 69 až 73 milionů dolarů. Její tržby v posledním čtvrtletí meziročně klesly o 4,4 %.

Společnost C3 je však přesvědčena, že je na dobré cestě generovat do konce fiskálního roku 2024 kladný volný peněžní tok a zisk mimo GAAP. Do té doby by její zásoba hotovosti měla být dostatečně velká na to, aby mohla financovat provoz bez nutnosti získávat další kapitál.

Společnost také čelí konkurenci, především ze strany organizací, které se rozhodly vytvořit vlastní podnikové platformy AI. Nástrojů, které lze při vývoji těchto domácích řešení použít, je s rostoucí popularitou AI stále více.

Další velkou výtkou vůči společnosti C3.ai je její ocenění. Tržní kapitalizace společnosti přesahuje 2,5 miliardy dolarů. To je vysoká částka, když uvážíme, že společnost C3 ve svém současném fiskálním roce pravděpodobně utrží jen asi 265 milionů dolarů.

Zdroj: Gettyimages

A samozřejmě jsou tu ta obvinění z Kerrisdale. Odpověď společnosti C3 se zabývala některými z problémů, které uvedl prodejce krátkých pozic, ale ne všemi.

Koupit po poklesu?

Myslím, že je docela možné, že akcie C3.ai se po obrovském výprodeji prudce zotaví. Dokonce bychom mohli být svědky scénáře krátkého prodeje, kdy bude k 15. březnu 2023 prodáno téměř 26 % akcií v oběhu na krátko.

Můj osobní názor však je, že je příliš brzy na to, abyste tuto akcii koupili při poklesu. Stále existuje několik nezodpovězených otázek, které Kerrisdale vyvolává. Navíc, i když společnost C3 předpokládá, že do konce příštího fiskálního roku vygeneruje kladný volný peněžní tok a zisk mimo GAAP, rád bych v tomto směru viděl jasný pokrok. Takový pokrok zatím není patrný.

Nakupovat ve velkém při velkém propadu? V tomto případě ne – alespoň ne právě teď.