Býčí trh přichází: Ta nejlepší dividendová akcie, kterou je třeba koupit před rallye

Společnost Blackstone (BX) byla zasažena současným medvědím trhem s akciemi. Akcie předního správce alternativních aktiv se od loňského vrcholu trhu propadly o více než 40 %.

I když se medvědí trh ukázal pro Blackstone jako náročný, nakonec ustoupí novému býčímu trhu. Tento případný vzestup je pro Blackstone a jeho vysokou dividendu velkým katalyzátorem. Zde jsou důvody, proč by akcie mohly v příštím býčím období prudce vzrůst.

Diferencovaná výkonnost na medvědím trhu

Společnost Blackstone má dva hlavní zdroje příjmů: poplatky za správu aktiv a příjmy z výkonnosti. Společnost generuje pravidelné poplatky za správu a poradenství při správě investic pro klienty. S růstem spravovaných aktiv se zvyšují příjmy z poplatků.

Kromě toho společnost realizuje výnosy z výkonnosti, protože její fondy dosahují a překračují své cílové výnosy. Společnost často získává podíl na zisku nad určitou hranici návratnosti. Když se tedy jejím investorům daří, těží z toho i společnost Blackstone.

Zdroj: Bloomberg

Zatímco pro investory na veřejných akciových a dluhopisových trzích byl loňský rok krutý, pro investory do fondů spravovaných společností Blackstone byl mnohem lepší. Generální ředitel Steve Schwarzman v telefonátu za čtvrté čtvrtletí prohlásil:

V roce, kdy typický investor [ztrácel] 15 až 25 % svých peněz, měli naši investoři z řad komanditistů velmi odlišný výsledek. Naše stěžejní strategie v oblasti nemovitostí, privátních úvěrů a sekundárních aktiv zhodnotily o 7 až 10 %, zatímco jinde docházelo k těmto ztrátám. Naše podnikání v oblasti řešení pro hedgeové fondy dosáhlo hrubého kompozitního výnosu 5 %, přičemž v každém čtvrtletí roku byly výnosy kladné. Naše strategie soukromého podnikového kapitálu, taktických příležitostí a likvidních úvěrů zaznamenaly za celý rok jen mírný pokles mezi 1 % a 3 %.

Vzhledem k tomu, že mnoho jejích fondů dosáhlo v loňském roce lepších výsledků, dosáhla společnost Blackstone solidních výsledků. Objem spravovaných aktiv (AUM) společnosti vzrostl o 11 % na 974,9 milionu USD. To pomohlo zvýšit zisk z poplatků o 9 % na 4,4 miliardy USD (3,65 USD na akcii). Mezitím celkový rozdělitelný zisk vzrostl o 7 % na 6,6 miliardy USD (5,17 USD na akcii). Většinu rozdělitelného zisku (6,1 miliardy USD) společnost vrátila akcionářům prostřednictvím výplaty dividend (4,40 USD na akcii – což při nedávné ceně akcií dává 5,4% dividendový výnos) a zpětného odkupu akcií.

Zdroj: Bloomberg

Výběr zisků

Společnost Blackstone se koncem loňského roku stala obětí svého úspěchu. Některé z jejích fondů zaměřených na bonitní investory zaznamenaly prudký nárůst žádostí o odkup, protože tito investoři žádali o odkup části svých investic. Někteří potřebovali peníze na pokrytí výzev k úhradě marže, jiní chtěli kapitál přesunout do jiných investic.

Hlavním tahounem byl její neobchodovatelný REIT, Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT), který musel v posledních několika měsících omezit žádosti o odkup, protože přesahovaly limit společnosti. Tyto odkupy jsou pro Blackstone protivětrem, protože aktiva BREIT nerostou tak rychle kvůli zvýšenému odlivu.

Zatímco během medvědího trhu investoři často stahují své peníze z investičních fondů, během býčího trhu do nich naopak kapitál vkládají. To byl jistě případ BREIT v roce 2021. REIT přitáhl rekordních 25 miliard dolarů, což bylo téměř 70 % všech prostředků, které v tomto roce získaly neobchodované REIT.

Nový býčí trh by měl zvrátit odliv prostředků z fondů Blackstone a znovu nastartovat příliv investic. Podle odhadu společnosti Preqin, která poskytuje údaje o alternativních aktivech, se do roku 2027 objem spravovaných alternativních aktiv v celém odvětví zdvojnásobí na 18,3 bilionu dolarů. Podle ní jsou velkou hnací silou tohoto růstu investoři s vysokým majetkem. To je dobrou vizitkou pro společnost Blackstone, která vytvořila několik produktů pro drobné investory, včetně BREIT. Měla by zaznamenat příliv prostředků do těchto produktů, protože investoři se snaží využít dalšího býčího trhu.

Zdroj: Unsplash

To by zvýšilo příjmy společnosti z poplatků a umožnilo jí získat vyšší příjmy z výkonnosti. Tyto dva faktory by mohly v nadcházejících letech podpořit rychlejší růst rozdělitelných zisků. To by společnosti Blackstone umožnilo vyplácet ještě vyšší dividendy. Vyšší zisky by mohly zvýšit cenu akcií společnosti, což by při připočtení lukrativních dividendových příjmů pomohlo zvýšit celkové výnosy.

Připraven využít dalšího býčího trhu

Ačkoli se společnosti Blackstone během medvědího trhu dařilo, klesající trend byl pro její podnikání stále nepříznivým větrem. Medvědí trhy však netrvají věčně. Až přijde další býčí trh, měl by být pro Blackstone významným katalyzátorem. Společnost by měla zaznamenat prudký nárůst přílivu finančních prostředků, což zvýší její příjmy spojené s poplatky a umožní jí to v budoucnu generovat ještě větší výnosy z výkonnosti. To by mělo podpořit růst jejích akcií a zároveň poskytnout společnosti Blackstone více peněz na výplatu dividend. Blackstone je skvělou akcií, kterou je vhodné koupit před začátkem dalšího býčího trhu.