Cathie Woodová si nyní zamilovala tyto akcie za výhodnou cenu

Po krachu Silicon Valley Bank z minulého měsíce a následné bankovní krizi se ekonomové a odborníci na trh nyní zaměřují na širší perspektivy a ty jsou bohužel neradostné.

Cathie Woodová, zakladatelka a šéfka investiční společnosti ARK, upozornila, že rychlost pohybu peněz se zpomaluje a pravděpodobnost „tvrdého přistání“ se zvyšuje.

Podle jejího názoru se v blízké budoucnosti spíše dočkáme prudkého poklesu ekonomiky, který bude způsoben souběhem vysokých úrokových sazeb, zpomalením pohybu peněz v ekonomice a co je nejhorší, zpřísněním úvěrů, zatímco banky budou čelit krizi platební schopnosti.

„Fed udělal velkou chybu. Swapy úvěrového selhání nás před blížící se bankovní krizí varují už od ledna 2022… Z krize likvidity se dostáváme do krize platební neschopnosti. Krize likvidity je náhlá, s runy na banky, a ty se zdají být pod kontrolou. Pokud jde o platební schopnost, tyto banky mají stále problémy. Prvním problémem je to, čemu nyní každý rozumí – nesoulad úrokových sazeb… to se projeví na výnosech,“ vyjádřila se Woodová.

Zdroj: Getty Images

Přestože se Woodová připravuje na nejhorší, akciový trh neopouští. V poslední době se Woodová věnuje dvěma akciím, které odpovídají určitému profilu; nabízejí potenciál změnit hru a které jsou možná příliš levné na to, aby je bylo možné ignorovat – obě se v současné době prodávají za méně než 5 USD. Podle databáze analytiků a výzkumů, mají obě také solidní trojciferný růstový potenciál, což naznačuje možnost zdvojnásobení nebo i více do budoucna.

Butterfly Network (BFLY)

První z Woodových voleb je Butterfly Network, firma působící v oblasti zdravotnických technologií, která se zabývá ultrazvukem. Zatímco ultrazvuková technologie je již dlouho známá v oblasti lékařského zobrazování, společnost Butterfly ji posunula na novou úroveň tím, že se specializuje na vývoj přenosných, kapesních ultrazvukových skenerů. Využívá miniaturizaci, kterou umožnily moderní polovodičové čipy, k vytvoření ultrazvukových zobrazovacích systémů, které jsou snadněji použitelné, dostupnější a levnější než starší systémy.

Systémy Butterfly jsou v současné době dostupné v USA, Austrálii, Velké Británii a ve většině Evropy, kde si získávají dobrou pověst díky své kvalitě. Systémy našly uplatnění v širokém spektru lékařských aplikací, od jejich tradičních bašt v oblasti porodnictví a gynekologie a kardiovaskulární péče až po sály pohotovosti a ošetřovatelské péče – a dokonce i v ordinacích primární péče a veterinárních nemocnicích.

Zdroj: Getty Images

Společnost Butterfly nedávno dosáhla významného milníku, když počátkem tohoto měsíce získala povolení FDA pro svůj nástroj pro zobrazování plic s umělou inteligencí. Počítadlo Auto B-line Counter může potenciálně změnit způsob, jakým zdravotníci provádějí hodnocení dospělých osob s možnou sníženou funkcí plic, a umožnit tak rychlejší diagnostiku a léčbu. Systém založený na strojovém učení byl vyškolen na základě přístupu k databázi více než 3,5 milionu anonymizovaných ultrazvukových snímků.

Zatímco toto schválení FDA je pro společnost Butterfly dobrým znamením, nedávná čtvrtletní zpráva společnosti za 4Q22 byla smíšená. Tržby ve výši 19 milionů dolarů se meziročně v podstatě nezměnily, ale zaostaly za odhadem ulice, který činil 19,93 milionu dolarů. Na druhou stranu ztráta na akcii ve výši 17 centů na akcii byla lepší než analytiky předpovídaná ztráta 22 centů na akcii za 4. čtvrtletí.

Výsledkem je pokles akcií o 41 % za posledních 12 měsíců.

Cathie Woodová zde musí vidět mnoho důvodů k radosti. Prostřednictvím svého fondu ARKG (ARK Genomic Revolution) nakoupila jen tento měsíc 3 741 000 akcií. Tím se celkový podíl Woodové ve společnosti BFLY zvýšil na více než 12,9 milionu akcií, které mají v současnosti hodnotu 31,86 milionu USD.

Analytik Joshua Jennings ze společnosti Cowen, který odráží pozitivní postoj Woodové, uvádí, že je to býčí případ.

„Společnost BFLY dosáhla v průběhu roku 2022 významného pokroku v každém ze svých čtyř strategických růstových pilířů a nyní má lepší pozici pro využití příležitostí na vysoce rostoucím trhu s kapesními u/s v roce 2023 a dále. Výhled růstu tržeb na rok 2023 předpokládá ~20% růst ve středním bodě a odráží budování prodejního trychtýře a dopad nových obchodních strategií v průběhu roku,“ vyjádřil se Jennings.

Kumar ke svému komentáři přidává rating Outperform (tj. Buy) a svůj postoj doplňuje cílovou cenou 6 USD, což naznačuje jeho důvěru v růst o 143 % v příštích 12 měsících.

Celkově 4 nedávné recenze analytiků na tuto akcii zahrnují 3 nákupy oproti jednomu držení, což dává společnosti BFLY konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie se aktuálně obchoduje za 2,47 USD a její průměrná cílová cena 5,06 USD implikuje ~105% potenciál růstu do konce tohoto roku.

SomaLogic, Inc. (SLGC)

Druhým tipem Woodové je společnost SomaLogic, která se zabývá klinickou diagnostikou a zaměřuje se na proteomiku, tedy rozsáhlé studium proteinů a jejich využití při objevování biomarkerů. Firma se sídlem v Boulderu nabízí výzkumnou platformu, která podporuje objevování „účinnějších a bezpečnějších“ léčebných postupů s cílem zlepšit diagnostiku a výsledky léčby pacientů. Přístup společnosti SomaLogic kombinuje služby testování s diagnostikou a vytváří jednu z nejrozsáhlejších klinických proteomických databází na světě.

Díky práci s proteiny má výzkum společnosti SomaLogic v oblasti proteomiky potenciál způsobit revoluci v oblasti precizní medicíny. Společnost se snaží řešit neuspokojené lékařské potřeby u nejrůznějších chorobných stavů a její práce je použitelná pro zdravotníky v oblasti přímého poskytování péče, výzkumu, a dokonce i analýzy dat.

Zdroj: Getty Images

V rámci vývoje, který budou investoři pozorně sledovat, společnost SomaLogic minulý měsíc oznámila řadu změn ve vyšších úrovních svého vedení. Ty zahrnovaly jmenování čtyř nových členů představenstva společnosti, včetně Jasona Ryana na pozici předsedy představenstva. Kromě toho společnost SomaLogic také oznámila, že Adam Taich, dosavadní výkonný viceprezident pro vědy o živé přírodě, obsadil pozici dočasného generálního ředitele. Předchozí generální ředitel společnosti, Roy Smythe, odstoupil z funkce k 28. březnu.

Současně s oznámením rozsáhlých změn ve vedení společnost zveřejnila také finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2022. V horní linii se čtvrtletní tržby snížily o 18 % na 18,8 milionu dolarů – ačkoli tato hodnota překonala prognózu o 1,77 milionu dolarů, tedy o 10 %. Na dolním řádku dosáhl příjem firmy za 4. čtvrtletí, její zisk na akcii podle GAAP, 26 centů na akcii. To bylo ve dvou ohledech neúspěšné: výsledek byl výrazně nižší než ztráta na akcii ve výši 16 centů, která byla vykázána v předchozím čtvrtletí, a prognóza nebyla splněna o 5 centů.

Akcie zažily za posledních 12 měsíců brutální pokles o 60 %. Cathie Woodová si však musí myslet, že tento narušitel zdravotnictví nyní nabízí dobrou hodnotu. V posledních dvou týdnech nakoupila 1 422 263 akcií, přičemž nákupy uskutečnila prostřednictvím fondu ARKG. Nyní drží ve společnosti SomaLogic celkem 11 810 923 akcií v aktuální hodnotě 32,24 milionu USD.

Woodová zde není jediným býkem. Analytik společnosti Canaccord Genuity Kyle Mikson zde zaujal optimistický výhled a napsal: „Podle našeho názoru se zdá, že společnost SomaLogic je připravena na solidní růst tržeb a zlepšující se ziskovost v průběhu času, neboť těží ze svých nedávných iniciativ. Akcie nabízejí značný potenciál růstu naší cílové ceny.“

Kvantifikujeme-li to, Mikson dává akciím rating Buy a cílovou cenu 5 USD, což znamená 83% nárůst v příštích 12 měsících.

Celkově je zde konsenzuální hodnocení Strong Buy jednomyslné, založené na 3 nedávných recenzích analytiků, všechny pozitivní. Obchodní cena akcie činí 2,73 USD a její průměrná cílová cena 6,33 USD naznačuje růst o ~132 % směrem k horizontu jednoho roku.