Jeremy Grantham a Goldman Sachs mají jedno společné: oba mají rádi tyto dvě akcie

Pozorovatelé trhu čekají na den, kdy Fed začne snižovat sazby, ale ti, kteří doufají, že takový krok bude znamenat začátek býčího trhu, se dočkají nepříjemného probuzení. Alespoň takový je názor Jeremyho Granthama.

Během desetiletí investování si Grantham vybudoval reputaci na předpovídání krachů trhů a legendární investor a spoluzakladatel GMO si myslí, že medvědi budou teprve v polovině své demoliční práce, jakmile Fed změní svou strategii boje proti inflaci.

„Většina poklesů těchto velkých medvědích trhů nastává až po prvním snížení úrokových sazeb,“ řekl nedávno Grantham. „Takže mi řekněte, kdy dojde k prvnímu snížení úrokových sazeb, a já vám řeknu, kdy začne druhá polovina bolesti.“

Zdroj: Getty Images

To však neznamená, že Grantham ztratil naději pro všechny akcie. Jeho portfolio stále obsahuje velké sázky na několik jmen a není jediný, kdo těmto akciím projevuje důvěru. Bankovní gigant Goldman Sachs také pěje chválu na 2 akcie, které Grantham vlastní, a věří, že jsou připraveny na další růst. Podívejme se na ně blíže.

SolarEdge Technologies (SEDG)

Začneme společností SolarEdge Technologies, největším dodavatelem fotovoltaických střídačů na světě. Vytvořením zařízení, které se připevní na zadní stranu solárního panelu a zvýší množství generovaného výkonu, se společnost v podstatě stala první, která z optimalizátorů výkonu učinila komerčně životaschopný produkt, čímž pomohla snížit náklady na energii, kterou systém vytváří.

Vzhledem k tomu, že se Evropa snaží být méně závislá na ruském zemním plynu, je společnost dobře připravena uspokojit rostoucí poptávku v regionu, který nyní představuje téměř 60 % celkového objemu jejích solárních střídačů.

Zdroj: Getty Images

Společnost SolarEdge vykazuje silný růst a její tržby se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšily o 61,4 % na 890,7 milionu USD. Tento impozantní nárůst byl z velké části podpořen rekordními tržbami v solárním segmentu ve výši 837 milionů USD. Adj. zisk na akcii se vyšplhal z 1,10 USD ve stejném období před rokem na 2,86 USD. Jak horní, tak dolní ukazatele předčily prognózy. Za 1. čtvrtletí se očekávají tržby mezi 915 a 945 miliony USD. Ulice očekávala pouze 914,70 milionu dolarů.

Grantham si zjevně myslí, že SolarEdge má na to, aby přelstil medvěda. Ve 4. čtvrtletí GMO zvýšila svou pozici o 59 % a drží celkem 657 660 akcií SEDG. Ty mají v současnosti hodnotu 189,6 milionu USD.

Analytik Brian Lee ze společnosti Goldman Sachs, který odráží Granthamovu důvěru, věří, že budoucnost tohoto lídra v oblasti inteligentní energie je zářivá. Píše: „Příběh oživení hrubé marže společnosti SEDG je stále teprve v polovině a další faktory růstu se teprve musí plně projevit (např. nákladní doprava, výroba Sella 2, úvěry IRA), zatímco přízrak potenciálního růstu a pákového efektu na jakoukoli další podporu evropské politiky (např. IRA) by podle našeho názoru učinil společnost SEDG v dobré pozici pro další růst čísel. Současně by se euro mohlo v blízkém horizontu opět ukázat jako vítr v zádech.“

Tyto komentáře jsou základem pro Leeho rating Buy pro společnost SEDG, zatímco jeho cílová cena 420 USD naznačuje, že akcie se v nadcházejících měsících vyšplhají o 46 % výše.

Na jiných místech Wall Street získaly akcie dalších 14 kupujících a 7 držitelů, což odpovídá konsenzuálnímu hodnocení mírného nákupu. Podle průměrné cílové hodnoty 369,57 USD si investoři od nynějška připíší výnosy ve výši 30 %.

Salesforce, Inc. (CRM)

Dalším jménem, které Grantham a Goldman podpořili, je další lídr ve svém oboru. Salesforce je softwarový kolos, který se specializuje na řízení vztahů se zákazníky (CRM). Její software a aplikace poskytují klientské základně prostředky, které jim umožňují nabízet vlastní klientele vyšší úroveň služeb.

Nabídky se zaměřují mimo jiné na prodej, analýzu a automatizaci na míru zákaznickým službám, správu komunit a inteligenci vztahů. Společnost se označuje za přední světovou platformu CRM pro podniky a s tržní kapitalizací přes 192 miliard dolarů to není plané chlubení.

Zdroj: Reuters

Poté, co společnost Salesforce přečkala těžké časy jako mnoho jiných technologických megafirem, byly její fiskální výsledky za čtvrté čtvrtletí (leden) působivé. Tržby dosáhly 8,38 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 14,4 %, a zároveň překonaly prognózu ulice o 390 milionů dolarů. Adj. zisk na akcii rovněž překonal konsensuální očekávání ve výši 1,36 USD a dosáhl hodnoty 1,68 USD. za 1. čtvrtletí Salesforce plánovala tržby v rozmezí 8,16 – 8,18 miliardy USD, což je rovněž nad očekáváním analytiků ve výši 8,03 miliardy USD. Navíc prostřednictvím zpětného odkupu akcií společnost vrátila akcionářům 2,3 miliardy dolarů.

To vše musí Granthama velmi těšit. Podíl GMO ve společnosti Salesforce činí 1 385 522 akcií, které mají v současné době hodnotu 265,3 milionu USD.

Pro analytika Goldman Sachs Kashe Rangana je při úvahách o budoucnosti tohoto technologického giganta mnoho důvodů k optimismu.

„Znovu zdůrazňujeme působivou míru organického růstu společnosti vzhledem k její velikosti na úrovni +30 miliard USD odhadovaných tržeb (GSe) v roce 23,“ uvedl Rangan. „Nadále jsme optimističtí ohledně schopnosti společnosti dosáhnout dalšího meziročního růstu provozní marže i po roce 23. Rádi bychom poukázali na to, že společnosti jako Microsoft, Adobe, Intuit a Autodesk, které se vydaly na cestu ke zlepšení OM, všechny těžily z toho, že jejich násobky ocenění byly přehodnoceny výrazně výše na bázi EV/Tržby. Domníváme se, že CRM by se k tomuto seznamu mohl připojit, zejména proto, že společnost v F26/C25 vyroste do impozantní 50miliardové firmy, která bude těžit z mnohem nižšího výchozího bodu pro OM ve srovnání s ostatními společnostmi, což na druhé straně také nabízí dostatek prostoru pro zlepšení.“

Jak se to projeví u investorů? Rangan hodnotí akcie CRM jako „Buy“ s cílovou cenou 320 USD. Tato hodnota dává prostor pro 12měsíční růst o 69 %.

Nyní přejděme ke zbytku ulice, kde má CRM mezi Ranganovými kolegy silnou podporu. Na základě 25 hodnocení „Buy“, 11 „Hold“ a pouze 1 „Sell“ má akcie konsenzuální hodnocení „Moderate Buy“. Průměrná cílová cena činí 223,21 USD, což znamená, že akcie v nadcházejících měsících posílí o 18 %.