Kupte si akcie společnosti Ferguson. Mohla by se připojit k indexu S&P 500

Někdy jsou nudné podniky zajímavými investicemi. V případě společnosti Ferguson, velkoobchodního distributora instalatérských, topenářských, ventilačních a klimatizačních výrobků, by se nudné investice mohly ukázat jako dostatečně vzrušující na to, aby se dostaly do indexu S&P 500.

Společnost Ferguson (FERG) je největším distributorem instalatérských a vzduchotechnických výrobků v USA, jejímiž zákazníky jsou především dodavatelé a profesionálové v oblasti údržby. Prodává však také domácím kutilům, především prostřednictvím svých internetových stránek build.com.

Instalatérské práce možná neuchvacují srdce a mysl, ale jsou nezbytné – a to je v této ekonomice, kde rostoucí úrokové sazby vyvolávají obavy z možného zpomalení, dobře. Nejenže ocenění společnosti Ferguson vypadá vyloženě levně, ale některé katalyzátory by mohly akcie podpořit.

Společnost se sídlem ve Velké Británii, jeden z největších distributorů jakéhokoli druhu v Severní Americe, dosáhla v kalendářním roce 2022 tržeb ve výši 29 miliard dolarů a provozního zisku zhruba 2,9 miliardy dolarů. Američtí investoři si to možná neuvědomují.

V minulosti „jsme byli velmi nesourodí“, říká generální ředitel Kevin Murphy. Svého času Ferguson působil ve 28 zemích západní Evropy a Severní Ameriky. Murphy to nyní mění. Společnost, která se dříve jmenovala Wolseley, dokončila prodej svých evropských podniků na začátku roku 2021. V roce 2022 pak společnost Ferguson, která je řízena z Newport News ve státě Va. přesunula svou primární burzu cenných papírů na newyorskou burzu.

Nyní se zaměřuje výhradně na Severní Ameriku. V USA má 1 500 poboček, 10 distribučních center a 33 000 zaměstnanců. V Kanadě, kde působí především pod značkou Wolseley, má 211 poboček, jedno celostátní distribuční centrum a přibližně 3 000 zaměstnanců.

Zdroj: Getty Images

Akcie společnosti Ferguson nejsou známé. „Tato společnost má objevitelský potenciál,“ říká Dave Manthey, analytik společnosti Baird. Společnost nyní pokrývá více než 20 analytiků, ale jen hrstka z nich působí ve Státech. Společnost se to snaží změnit. Bez místního pokrytí se američtí portfolio manažeři pravděpodobně nebudou akciemi blíže zabývat.

Vzhledem k její velikosti a postavení jednoho z největších distributorů na kontinentu si Manthey myslí, že by mohla být zařazena do indexu S&P 500, což by z ní udělalo povinnou akcii pro mnoho indexových fondů. Podle společnosti S&P Global sledují tento velkokapitalizační index fondy s aktivy v hodnotě téměř 16 bilionů dolarů. Žádný z těchto peněz se nyní na Ferguson nedívá.

„Pro budování Ameriky děláme zatraceně hodně,“ říká Murphy. „Proto si myslíme, že bychom byli dobrým kandidátem“ pro zařazení do indexu.

Hodnotu akcie nakonec určují zisky a peněžní toky. V prvním pololetí posledního fiskálního roku, které skončilo 31. ledna, činily vykázané tržby 14,76 miliardy dolarů oproti 13,3 miliardy dolarů o rok dříve. Plně zředěný zisk činil 4,64 USD na akcii, což je nárůst oproti 4,38 USD.

Společnost Ferguson se obchoduje za méně než 14násobek odhadovaného zisku za kalendářní rok 2023 ve srovnání s 20násobkem a 22násobkem u distributora průmyslových výrobků W.W. Grainger (GWW) a distributora vzduchotechniky a klimatizace Watsco (WSO). Společnost Ferguson je levnější, ačkoli její zisky stoupají tempem blízkým jejich úrovni. Růst všech tří společností vypadá atraktivně. Odvětví distribuce je relativně roztříštěné, což umožňuje společnostem v něm expandovat rychleji než celá ekonomika tím, že přebírají tržní podíly od menších hráčů a zvyšují tržby prostřednictvím akvizic.

Murphy se domnívá, že severoamerický trh s instalatérskými, vzduchotechnickými, klimatizačními a souvisejícími zařízeními dosahuje přibližně 340 miliard dolarů ročně, což jeho společnosti v současné době zajišťuje přibližně 9% podíl na trhu.

Zdroj: Getty Images

Tržby a provozní zisky společnosti Ferguson rostly v posledních pěti letech průměrným ročním tempem 7 %, resp. 14 %. Grainger ve stejném období rostl o 8 % a 14 %, zatímco Watsco o 11 % a 19 %.

Do budoucna Wall Street očekává, že Grainger bude v příštích několika letech zvyšovat tržby a zisky přibližně o 8 % a 9 % ročně. Srovnatelná čísla pro společnost Watsco jsou 4 % a 1 %. Ferguson se nachází uprostřed: Její roční tržby a provozní zisk by měly vzrůst o 2 % a 6 %.

Při násobku ocenění mezi těmito dvěma akciemi – přibližně 21násobek odhadovaného zisku na akcii za kalendářní rok 2023 ve výši 9,34 USD – by se akcie společnosti Ferguson obchodovaly za téměř 200 USD, což je výrazně nad jejich nedávnou kotací kolem 126 USD.

To by se mohlo zdát přehnané pro akcie, jejichž zisky rostou pouze o 6 % ročně, ale odhady zisků se zdají být nízké. Společnost obvykle přidává dva až tři procentní body růstu nejvyššího příjmu ročně prostřednictvím akvizic, říká Manthey. To podle něj zatím nebylo do čísel započítáno.

Manthey, který začal společnost pokrývat v prosinci 2021, hodnotí Ferguson jako Outperform s cílovou cenou 160 USD. V budoucnu vidí akcie za 200 dolarů, protože investoři získají větší expozici vůči velkému distributorovi a ekonomika se zlepší. Ve skutečnosti jsou akcie Ferguson jeho nejlepší volbou pro rok 2023.

Analytik J.P. Morgan Patrick Baumann začal pokrývat společnost Ferguson v březnu s ratingem Overweight a cílovou cenou 150 USD. Píše, že krátkodobé výsledky mohou být kolísavé, ale že „máme pozitivní pohled na společnost a manažerský tým a relativní ocenění vidíme jako přiměřené“.

Možná nestabilita odráží expozici společnosti Ferguson vůči stavebním trhům – rezidenčním i nerezidenčním – které se zpomalují s růstem úrokových sazeb. Přesto přibližně 60 % obchodů společnosti Ferguson pochází z méně volatilní oblasti, kterou společnost nazývá RMI (repair, maintenance, and improvement). Téměř 10 % pochází od obcí a není tak úzce vázáno na hospodářský cyklus.

Levné ocenění společnosti Ferguson by mělo více než kompenzovat krátkodobá rizika spojená se stavebnictvím. V dlouhodobém horizontu by se její solidní fundamenty mohly investorům pěkně vyplatit, zejména pokud se skutečně přesune do indexu S&P 500.

Kdo říká, že kapající kohoutky a nefunkční klimatizace nemohou být vzrušující?