Tyto špičkové akcie se nyní obchodují za velmi příznivé ceny

Některé společnosti vám mohou přinést růst i v těžkých ekonomických časech. Často se jedná o hráče v oblasti zdravotnictví.

Tyto akcie obvykle nedělají extrémní pohyby, ale mohou časem zvýšit vaše portfolio.

V těžkých ekonomických časech klesají tržby mnoha společností. A v dobrých časech mohou tyto společnosti zaznamenat pravý opak – tržby rostou. Je v pořádku, když tyto hráče zařadíte do svého portfolia. Ale je také skvělý nápad kupovat společnosti, které obecně dosahují růstu zisků bez ohledu na to, co dělá trh.

Ideálním místem pro hledání těchto akcií je zdravotnictví. To proto, že lidé potřebují léky nebo procedury bez ohledu na ekonomické prostředí. Tyto akcie obvykle nebudou dělat extrémní pohyby. Místo toho mohou v průběhu času stabilně vést vaše portfolio výše. Pojďme se podívat na dvě akcie, které můžete koupit nyní a případně je držet navždy.

1. Intuitive Surgical

Společnost Intuitive Surgical (ISRG) prodává a pronajímá nemocnicím robotické chirurgické systémy pro širokou škálu minimálně invazivních zákroků – od operace kýly po hysterektomii. Podle BIS Research je společnost s téměř 80% podílem na trhu celosvětovým lídrem.

Zdroj: Intuitivesurgical

Je důvod k optimismu, pokud jde o udržení velké části tržního podílu společnosti Intuitive. Zaprvé, chirurgické roboty jsou milionové investice, takže nemocnice pravděpodobně nebudou usilovat o přechod k jinému poskytovateli, pokud budou spokojené. Za druhé, většina chirurgů se školí na vlajkové lodi společnosti Intuitive, systému Da Vinci. Je to platforma, na kterou jsou zvyklí, takže ji budou pravděpodobně upřednostňovat. To vše znamená, že společnost Intuitive má pevný příkop.

Další věc, která se mi na společnosti Intuitive líbí, je způsob generování příjmů. Neprodává jen robotické systémy. Prodává také příslušenství a nástroje a servisní balíčky pro údržbu platforem. A tyto položky představují opakující se příjmy. Takže každý prodaný nebo pronajatý robot přináší další příjmy při každém zákroku. Ve skutečnosti příjmy z příslušenství a nástrojů převyšují příjmy společnosti Intuitive z prodeje robotů.

Prvky jako rostoucí inflace nebo COVID-19 se podepsaly na výnosech. Vyšší inflace zvýšila náklady. A pandemie měla za následek odložení operací, a tedy i odložení příjmů. Jedná se však o dočasné problémy. A společnost Intuitive v průběhu času obecně zvyšovala své zisky.

Dnes se akcie společnosti Intuitive obchodují za 48násobek odhadu budoucího zisku. Vzhledem k vedoucí pozici na trhu a vlivu společnosti Intuitive mají tuto cenu velkou hodnotu.

Zdroj: Intuitivesurgical

2 Pfizer

Když se v dnešní době řekne Pfizer (PFE), většina lidí si pravděpodobně vybaví program společnosti zaměřený na koronaviry. V loňském roce společnost Pfizer vydělala více než 37 miliard dolarů na své vakcíně Comirnaty a přibližně 18 miliard dolarů na Paxlovidu, perorální antivirové léčbě. V letošním roce se tato čísla sníží, protože se blížíme k postpandemické situaci.

Společnost Pfizer však očekává, že tyto produkty zůstanou hitem i v budoucnu. A zároveň tento velký farmaceutický hráč míří do zcela nové éry růstu prostřednictvím vývoje vlastních produktů nad rámec COVID-19 a prostřednictvím akvizic.

Nejprve špatné zprávy: Pfizer očekává, že v letech 2025 až 2030 přijde o 17 miliard dolarů příjmů, protože některé starší léky společnosti ztratí exkluzivitu. Ale tady je dobrá zpráva: Společnost Pfizer chce během 18 měsíců uvést na trh 19 nových produktů nebo indikací. To je pro společnost rekord. Patnáct z nich pochází z vlastního výrobního programu společnosti Pfizer a ostatní z nedávných akvizic.

Společnost Pfizer předpokládá, že těchto patnáct potenciálních produktů přinese v roce 2030 tržby ve výši přibližně 20 miliard dolarů. A produkty získané akvizicí by měly v roce 2030 přinést 25 miliard dolarů. Tyto nové produkty by tedy mohly více než kompenzovat nadcházející poklesy u starších hitů.

Zdroj: Unsplash

Tento farmaceutický gigant také věří v odměňování akcionářů. V loňském roce vrátil investorům 11 miliard dolarů ve formě dividend a zpětného odkupu akcií.

Nyní se podívejme na ocenění.

Společnost Pfizer se obchoduje za přibližně 12násobek odhadovaného budoucího zisku, takže je levnější než srovnatelné společnosti, jako je Merck nebo AbbVie. To se zdá být pro společnost, která nabízí pasivní příjem a vstupenku k dlouhodobému růstu zisků, výhodné.