Údaje o inflaci v USA znovu vnesou na trhy volatilitu

Trhy zůstávají na začátku středy relativně klidné, protože investoři se přesouvají do ústraní a čekají na události vysoké úrovně, které pravděpodobně zvýší volatilitu. Americký Úřad pro statistiku práce zveřejní březnové údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI), Bank of Canada (BOC) oznámí své rozhodnutí o úrokových sazbách a americký Federální rezervní systém zveřejní zápis ze svého březnového zasedání.

Americký dolar se v úterý snažil zůstat vůči svým soupeřům odolný, protože trhy upustily od sázek na zvýšení úrokových sazeb Fedu o 25 bazických bodů předtím, než se seznámily s údaji o inflaci za březen. Hlavní indexy na Wall Street mezitím uzavřely smíšeně. Na začátku středy se futures na americké akciové indexy obchodují beze změny, což odráží opatrný postoj trhu. V úterý prezident Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku John Williams uvedl, že ještě jedno zvýšení sazeb by bylo rozumným východiskem, ale připustil, že budou muset sazby snížit, pokud se sníží základní inflace.

Měnový pár EUR/USD využil širokého oslabení amerického dolaru a v úterý smazal všechny pondělní ztráty. Na začátku středy se pár obchoduje v poměrně úzkém pásmu nad úrovní 1,0900.

Měnový pár GBP/USD v úterý přerušil čtyřdenní sérii ztrát a uzavřel den nad úrovní 1,2400. Ve středu na začátku asijské seance sice pár vzrostl směrem k úrovni 1,2450, ale během evropského dopoledne ztratil býčí dynamiku a ustoupil do oblasti 1,2420.

USD/CAD se v úterý dostal pod medvědí tlak a na pozadí slabého amerického dolaru a rostoucích cen ropy ztratil téměř 50 pipů. Na začátku středy se pár obchoduje poblíž úrovně 1,3450. Všeobecně se očekává, že BOC ponechá svou základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 4,5 %. Guvernér BOC Tiff Macklem se vyjádří k výhledu měnové politiky a odpoví na otázky na tiskové konferenci po zasedání.

AUD/USD má potíže s rozhodným pohybem oběma směry a v polovině týdne se pohybuje nahoru a dolů v úzkém pásmu pod úrovní 0,6700. Ve čtvrtek na začátku asijské seance budou účastníci trhu pozorně sledovat březnové údaje o zaměstnanosti v Austrálii.

Po pondělním prudkém vzestupu zůstal USD/JPY v úterý ve fázi konsolidace a uzavřel prakticky beze změny. Ve středu pár prodlužuje svůj boční výkyv mírně nad úroveň 133,50. Údaje z Japonska ukázaly, že objednávky strojů se v únoru meziměsíčně snížily o 4,5 %.

EUR/JPY se na vrcholu bankovní krize v USA krátce obchodoval pod 139, aby se po uklidnění situace obchodoval na 145. Ekonomové ING očekávají, že v nadcházejících čtvrtletích pár výrazně poklesne směrem ke 135.

USD/CHF zůstává pod tlakem kolem intradenního minima na úrovni 0,9020 a míří do středeční evropské seance. Prodejci páru švýcarského franku (CHF) se přitom přibližují ke spodní linii dvouměsíční býčí formace klesajícího klínu na grafu.

Měnový pár NZD/USD se odráží od téměř čtyřtýdenního minima, kterého se dotkl tuto středu, i když se mu nedaří tento pohyb zužitkovat a během ranní evropské seance se obchoduje pod hranicí 0,6200.

Zdroj: Getty Images

Obchodníci se také zdráhají uzavírat agresivní směrové sázky a před údaji o spotřebitelské inflaci v USA, které budou zveřejněny později během začátku severoamerické seance, se raději přesouvají do ústraní. Následovat bude zápis ze zasedání FOMC, který bude hledat vodítka ohledně dalšího postupu Fedu při zvyšování sazeb. Tato klíčová zveřejnění budou hrát klíčovou roli při ovlivňování krátkodobé dynamiky cen USD a určování dalšího směru pohybu páru NZD/USD.

Z technického hlediska by přijetí pod kulatou hodnotu 0,6200 mohlo být vnímáno jako nový spouštěč pro medvědí obchodníky a podporuje vyhlídky na další ztráty. Přesto vznik některých nákupů na nižších úrovních opravňuje k určité opatrnosti. Díky tomuto smíšenému technickému nastavení je rozumné počkat na nějaké následné nákupy, než se potvrdí, že nedávný pullback z oblasti 0,6380, neboli nejvyšší úrovně od 14. února, se již vyčerpal, a zaujmout pozici pro případné další zisky.