Dolar stoupá; po indexu spotřebitelských cen v USA zůstává blízko dvouměsíčního minima

Americký dolar se na začátku čtvrtečního evropského obchodování zvýšil, ale zůstal pod tlakem poté, co údaje o inflaci, které byly chladnější, než se očekávalo, zvýšily možnost brzkého ukončení cyklu zpřísňování úrokových sazeb Federálního rezervního systému.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 101,243, těsně nad dvouměsíčním minimem 101,138, které bylo zaznamenáno na začátku seance poté, co se přes noc propadl o 0,6 %.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v březnu zvýšily o 0,1 %, jak ukázaly středeční údaje, což vedlo k meziročnímu růstu o 5,0 %, což je nejmenší dvanáctiměsíční přírůstek od května 2021.

Tato hodnota byla nižší než očekávaných 5,2 %, ale základní inflační tlaky zůstaly silné, přičemž jádrový index spotřebitelských cen, který nezahrnuje volatilní ceny potravin a energií, vzrostl meziročně o 5,6 % oproti 5,5 % v předchozím měsíci.

Tato čísla pravděpodobně znamenají, že Federální rezervní systém příští měsíc opět zvýší úrokové sazby.

Rostou však očekávání, že americká centrální banka do konce letošního roku sníží úrokové sazby, zejména poté, co zápis z posledního březnového zasedání Fedu ukázal prognózy mírné recese ještě v letošním roce.

Ve čtvrtek budou zveřejněny další údaje o inflaci v podobě cen výrobců, u nichž se očekává mírnější růst než ve stejném období loňského roku, a žádostí o podporu v nezaměstnanosti, u nichž se očekává vyšší růst než v předchozím týdnu.

Zdroj: Ilustrační foto

EUR/USD se snížil na 1,0987 poté, co se na začátku seance dotkl více než dvouměsíčního maxima 1,1005. Evropská centrální banka bude pravděpodobně pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb po delší dobu než její americký protějšek, aby omezila růst cen.

„Je možné, že na našich příštích zasedáních budeme mít ještě trochu času na zvýšení sazeb,“ řekl ve středečním rozhovoru šéf francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau, „i když si myslím, že je předčasné rozhodovat nyní o tom, co uděláme v květnu.“

Ve středu zveřejněné údaje o německé inflaci ukázaly, s jak velkými problémy se ECB potýká, neboť spotřebitelské ceny v dominantní ekonomice eurozóny v březnu meziměsíčně vzrostly o 0,8 %, což představuje meziroční nárůst o 7,4 %.

GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,2488 a obchodoval se blízko úrovní, které byly naposledy zaznamenány koncem května loňského roku, přičemž inflace ve Spojeném království zůstává dvouciferná a v únoru překvapivě zrychlila na 10,4 %.

AUD/USD vzrostl o 0,2 % na 0,6701 poté, co silné údaje o zaměstnanosti otevřely rezervní bance prostor pro pokračování cyklu zvyšování sazeb.

USD/JPY vzrostl o 0,1 % na 133,30, zatímco USD/CNY byl nepatrně níže na 6,8744, přičemž jüan se snažil využít překvapivého oživení čínského vývozu do března.

NZD/USD čelí v blízkém období dalšímu omezení rozsahu – UOB. Podle názoru ekonomky Lee Sue Ann a stratéga pro trhy Quek Ser Leanga z UOB Group se NZD/USD bude v příštích týdnech pravděpodobně obchodovat v pásmu 0,6140-0,6260.

USD/CAD (short) – Zdroj: Autochartist

Pár USD/CAD pocítil nákupní zájem poté, co na začátku evropské seance obhájil klíčový support na úrovni 1,3430. Aktivum Loonie se snaží prodloužit své zotavení nad bezprostřední rezistenci 1,3437. Hlavní měna upoutala pozornost reagujících kupců po oživujícím pohybu amerického dolarového indexu (DXY).

Kanadský dolar zůstal ve středu vůči americkému dolaru pevný, přestože Bank of Canada (BoC) ponechala své úrokové sazby na stabilní úrovni 4,5 %. Guvernér Bank of Canada Tiff Macklem se domnívá, že současná měnová politika je dostatečně restriktivní, aby zkrotila lepkavou inflaci.

Kanadská centrální banka rovněž ignorovala optimistické údaje o zaměstnanosti, které byly zveřejněny minulý týden, a zachovala status quo navzdory skutečnosti, že optimistická poptávka po práci by mohla podpořit příjmy z práce a zajistit oživení kanadské inflace. Analytici společnosti TD Securities očekávají, že „úroková sazba Bank of Canada zůstane na úrovni 4,50 % po celý rok 2023, neboť očekáváme, že růst ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalí. Nicméně pokud se očekávané zmírnění na trhu práce neprojeví, Bank of Canada možná nebude mít jinou možnost než ji opět zpřísnit. Vzhledem k tomu, že trhy pravděpodobně dají Bank of Canada v červnu za pravdu, vidíme větší riziko pro zvýšení sazeb na červencovém a zářijovém zasedání.“