Americký dolar se před zveřejněním klíčových údajů netěší velké oblibě

Přetrvávající oslabování amerického dolaru pokračuje i na začátku pátku, kdy se dolarový index (DXY) drží na ročním minimu pod úrovní 101,00. Později během dne budou v USA zveřejněny údaje o indexu dovozních a vývozních cen, březnových maloobchodních tržbách spolu s údaji o průmyslové výrobě. Před víkendem Michiganská univerzita zveřejní předběžný index spotřebitelského sentimentu za duben.

Po středečních slabších údajích o inflaci ukázaly ve čtvrtek údaje z USA, že index cen výrobců v březnu prudce klesl, což přinutilo americký dolar (USD) dostat se pod nový prodejní tlak. Americké ministerstvo práce navíc oznámilo, že týdenní počet počátečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti vzrostl v týdnu končícím 8. dubna na 239 tis. z 228 tis. v předchozím týdnu. Zatímco hlavní indexy na Wall Street nabraly býčí dynamiku a zaznamenaly silné denní zisky, DXY koncem čtvrtka rozšířil svůj pokles. V ranních hodinách v Evropě se však futures na americké akciové indexy obchodují v záporném teritoriu, což ukazuje na opatrný postoj trhu.

Měnový pár EUR/USD ve čtvrtek prodloužil svůj denní růst nad 1,1000 a na začátku pátku se dotkl nejsilnější úrovně od března 2022 nad 1,1070. Z eurozóny nebudou zveřejněny žádné údaje s velkým dopadem a je pravděpodobné, že ocenění USD bude i nadále řídit dění na páru směrem k víkendu.

Měnový pár GBP/USD uzavřel ve čtvrtek třetí den v řadě v kladných číslech a během pátečního asijského obchodování si dokázal udržet své pozice. V době psaní tohoto článku se pár obchodoval několik pipů nad čtvrteční zavírací úrovní 1,2520.

USD/JPY ve čtvrtek klesl v důsledku širokého prodejního tlaku kolem amerického dolaru. Vzhledem k tomu, že se výnos desetiletých amerických státních dluhopisů drží stabilně nad 3,4 %, zůstává však USD/JPY v pátek relativně klidný na úrovni kolem 132,50.

USD/MXN během prvního pozitivního dne po třech dnech klesá z intradenního maxima na 18,08 a míří do páteční evropské seance.

Zdroj: Getty Images

Pár mexického pesa (MXN) přitom ustupuje od klesající linie odporu z konce března a zároveň mizí odraz od pět týdnů staré linie podpory, vyznačené předchozí den.

Vzhledem k klesajícímu RSI (14) se slabost USD/MXN zdá být nepolapitelná. Linie RSI navíc v současné době propichuje osmidenní trendovou linii rezistence, a tudíž její proražení může umožnit zlepšení hybnosti, což může následně vyvolat odraz páru.

Měnový pár USD/CHF zůstává v pátek již čtvrtý den po sobě pod určitým prodejním tlakem a pohybuje se v blízkosti nejnižší úrovně od ledna 2021, které se dotkl předchozí den. Pár se během ranní evropské seance obchoduje těsně pod kulatou hodnotou 0,8900 a zdá se být zranitelný v prostředí základního medvědího sentimentu kolem amerického dolaru (USD).

Ve skutečnosti index USD, který sleduje vývoj zelené bankovky vůči koši měn, prodlužuje čtyři dny starý klesající trend a klesá na roční minimum v souvislosti s očekáváním, že Federální rezervní systém (Fed) téměř ukončil cyklus zvyšování úrokových sazeb. Sázky podpořila ve čtvrtek zveřejněná zpráva o indexu cen výrobců (PPI) v USA, která ukázala, že inflace na velkoobchodní úrovni v březnu výrazně ochladla.

Na pozadí měkčího středečního indexu spotřebitelských cen v USA údaje naznačily, že dezinflace postupuje hladce, což by mělo americké centrální bance umožnit pozastavit zpřísňování její politiky. To zase udržuje výnosy amerických státních dluhopisů na nízké úrovni a zatěžuje dolar. Kromě toho slabší rizikový tón prospívá bezpečnému švýcarskému franku (CHF) a vyvíjí tlak na pokles páru USD/CHF.

Rostoucí obavy z hlubšího globálního hospodářského poklesu drží nedávný optimismus na uzdě, což je patrné z mírného oslabení akciových trhů. Stojí za to připomenout, že Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý snížil svůj výhled globálního růstu na rok 2023 s odkazem na dopad vyšších úrokových sazeb. To zase zvyšuje poptávku po bezpečných aktivech a vyvolává určité toky směrem k CHF.

Výše uvedené fundamentální pozadí naznačuje, že cesta nejmenšího odporu pro pár USD/CHF vede směrem dolů. Přesto index relativní síly (RSI) na denním grafu bliká mírně přeprodanými podmínkami a brání obchodníkům v uzavírání nových medvědích sázek. Investoři nyní očekávají nové impulsy od amerických makrodat – údajů o maloobchodních tržbách a předběžného michiganského indexu spotřebitelské nálady.