Bernard Arnault má nyní majetek v hodnotě 210 miliard dolarů a zvýšil svůj náskok před Elonem Muskem

Akcie luxusních společností jsou na vzestupu, po LVMH vykázala dobré výsledky i společnost Hermès.

O tom, kdo nosí korunu nejbohatšího člověka světa, není v současné době sporu a rozhodně to není šéf společnosti Tesla Elon Musk.

Čisté jmění Bernarda Arnaulta, zakladatele, předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti LVMH Moet-Hennessy Louis Vuitton SE MC, 0,63 %, činilo podle indexu miliardářů agentury Bloomberg ve čtvrtek 210 miliard dolarů. To z něj dělá nejbohatšího člověka na světě podle tohoto ukazatele, což mu dává pohodlný náskok před Muskem ze společnosti Tesla (TSLA), jehož majetek činí 180 miliard dolarů. V některých obdobích se o první příčku přetahovali.

Akcie LVMH ve čtvrtek uzavřely na rekordní hodnotě 883 eur, což zvedlo francouzský index CAC-40 PX1, 0,23 % na historické maximum. To následovalo po předpovědi, že tržby tohoto luxusního giganta v prvním čtvrtletí překonají očekávání, a to díky navrátivším se zákazníkům v Číně po uvolnění omezení COVID-19 a oživení mezinárodního cestování, které podpořilo prodej bezcelních výrobků. Akcie LVMH v tomto týdnu vzrostly o 7 % a v pátek se zvýšily o dalších 0,7 % na 890 EUR.

Zdroj: Getty Images

Tento nárůst akcií ve čtvrtek zvýšil Arnaultovo jmění o 11,6 miliardy dolarů, což je podle agentury Bloomberg druhý největší jednodenní zisk v jeho historii a nový rekordní majetek. Špatně si nevedl ani Musk: ve čtvrtek zvýšil své jmění o 3,83 miliardy dolarů.

LVMH vlastní kromě módních domů Louis Vuitton a Dior také klenotnictví Bulgari a Tiffany. Výsledky zveřejněné ve středu pozdě večer ukázaly, že luxusní gigant překonal očekávání ve všech divizích, v čele s módou a koženým zbožím, z nichž druhá jmenovaná je významná, poznamenali analytici Berenberg.

„Jako nejziskovější divize je to také dobrým znamením pro vývoj marží, což a dává povzbuzení ohledně zotavení Číny z pandemického narušení,“ uvedl v páteční zprávě klientům analytik Berenbergu Graham Renwick.

„Tento výsledek nastavuje standard pro luxusní výkaznictví [za první čtvrtletí] a je povzbuzením pro zotavení Číny z pandemického narušení. Celkově si myslíme, že tyto výsledky nadále ukazují silnou dynamiku a nejlepší výkonnost LVMH ve své třídě – opět potvrzují vysokou kvalitu a dobré výsledky, které podle nás investoři v tomto nejistém makroprostředí upřednostňují,“ uvedl Renwick, který potvrdil nákupní rating LVMH a zvýšil cílovou cenu na 960 EUR.

Luxusní sektor dostal v pátek další dávku důvěry poté, co společnost Hermes International SCA vykázala v prvním čtvrtletí vyšší dynamiku tržeb díky nárůstu turistického ruchu a novým obchodům. Výrobce kabelek Birkin zaznamenal v prvním čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 23 % a podpořil „ambiciózní“ cíle střednědobého organického růstu tržeb.

Zdroj: Bloomberg

Akcie luxusních společností zaznamenaly v roce 2023 impozantní oživení, i když po slabém roce 2022 – akcie LVMH v roce 2022 klesly o 6 %, protože omezení cestování v Číně a celkové ekonomické obavy zatížily nakupující. Akcie LVMH v roce 2023 zatím vzrostly o 30 %, akcie Hermès o 36 % a akcie Christian Dior SE a akcie vlastníka Gucci Kering SA vzrostly o 26 %, resp. 21 %.

Pokud jde o Muska, jeho bohatství je rozděleno mezi jednotlivé podniky. Zatímco na společnost Tesla připadá 76 miliard dolarů, jeho podíl ve SpaceX má podle odhadů agentury Bloomberg hodnotu 49 miliard dolarů a jeho podíl ve společnosti Tesla má hodnotu téměř 10 miliard dolarů.

Tržby společnosti Hermes vzrostly oproti loňskému roku o 23 % díky cestovnímu ruchu a novým obchodům

Společnost Hermes International SCA v pátek uvedla, že dynamika prodeje pokračovala i v první polovině roku, a to díky zvýšenému turistickému ruchu a novým obchodům.

Francouzský luxusní módní dům (RMS), výrobce kabelek Birkin, zaznamenal v prvním čtvrtletí tržby ve výši 3,38 miliardy eur (3,73 miliardy USD), což představuje 23% nárůst při konstantní měně z 2,77 miliardy eur ve stejném období loňského roku. Tempo růstu bylo stejné jako v posledním čtvrtletí roku 2022.

Zdroj: Getty Images

Analytici podle průzkumu esimů sestaveného společností FactSet předpovídali čtvrtletní tržby ve výši 3,17 miliardy eur.

Společnost Hermes, která byla méně než její luxusní kolegové zasažena nyní ukončenými pandemickými omezeními v Číně, ohlásila pokračující dynamiku v Asii díky dobrému lunárnímu novému roku a otevření nového obchodu v čínském městě Nanjing. Podobně prodeje v USA podpořilo otevření 40. obchodu skupiny v zemi v Naples ve státě Florida.

V Evropě byl prodej podpořen větším turistickým ruchem, zejména ve Francii, Itálii a Velké Británii, uvedla společnost Hermes.

Velkoobchodní tržby vzrostly meziročně o 26 %, k čemuž přispělo oživení maloobchodního prodeje v oblasti cestovního ruchu, uvedla společnost.

Skupina podpořila svůj „ambiciózní“ střednědobý cíl organického růstu tržeb a poukázala na svůj integrovaný model a loajalitu klientů.