Tento malý ETF s umělou inteligencí by mohl být skrytým klenotem

Pokrok v oblasti umělé inteligence (AI) zaujal v roce 2023 trh i širokou veřejnost, a tak není divu, že ETF zaměřené na AI zaznamenávají od začátku roku solidní zisky. Fond WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund (BATS:WTAI), který spravuje aktiva v hodnotě pouhých 13 milionů dolarů, by mohl být mezi těmito fondy skrytým klenotem. Zde se dozvíte, proč se vám na tomto malém, nepříliš známém ETF líbí spousta zajímavých věcí.

Umělá inteligence je teprve na začátku

Společnost WisdomTree píše, že umělá inteligence „je transformační megatrend, který má potenciál ovlivnit v příštích letech téměř všechny aspekty toho, jak žijeme a pracujeme po celém světě“.

A přestože AI nabízí spoustu dlouhodobého růstového potenciálu, využívá se také ve spoustě aplikací, které ovlivňují náš život a podnikání již dnes – ať už jde o chatboty, jako je ChatGPT, samořídicí technologie v automobilech, průmyslovou automatizaci nebo software pro automatizaci pracovních postupů.

Legendární investor Stanley Druckenmiller, který údajně během 30 let, kdy vedl společnost Dusquense Capital, dosahoval ročního výnosu 30 %, nedávno prohlásil, že umělá inteligence může mít „stejný dopad jako internet“. Řekl také, že ačkoli nás podle něj čeká ekonomicky „tvrdé přistání“, lídři v oblasti AI, jako jsou Nvidia a Microsoft, by mohli být „neuvěřitelnou příležitostí“, která z tvrdého přistání vzejde.

Zdroj: Getty Images

Dále poznamenal, že i kdyby došlo k velké recesi, příležitost společnosti Nvidia v oblasti umělé inteligence je natolik přesvědčivá, že není přesvědčen, že cena akcií společnosti Nvidia klesne, i když má vysoký násobek ceny k zisku.

Promyšlená diverzifikace

WTAI nabízí investorům diverzifikovaný a komplexní způsob, jak získat expozici vůči AI. Nejenže drží 76 různých akcií, ale také není příliš koncentrovaný na své nejvyšší pozice jako některé jiné ETF s tématikou AI. Jeho 10 nejvýznamnějších akcií tvoří pouze 22,6 % fondu, což znamená, že investoři nejsou příliš vystaveni vzestupům a poklesům několika velkých akcií. Hlavní pozice Nvidia má pouze 3% váhu, což je přiměřené.

Další věc, která se mi na aktivech fondu WTAI líbí, je, že investuje do širokého spektra dnešní umělé inteligence. WisdomTree uvádí, že ETF WTAI „se snaží nabídnout přesný přístup k megatrendu umělé inteligence prostřednictvím přímých investic do veřejně obchodovaných firem po celém světě, které se zaměřují na využití umělé inteligence v nejrůznějších technologiích a aplikacích“.

WTAI se zaměřuje na investice do AI ve čtyřech klíčových oblastech – AI software, polovodiče, hardware (kam patří například autonomní vozidla, drony, robotika a průmyslová automatizace) a tzv. inovace, což je všezahrnující kategorie, která může zahrnovat jakoukoli společnost využívající AI k narušení stávajících průmyslových odvětví.

Níže najdete přehled nejvýznamnějších podílů fondu WTAI pomocí nástroje TipRanks, který investorům poskytuje komplexní přehled o nejvýznamnějších podílech ETF a jejich charakteristikách.

Pro napájení aplikací umělé inteligence jsou klíčové polovodiče a najdete zde spoustu předních polovodičových firem, jako je Nvidia, tchajwanská Alchip Technologies, Advanced Micro Devices a Lattice Semiconductor.

Společnost Nvidia je v oblasti umělé inteligence lídrem v oblasti polovodičů, podle některých zdrojů má až 85% podíl na trhu s grafickými procesory, ale nepočítejte ani se společností AMD, o které analytik společnosti Morgan Stanley Joseph Moore nedávno prohlásil, že by mohla mít v oblasti umělé inteligence několikanásobně větší příležitost, než se původně předpokládalo. Své místo v první desítce zde mají také společnosti vyrábějící polovodiče, jako jsou Taiwan Semiconductor a ASML Holding N.V., protože AI by nebyla možná bez těchto společností, které vyrábějí čipy pro společnosti jako Nvidia a Advanced Micro Devices.

V indexu WTAI se nacházejí také technologická jména s megakapacitou, jako je holding Meta Platforms, a dále v seznamu jsou společnosti Microsoft, Alphabet a Amazon, které samy dosahují zajímavých pokroků v oblasti technologií AI. Portfolio zahrnuje také softwarové společnosti, jako jsou ServiceNow a UiPath, které využívají AI v rámci svých nabídek, aby pomohly zákazníkům zefektivnit a automatizovat jejich pracovní postupy.

Další věc, které si všimnete u nejlepších podílů WTAI, je, že mají některé velmi silné Smart Scores. Smart Score je vlastní kvantitativní systém hodnocení akcií společnosti TipRanks, který hodnotí akcie na základě osmi různých tržních faktorů. Výsledek je založen na datech a nevyžaduje žádný lidský zásah. Skóre Smart Score 8 nebo vyšší je ekvivalentem hodnocení Outperform.

Společnosti Nvidia, C3.Ai, Lattice Semiconductor, Cadence Design Systems a ASML vedou se skóre „Perfect 10“. Mezitím mají společnosti AMD a Infineon Technologies rovněž hodnocení ekvivalentní hodnocení Outperform se skóre Smart Scores 8, resp. 9.

Je podle analytiků WTAI vhodnou volbou?

Analytici jsou také nakloněni společnosti WTAI a dávají jí mírné hodnocení „Buy“. Z 886 hodnocení společnosti WTAI je 70,56 % nákupních, 24,32 % držených a 5,11 % prodejních. Průměrná cílová cena akcií WTAI ve výši 20,13 USD znamená potenciál růstu o ~15 % oproti současné úrovni.