Nvidia je na Wall Street stále „Buy“, protože analytici se předhánějí ve zvyšování cílových cen

Nadšení investorů pro umělou inteligenci způsobilo závratný vzestup společnosti Nvidia a vyhnalo její akcie na vysoké hodnoty. Analytici z Wall Street předpovídají, že má ještě prostor k růstu.

Nvidia akcie se v roce 2023 téměř ztrojnásobily, což z nich činí zdaleka nejvýkonnější akcie v rámci indexu S&P 500. Tržní hodnota výrobce grafických čipů od říjnového propadu na dvouleté minimum vzrostla o více než 650 miliard dolarů a na začátku tohoto týdne nakrátko překročila hranici 1 bilionu dolarů.

Nadšení pro Nvidii mezi sběrateli akcií jen vzrostlo, protože investoři se do ní vrhli. Ze 49 analytiků oslovených společností FactSet má 41 na akcie společnosti nákupní doporučení. To je více než 30 v říjnu.

Jejich průměrná 12měsíční cílová cena pro akcie se pohybuje těsně pod 432 USD, což znamená zisk přibližně 9 % ze čtvrteční závěrečné hodnoty 397,70 USD. Cílové ceny se obvykle mění s tím, jak analytici aktualizují své obchodní prognózy.

Růst společnosti Nvidia se zrychlil poté, co výrobce čipů 24. května představil velkolepý cíl příjmů pro čtvrtletí končící v červenci. Společnost očekává tržby ve výši 11 miliard dolarů, zatímco konsenzuální prognóza počítala se zhruba 7 miliardami dolarů.

Společnost „prostě udělala něco, co mnoho lidí reflexivně neumí vysvětlit,“ řekl Hans Mosesmann, výkonný ředitel společnosti Rosenblatt Securities. Hodnotí akcie jako „koupit“ a má cílovou cenu 600 dolarů, nejvyšší na Wall Street.

To pomohlo vyvolat rally v celém odvětví čipů. Index PHLX Semiconductor Sector Index, který zahrnuje 30 akcií, si v roce 2023 polepšil o 38 %.

Zdroj: Getty Images

Vzestup společnosti Nvidia je v kontrastu s většinou širšího trhu. Osm z 11 sektorů indexu S&P 500 letos klesá. Přesto benchmark vzrostl o 9,9 %, a to především díky ziskům několika velkých technologických akcií. To vyvolává otázku, zda rally vyprchá, nebo odstartuje nový býčí trh.

Od ledna, kdy Microsoft oznámil investici 10 miliard dolarů do vývojáře ChatGPT OpenAI, se šíří šílenství kolem umělé inteligence. Také další velké technologické společnosti vynakládají velké částky na vývoj vlastních programů umělé inteligence. Podle analytiků je v současnosti jediným životaschopným dodavatelem společnost Nvidia, která prodává grafické procesory neboli GPU potřebné k pohonu takových programů.

Výsledkem byly závody ve zbrojení, které posunuly podnikání společnosti Nvidia rychleji, než očekávali i býci. Podle Mosesmanna byla Nvidia schopna zdvojnásobit ceny díky obrovské poptávce.

Skeptici zpochybňují současné ocenění akcií, i když souhlasí s tím, že Nvidia má silnou konkurenční pozici. Akcie se nyní obchodují na 49násobku budoucích zisků, což je nárůst z 27násobku loni na podzim. Pro srovnání, index S&P 500 se obchoduje na 18,2násobku zisku.

„Rozhodně si myslíme, že Nvidia má nejlepší pozici v oblasti polovodičů,“ řekl Ruben Roy, výkonný ředitel investiční banky Stifel. „Co za to zaplatíte? V tom máme trochu problém.“ Roy má pro akcie rating „držet“ a cílovou cenu 370 USD.

Ve srovnání s ostatními polovodičovými akciemi má Nvidia stále vysoké skóre. Přibližně 85 % analytiků oslovených společností FactSet doporučuje akcie společnosti Broadcom, zatímco 64 % analytiků doporučuje akcie společnosti Advanced Micro Devices. Přibližně jedna pětina má příznivý názor na společnost Intel, která se nachází uprostřed snahy o obrat.

Společnost Nvidia však poskytla pouze výhled na druhé čtvrtletí, což ponechává určitou nejistotu, zda toto vydařené čtvrtletí skutečně představuje nový normál.

Zdroj: Unsplash

„Otázkou je, do jaké míry jsou tyto pokyny efektem stažení, nebo opětovného zvýšení?“ řekl Angelo Zino, hlavní analytik společnosti CFRA, s cílovou cenou 415 USD.

Prognózy Wall Street předpokládají, že podnikání společnosti Nvidia bude i nadále růst. Analytici očekávají, že ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které končí v lednu, dosáhnou čtvrtletní tržby v průměru 12 miliard dolarů. Tato částka by měla do podzimu 2024 dosáhnout 14 miliard dolarů.

Někteří analytici uvedli, že díky vysoké poptávce po čipech je snadnější předpovídat růst tržeb v nadcházejících čtvrtletích, přestože chybí pokyny pro období po červenci.

„Pokud si GPU objednáte dnes, nedostanete ho dříve než za rok,“ řekl C.J. Muse, senior managing director společnosti Evercore ISI, který má cílovou cenu pro akcie 500 dolarů. „Je to opravdu prozíravá strategie, jak vlastnit příkop.“