Miliardář Cliff Asness říká, že recese je riskantní, ale na těchto dvou akciích nadále vydělává

Obavy z recese, která způsobí na trzích chaos, nejsou vyhrazeny pouze průměrnému investorovi. Dokonce i někteří z nejoceňovanějších sběratelů akcií na Wall Street se obávají jejích důsledků.

Miliardář Cliff Asness se s odvoláním na znepokojivý nesoulad mezi současným postavením akcií a dluhopisů – trh s dluhopisy v podstatě počítá s recesí, zatímco akcie zřejmě počítají s optimističtějšími vyhlídkami – domnívá, že v případě recese by se situace mohla zhoršit.

„Pokud inflace zůstane ustálená nebo se sníží, protože vstoupíme do netriviální recese – jsou to akcie, které jsou podle mě na děsivém místě,“ vyjádřil se nedávno Asness. „Jejich cena není příliš konzistentní s cenou dluhopisů.“

To neznamená, že by se spoluzakladatel a CIO společnosti AQR Capital Management – firmy se 100 miliardami dolarů spravovaných aktiv – odvracel od akcií. Ve skutečnosti tento mudrc kvantového investování posiluje akcie, o nichž je přesvědčen, že jsou schopny odrazit jakýkoli nežádoucí ekonomický vývoj.

Zdroj: CNBC

Prověřili jsme pár jeho vybraných akcií v databázi abychom zjistili, co na ně říká zbytek ulice. Zde jsou výsledky.

The Cigna Group (CI)

Pokud se chystá recese, bezpečný přístav často poskytují akcie zdravotnických společností, což je segment považovaný za ten, který je schopen odolat hospodářskému poklesu. Společnost Cigna by mohla být dobrým příkladem jejich hodnoty. Tato globální organizace poskytující zdravotnické služby je obrovským hráčem v oboru, může se pochlubit tržní kapitalizací přesahující 72 miliard USD a specializuje se na poskytování široké škály zdravotnických řešení jednotlivcům, zaměstnavatelům a vládním subjektům.

Společnost působí prostřednictvím dvou hlavních divizí – Evernorth a Cigna Healthcare. Evernorth nabízí komplexní soubor služeb a možností, které zahrnují správu benefitů, řízení péče, zpravodajství a lékárenská řešení. Divize Cigna Healthcare sdružuje bývalý segment U.S. Medical (U.S. Commercial, U.S. Government) a zbývající divizi International Health. Tato divize nabízí zdravotnická řešení na různých trzích se zaměřením na místní potřeby.

Zdroj: Getty Images

Velikost a rozpětí tohoto podnikání lze snadno posoudit z výše příjmů společnosti. V posledním vykázaném čtvrtletí – za 1Q23 – dosáhl nejvyšší obrat 46,5 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 5,7 % a překonání prognózy o 1,07 miliardy USD. Překonána byla i výsledovka, když adj. zisk na akcii ve výši 5,41 USD překonal konsensuální odhad 5,24 USD. Co se týče výhledu, společnost zvýšila očekávání jak pro tržby, tak pro profil zisku.

Nicméně navzdory pozitivní reakci trhu na tiskovou zprávu, s přesunem v roce 2023 od hodnotových jmen k technologickým – a po překonání loňských výsledků – akcie CI v roce 2023 utrpěly porážku.

Asness zjevně cítil, že nastal správný čas pro navýšení podílu v CI. Během prvního čtvrtletí naložil 560 014 akcií, čímž zvýšil svůj podíl o 95 % na celkových 1 152 991 akcií. Ty mají v současné době tržní hodnotu přes 316 milionů dolarů.

V souladu s tímto sebevědomým postojem viděl analytik společnosti Truist David S. MacDonald ve zprávě za 1. čtvrtletí mnoho důvodů k radosti. Tento pětihvězdičkový analytik napsal: „Po solidním začátku roku 23, který se vyznačoval vyváženým růstem napříč segmenty, lepšími výsledky v horní i dolní linii, lepším MCR a zvýšeným výhledem, zůstáváme vůči CI optimističtí. Důležité je, že hovor a rozšířené informace zveřejněné v 10Q poskytly další podrobnosti/pohodlí ohledně expozice zadržování rabatů/maloobchodního rozpětí, dostupnosti PBM a transparentnosti, a myslíme si, že by měly pomoci rozptýlit obavy ohledně potenciálního regulatorního rizika. A konečně, obchodní model s nízkou kapitálovou náročností nadále přináší atraktivní FCF, což poskytuje dostatečnou flexibilitu pro pokračující investice/expanzi.“

Tyto komentáře podporují MacDonaldův rating Buy, zatímco jeho cílová cena 375 USD dává prostor pro 12měsíční výnosy ve výši ~52 %.

Na jiných místech ulice získaly akcie další 4 kupní a 8 držených doporučení, což znamená konsenzuální hodnocení „mírně kupovat“. Průměrná cílová hodnota činí 317,69 USD, což naznačuje ~28 % ze současných úrovní. Jako bonus CI vyplácí také dividendu. Aktuální čtvrtletní výplata činí 1,23 USD, což představuje výnos 1,88 %.

American International Group (AIG)

Pro naše další Asnessem doporučené jméno se obrátíme na pojišťovacího giganta AIG. Tato společnost je jednou z největších světových organizací poskytujících pojišťovací a finanční služby. AIG působí prostřednictvím různých dceřiných společností a poskytuje širokou škálu pojistných produktů a služeb zákazníkům ve více než 80 zemích. Nabídka AIG zahrnuje mimo jiné majetkové a úrazové pojištění, životní pojištění, penzijní produkty a pojištění hypoték.

Globální pojišťovací velmoc díky silnému růstu upisování překonala ve své poslední čtvrtletní zprávě – za 1Q23 – odhady zisku. Příjmy z upisování všeobecného pojištění, které představují její nejsilnější výsledky za první čtvrtletí, se meziročně zvýšily o 13 % na 502 milionů dolarů. To pomohlo zvýšit zisk na akcii z 1,49 USD v předchozím čtvrtletí na 1,63 USD a zároveň překonat hodnotu 1,42 USD, kterou očekávali analytici. A přestože byl částečně negován nižšími příjmy z alternativních investic, celkový konsolidovaný čistý příjem z investic přesto vzrostl o 9 % na 3,5 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Společnost navíc zvýšila svou čtvrtletní dividendu, když ji zvýšila z 0,32 USD na 0,36 USD na akcii, což je první zvýšení od roku 2016. Dividenda v současné době vynáší 2,37 %.

Dá se říci, že Asness věří v pokračující úspěch AIG. V prvním čtvrtletí zvýšil svůj podíl o 79 % nákupem 2 557 149 akcií. Nyní drží celkem 5 794 696 akcií v hodnotě ~306 milionů USD.

AIG má také podporu analytika Goldman Sachs Alexe Scotta. Při skenování poslední finanční zprávy Scott vysvětluje, proč byl výsledky ohromen. „Zpráva o výsledcích hospodaření AIG za toto čtvrtletí nás velmi povzbudila, protože ukázala příznivý růst, další zlepšení škodního poměru, příznivý vývoj rezerv navzdory inflačním tlakům, omezené katastrofy navzdory zvýšené zkušenosti v odvětví, čistý příjem z investic, který těžil z vyšších úrokových sazeb ve větší míře, než jsme očekávali, a disciplínu v oblasti podnikových nákladů,“ uvedl Scott. „Dále jsme se domnívali, že diskuse o 1) konečné úrovni korporátních nákladů a 2) zlepšení marží v oblasti osobních pojistek v USA byla rovněž pozitivní pro ziskovou sílu společnosti.“

Scott proto hodnotí akcie AIG jako kupní s cílovou cenou 79 USD. Důsledek pro investory? Potenciální růst o ~50 % ze současných úrovní.

Celkově se za poslední 3 měsíce vyjádřilo 13 analytiků s hodnocením společnosti AIG, které se dělí na 8 kupujících a 5 držících, což dává dohromady konsenzuální hodnocení mírně kupovat. Podle průměrné cílové hodnoty 67,69 USD budou mít investoři za rok výnos 28 %.