2 skvělé akcie s velkou tržní kapitalizací, které lze v červnu koupit ve výprodeji

V současné době je ve výprodeji spousta fantastických akcií s velkou tržní kapitalizací, které by dlouhodobí investoři mohli začít nakupovat v červnu a později.

Vzhledem k tomu, že dohoda o dluhovém stropu je téměř uzavřena, Wall Street by se mohla začít více soustředit na skutečnost, že hvězdné výkony společností Nvidia, Meta a dalších největších technologických společností na planetě v roce 2023 překryly poněkud všední výkony většiny indexu S&P 500. Investoři, kteří jsou schopni unést možnost dalšího krátkodobého poklesu, by se měli začít rozhlížet po všech nabídkách, které jsou nyní na trhu.

Nejlepší investoři se nemusí snažit odhadovat dno jednotlivých akcií. Místo toho by investoři s dlouhodobým horizontem měli vyhledávat osvědčené společnosti, které se obchodují na poměrně atraktivních úrovních podle svých historických standardů.

Jedny z nejlepších časů pro nákup zavedených gigantů jsou ty, kdy jsou zdánlivě ledové. Investoři jsou často býčí při nákupu akcií na úrovních, které se mohou brzy ukázat jako krátkodobá maxima, a velmi nervózní při nákupu silných akcií na úrovních, které budou pravděpodobně vypadat „levně“ až za několik let.

Zdroj: Getty Images

Zde jsou dvě akcie s velkou tržní kapitalizací, které za posledních 20 let více než zdvojnásobily hodnotu indexu S&P 500 a které se mohou pochlubit osvědčenými obchodními modely, jimž by se mělo dařit i v příštích letech. Obě akcie se také obchodují za ceny a ocenění, které z nich právě nyní činí potenciálně atraktivní dlouhodobé nákupy.

NextEra Energy (NEE)

Společnost NextEra Energy provozuje jednu z největších elektrárenských společností Florida Power & Light Company v USA, která poskytuje služby více než 12 milionům lidí. NEE je také jedním z největších výrobců větrné a solární energie na světě.

Společnost NextEra je také lídrem v oblasti bateriových úložišť a je vystavena potenciálnímu dlouhodobému přínosu jaderné energie. Společnost kombinuje obrovský růstový potenciál obnovitelných zdrojů energie a stabilitu energetické společnosti.

Zdroj: Getty Images

Společnost NEE se může pochlubit tržní kapitalizací ve výši zhruba 150 miliard dolarů a je největším akcionářem fondu Utilities Select Sector SPDR ETF (XLU). Společnost NextEra v prvním čtvrtletí rozšířila svůj smluvní objem zakázek na obnovitelné zdroje a skladování energie a zvýšila tak svůj celkový objem zakázek na zhruba 20,4 gigawattů.

Společnost NEE potvrdila svůj výhled zisku na rok 2023 i dlouhodobý finanční výhled, který zahrnuje silnou expanzi hospodářského výsledku a růst dividend. Dividenda společnosti NextEra v současné době vynáší 2,6 % a v posledních pěti letech zvyšovala výplatu v průměru o 11 % ročně.

Podle odhadů společnosti Zacks by tržby NextEra měly v roce 23 vzrůst o 26 % na 26,48 miliardy USD a v příštím roce se pak vyšplhat o 8 % výše, což by mělo pomoci zvýšit hospodářský výsledek o 7 %, resp. 9 %. Výhled zisku společnosti NEE pro rok 24 se od začátku roku 2022 neustále zvyšuje a v posledních letech neustále překonává naše odhady zisku na akcii. Navíc devět z 13 makléřských doporučení, které společnost Zacks pro NEE má, je „Strong Buys“, bez „Sells“.

Akcie NEE za posledních deset let vzrostly o 270 % a za posledních 20 let o 770 %, přičemž celkový výnos činí zhruba 1 500 % oproti 330% růstu indexu S&P 500 za posledních 20 let a 575% celkovému výnosu. Tato lepší výkonnost zahrnuje více než dva roky nedávné pomalosti, zvýrazněné několika velkými pohyby nahoru a dolů. Společnost NextEra se v současné době obchoduje zhruba na úrovni, kde byla v září 2020, a o více než 20 % pod svými rekordy.

V důsledku poklesu se NEE obchoduje 33 % pod svými maximy na úrovni 22,8násobku 12měsíčního forwardového zisku a ne příliš vysoko nad svým desetiletým mediánem. NextEra koketuje s některými potenciálně znepokojivými technickými úrovněmi. Mohla by však být připravena se v určitém okamžiku vymanit ze svého propadu a případně odměnit investory, kteří uvažují o držení akcií v příštím roce a letech. NextEra má v současné době Zacks Rank #3 (Hold).

Home Depot (HD)

Akcie Home Depot klesly o zhruba 30 % oproti svým rekordním hodnotám, protože Wall Street začala počítat se zpomalující se poptávkou po pandemii výdajů na stavbu a vylepšování domů. Tato síla v oblasti domácích potřeb zaznamenala ve finančním roce 20 20% růst tržeb a o více než 14 % vyšší tržby ve finančním roce 21 oproti průměrnému růstu nejvyššího obratu o zhruba 6 % v předchozích pěti letech. Mezitím její očištěný zisk vzrostl o přibližně 17 %, resp. 29 %.

Zdroj: Reuters

Společnost Home Depot by nikdy nebyla schopna udržet toto spalující tempo, když se ekonomika vrátila blíže k normálu. Přesto tržby v roce 2022 vzrostly o 4 % a pomohly zvýšit očištěný zisk o 7 %. Home Depot pak 16. května, kdy oznámil své výsledky za 1. čtvrtletí, poskytl poněkud neuspokojivý výhled pro fiskální rok 2023.

Společnost HD totiž varovala, že její roční tržby poprvé od roku 2009 klesnou. Podle odhadů společnosti Zacks by tržby Home Depot měly klesnout o 3,5 % ze 157 miliard USD na zhruba 152 miliard USD a ve finančním roce 24 pak vyskočit o 2 % na 155 miliard USD. Mezitím se předpokládá, že jeho očištěný zisk v roce 2023 poklesne o 10 % a v příštím roce se odrazí k 7% nárůstu.

Dlouhodobější výhled společnosti Home Depot zůstává zachován, protože mileniálové jsou nyní hnací silou trhu s bydlením a Baby Boomers konečně odcházejí do důchodu a stěhují se. Navíc stavitelé domů během boomu covidů nepřeháněli výstavbu, což znamená, že je zde spousta pozitivních faktorů. A průměrný dům v USA stárne, což pravděpodobně povede k většímu počtu oprav a přestaveb.

Home Depot má nyní Zacks Rank #3 (Hold) a jeho výhled zisku na rok 24 je od zprávy za 1. čtvrtletí nižší pouze o zhruba 5 %. Čtrnáct z 24 makléřských doporučení Zacks pro HD je „Strong Buys“, bez prodejního hodnocení. A její oblast stavebních výrobků – maloobchod se nachází v nejlepších 7 % z více než 250 odvětví společnosti Zacks. Dividenda společnosti Home Depot v současné době vynáší 2,9 % a za posledních pět let zvýšila výplatu o 15 % ročně.

Akcie HD za posledních deset let vzrostly přibližně o 266 % a za posledních 15 let o 1 100 %, čímž vyfoukly patnáctiletý pohyb indexu S&P 500 o 240 % a jeho Zacks Econ Sector o 300 %. Home Depot v současné době drží krok s benchmarkem v posledních pěti letech, přičemž v posledních dvou letech klesl o 8 %.

Akcie HD se obchodují přibližně na úrovni, kde byly v létě 2020. Home Depot se také obchoduje s 8% diskontem vůči vlastnímu desetiletému mediánu na úrovni 18,5násobku 12měsíčního forwardového zisku.