Lira klesá, protože nový turecký ekonomický tým stáhl obranu

Turecká lira se propadla na rekordní minimum, protože státní věřitelé dočasně zastavili prodej dolarů, což je známkou toho, že nový ekonomický tým opouští nákladnou intervenční strategii v rámci očekávaného obratu ke konvenčnější politice.

Ministerstvo financí a financí pod vedením svého nově jmenovaného šéfa Mehmeta Simseka požádalo centrální banku, aby zmírnila intervence na měnovém trhu prostřednictvím státních bank, uvedli ve středu pro agenturu Bloomberg lidé, kteří jsou s touto záležitostí obeznámeni, a požádali, aby nebyli jmenováni, protože jednání byla soukromá.

Když pokles liry v daný den přesáhl 6 %, ministerstvo financí podle jednoho z nich povolilo prodej obnovit. Centrální banka a ministerstvo financí se k tomu odmítly vyjádřit.

Měna dříve klesla o zhruba 7 %, nejvíce za více než rok, až na 23,1734 za dolar, a oslabila tak již dvanáctý den v řadě.

Žádost nového šéfa ekonomiky částečně mění politiku uplatňovanou od srpna, kdy centrální banka zpřísnila kontrolu nad měnou. Prodej dolarů a spleť bankovních regulací zaměřených na snížení poptávky po tvrdé měně udržovaly liru relativně stabilní až do druhého kola prezidentských voleb 28. května.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl znovu zvolen na pětileté funkční období, dlouhodobě prosazuje neortodoxní hospodářskou politiku založenou na velmi nízkých úrokových sazbách. Náklady na tuto politiku se nahromadily v podobě vyčerpaných devizových rezerv, prudkého nárůstu inflace a odlivu zahraničního kapitálu, což vedlo k tomu, že trhy po hlasování začaly počítat s výrazným oslabením kurzu, protože investoři vsadili na jeho neudržitelnost.

Ministr Simsek

Zdroj: Getty Images

Erdoganovo jmenování Simseka, bývalého stratéga společnosti Merrill Lynch, posílilo očekávání, že se vrátí k ortodoxii a upustí od státních zásahů ve prospěch toho, aby trh určil spravedlivou hodnotu tureckých aktiv. Od voleb 28. května oslabila lira vůči dolaru o více než 13 %.

Investoři sázejí na to, že přijde další oslabení. Podle údajů agentury Bloomberg trh s opcemi v současné době oceňuje přibližně 80% šanci, že lira během příštích tří měsíců dosáhne hodnoty 25 za dolar, a více než 60% šanci, že by mohla dosáhnout hodnoty 27 za dolar.

Turecké státní banky své intervence na devizovém trhu nekomentují. Bývalý guvernér centrální banky v roce 2020 uvedl, že státní věřitelé provádějí transakce v souladu s regulačními limity a mohou být na měnovém trhu i nadále aktivní.

Zatímco lira klesla, ostatní části tureckého trhu vyjádřily důvěru ve změnu politiky. Hlavní akciový index vzrostl o 3,3 %, čímž rozšířil zisky od hlasování na 22 % a zvrátil letošní ztráty. Turecké dolarové dluhopisy rovněž rozšířily svůj nárůst, přičemž dodatečný výnos, který investoři požadují za držení tureckého dolarového dluhu oproti americkým státním dluhopisům, se podle indexu JPMorgan Chase & Co. tento týden snížil o 44 bazických bodů.

Příští zasedání centrální banky, na kterém se budou stanovovat úrokové sazby, je naplánováno na 22. června a investoři očekávají jejich zvýšení, k čemuž přispívají i prognózy změny na nejvyšším postu, který v současnosti zastává guvernér Sahap Kavcioglu. Stejně jako Erdogan je Kavcioglu zastáncem nízkých úrokových sazeb a během svého působení snížil základní úrokovou sazbu z 19 % na 8,5 %, přestože inflace v loňském roce zrychlila na 24leté maximum nad 85 %.

Zdroj: Getty Images

Hafize Gaye Erkanová, bankovní manažerka v USA, je potenciální kandidátkou na guvernérku a v pondělí se v Ankaře setkala se Simsekem.

Erkanová pracovala téměř deset let ve společnosti Goldman Sachs Group Inc. a je bývalou spoluředitelkou sanfranciské věřitelské společnosti First Republic Bank. Jen něco málo přes rok po její odchodu z First Republic se tato banka stala druhým největším krachem v historii USA.

Simsek a jeho tým budou čelit nelehkému boji, protože slabá lira přispívá k vyšším inflačním tlakům před komunálními volbami v příštím roce. Přestože celková inflace minulý měsíc zpomalila, jádrová inflace zrychlila.

Co říká Bloomberg Economics…

„Očekáváme, že cenová a daňová politika vlády spolu s předvolebními fiskálními výdaji a výdaji souvisejícími se zemětřesením a uvolněným nastavením měnové politiky budou v budoucnu zvyšovat inflační tlaky. Proto předpokládáme, že růst cen se v létě opět posune nad 40 % a na konci roku dosáhne 43 %.“ – Selva Bahar Baziki, ekonomka

Analytici Goldman Sachs Group Inc. nedávno upravili svou prognózu pro měnový pár dolar-lira směrem nahoru s odkazem na zvýšený tlak na měnu. Podle zprávy z 3. června banka vidí oslabení liry za 12 měsíců na 28 za dolar oproti předchozí projekci 22.