Insideři sypou miliony do těchto akcií a Morgan Stanley říká, že mají až 140% potenciál růstu

Legendární investor Peter Lynch má na firemní insidery a jejich působení na akciovém trhu jasný pohled. Říká to jednoduše: insideři mohou prodávat akcie z různých důvodů, ale nakupují je pouze tehdy, když věří, že jejich cena poroste.

Pozorné sledování nákupů akcií insidery se může ukázat jako výnosná investiční strategie. Zasvěcené osoby, mezi něž patří vedoucí pracovníci a členové představenstva společnosti, mají cenné znalosti o politice a výkonnosti společnosti, které mohou ovlivnit ceny akcií. Tyto informace mohou využít k informovanému rozhodování při nákupu akcií, ale ze zákona jsou povinni zveřejňovat své vlastní držené akcie. Tato transparentnost umožňuje široké veřejnosti získat z těchto nákupů informace.

Zdroj: Getty Images

S ohledem na tuto skutečnost jsme použili nástroj Insiders‘ Hot Stocks od společnosti TipRanks, který nás nasměroval ke dvěma akciím, jež vykazují známky silných nákupů ze strany insiderů a které si zaslouží bližší pozornost. Tyto akcie navíc získávají silné schválení od analytiků bankovního gigantu Morgan Stanley a nabízejí až 140% potenciál růstu. Podívejme se na ně blíže.

Match Group (MTCH)

První akcií, na kterou se podíváme, je Match Group, mateřská firma a holdingová společnost některých z nejaktivnějších seznamovacích webů v online světě. Match Group je vlastníkem Tinderu, OKCupidu a match.com – a devíti dalších populárních a specializovaných seznamovacích webů. Společnost působí v oboru již více než dvacet let a chlubí se tím, že 65 % všech LGBT+ párů může svůj vztah vysledovat až ke stránkám Match Group.

To není příliš překvapivé, protože společnost Match Group se specializuje na specializované seznamky. Společnost založila svůj celkový úspěch a dlouhověkost na rozsahu svých operací a šíři svého záběru. Její aplikace si stáhlo více než 750 milionů uživatelů a její produkty jsou k dispozici ve 40 jazycích. Vzhledem k tomu, že 40 % všech nových vztahů v USA začíná online, má společnost Match dobré předpoklady pro budoucnost.

Zdroj: Getty Images

Prozatím společnost hlásí smíšené výsledky. V posledním sledovaném čtvrtletí, 1Q23, společnost Match vykázala celkové příjmy ve výši 787,12 milionu USD. USD, což je meziroční pokles o 1,5 %, který zaostal za prognózou analytiků o necelých 7 milionů USD. Společnost přijímá peníze po celém světě, a proto vykazuje také tržby na bázi neutrální měny, FXN; podle této metriky činila horní linie 822 USD a meziročně vzrostla o 3 %.

Na dolním řádku Match zaznamenal 42 centů zisku na zředěnou akcii. Toto číslo zisku na akcii bylo nižší než 60 centů v předchozím čtvrtletí, ale překonalo odhady pro aktuální čtvrtletí o 2 centy.

Když se obrátíme na insidery, zjistíme, že generální ředitel společnosti Bernard Kim projevil svou důvěru v MTCH nákupem 31 439 akcií. Tento nákup ho stál přes 1,08 milionu dolarů, přičemž se nejednalo o nákup na volném trhu; Kim nyní drží ve společnosti podíl v hodnotě 2,5 milionu dolarů.

Kim byl sice býk, ale není jediným býkem v Match Group. Analytik společnosti Morgan Stanley Lauren Schenk rovněž poskytl optimistický výhled na akcie MTCH, když napsal: „Vzhledem k povzbudivé dubnové aktualizaci (zrychlení růstu tržeb Tinderu, zlepšení počtu stažení, zlepšení růstu počtu nových uživatelů) jsme i nadále přesvědčeni o tom, že Tinder může do konce roku zrychlit růst tržeb na dvouciferné nebo lepší číslo. Do té doby zbývá ještě hodně času, a tedy i nejistoty, ale prozatím naše teze zůstává do značné míry na správné cestě a při 11x EBITDA za rok 23 naše aktualizovaná analýza součtu částí naznačuje, že trh platí za Tinder ~12x, což je podle nás přesvědčivý vstupní bod pro podnikání s 45-50% marží, i kdyby Tinder v budoucnu dosáhl pouze 10-12% růstu tržeb.“

Schenk dále uděluje akciím MTCH rating Overweight (tj. Buy) s cílovou cenou 95 USD, což naznačuje robustní 140% růst v příštích 12 měsících.

Celkově akcie MTCH získávají od konsenzu analytiků na ulici hodnocení „Mírně kupovat“, které vychází z 21 nedávných hodnocení analytiků, jež zahrnují 15 hodnocení „Kupovat“ oproti 6 „Držet“. Akcie se prodávají za 39,72 USD a průměrná cílová cena 53,42 USD znamená roční zisk ~34 %.

Align Tech (ALGN)

Začali jsme stálicí v oblasti online seznamování – ale vždy je snazší najít si partnera, když máte skvělý úsměv, a další akcie, Align Tech, vám s tím mohou pomoci. Společnost Align se zabývá špičkovými technologiemi i ortodoncií; hlavním produktem společnosti je průhledný ortodontický stavěč, který se používá k rovnání zubů. Společnost používá řadu špičkových 3D skenerů k výrobě svého patentovaného produktu Invisalign.

Společnost Align začala svou činnost již v 90. letech minulého století a Invisalign byl poprvé schválen k použití v roce 1998. Za posledních 25 let se společnost rozrostla na gigant v hodnotě 23 miliard dolarů a zaměstnává více než 24 000 lidí po celém světě. V loňském roce společnost Align dosáhla celkových tržeb ve výši 3,8 miliardy dolarů a od doby, kdy se produkt Invisalign poprvé objevil na trhu, se může pochlubit přibližně 15,1 milionu pacientů.

Zdroj: Unsplash

Letošní rok začal s lepšími horními i dolními výsledky, než očekávali analytici. Tržby za 1Q23 ve výši 943,1 milionu dolarů překonaly očekávání o 39,9 milionu dolarů, zatímco zředěný zisk na akcii mimo GAAP ve výši 2,25 dolaru překonal konsensus o 13 centů. Objem případů společnosti v 1Q23 ve výši 575,4 tis. však oproti 4Q22 poklesl o 1 %.

Pozitivní zprávou je, že tržby společnosti Align z prodeje zařízení Clear Aligner, které jsou hlavním tahounem tržeb, vzrostly v porovnání s předchozím čtvrtletím o 8 %, a to navzdory 1% poklesu objemu případů. Společnost věří, že rostoucí důvěra zákazníků a uvolnění restrikcí v Číně po zavedení směrnice COVID přinesou stabilitu na cílový trh. Společnost Align předpokládá, že tržby za 2. čtvrtletí roku 23 se budou pohybovat v rozmezí 980 milionů až 1 miliardy USD.

Za zmínku stojí, že Kevin Dallas, člen představenstva společnosti, minulý týden uskutečnil významný insider nákup. Dallas projevil svou důvěru ve společnost tím, že investoval téměř 2 miliony dolarů do nákupu 7 000 akcií. Jeho celkový podíl ve společnosti ALGN tak nyní činí přibližně 3,7 milionu USD.

Pětihvězdičková analytička Erin Wrightová z Morgan Stanley zaujímá vůči společnosti Align rovněž býčí postoj. O společnosti píše: „Naše dlouhodobější teze pro ALGN zůstává, přičemž její vedoucí pozice na atraktivním, velmi málo penetrovaném trhu spolu s rostoucím zaváděním digitálních pracovních postupů by měly podpořit růst zisků +DD LT. Celkově se její akcie nyní obchodují na 35,8násobku našeho zisku na akcii v roce 2024e, tedy na paritě s jejím nejbližším konkurentem Straumann, a proto se domníváme, že její současné ocenění plně neodráží její dlouhodobější růstové vyhlídky.“

Komentáře Wrightové podporují její rating Overweight (tj. Buy) pro akcie a její cílová cena ve výši 383 USD znamená solidní růst o 26 % v horizontu jednoho roku.

Opět se díváme na akcii s konsenzuálním hodnocením ulice na úrovni mírného nákupu. Sedm nedávných hodnocení analytiků společnosti Align se rozpadá na 5 hodnocení „Kupovat“ a po jednom „Držet“ a „Prodat“; průměrná cílová cena akcie 349,33 USD a obchodní cena 304,68 USD naznačují ~15% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.