Bitcoin se vyšplhal na 18měsíční maximum. 40 000 dolarů je na dohled a historie pomáhá

Kryptoměny, včetně vlajkové lodi bitcoinu, zaznamenaly v pátek výrazný nárůst a po výprodeji na začátku týdne se odrazily ode dna. Bitcoin dosáhl své nejvyšší úrovně za více než rok a půl, čímž potvrdil očekávání účastníků trhu ohledně potenciálně dalších zisků v budoucnu. Růst Bitcoinu může najít výhodné pozadí v sezónních preferencích chování trhu, které mu běžně přejí kolem závěru roku.

Největší světová kryptoměna Bitcoin zaznamenala za posledních 24 hodin růst o 3,5 % a překonala hranici 38 300 dolarů. Jedná se o její nejvyšší hodnotu od 5. května 2022, což je historický mezník, po němž následoval nemilosrdný medvědí trh. Zdá se, že přední digitální aktivum bude pokračovat ve své rally, která od začátku října doprovodila ceny na stupnici o více než třetinu. Tento býčí trend pokračuje i přes chvíle neklidu, jako byl výprodej na začátku tohoto týdne. Nervozitu vyvolala masivní krypto burza Binance a její generální ředitel, který přijal porušení pravidel proti praní špinavých peněz.

Antoni Trenchev, spoluzakladatel a řídící partner kryptoměnové půjčovny Nexo, se nad tímto trendem zamýšlí a uvádí: “Když Bitcoin prorazí hranici 38 000 USD, mělo by být jen otázkou času, než bude prolomena hranice 40 000 USD, ale zůstávají otázky ohledně nutnosti zdravého pullbacku, když jsme od 17. srpna nebyli svědky denního dvouciferného poklesu Bitcoinu.”

Růstu Bitcoinu dodalo palivo několik faktorů, přičemž jedním z těch významných je optimismus spojený se schválením prvního spotového fondu obchodovaného na burze (ETF) pro Bitcoin ze strany amerických regulačních orgánů. Odborníci se domnívají, že to potenciálně odstartuje obnovený nápor zájmu investorů. Impulsem pro tokeny jsou také spekulace o tom, že Federální rezervní systém v nadcházejícím roce zahrne několikanásobné snížení úrokových sazeb. Zdá se, že tento stav se odráží i v dalších rizikově citlivých aktivech, včetně indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500, které v poslední době rostou.

Zdroj: Getty Images

Kromě toho finanční odborníci poukazují na těsnou dynamiku nabídky tokenů a sezónnost – zvýhodnění trhu s bitcoiny během konce roku – jako na optimistické signály pro další zisky. Trenčev dodal: “Pro Bitcoin je nyní velmi povzbudivé, že 70 % nabídky v řetězci zůstalo po celý rok na stejné úrovni, což je nový rekord, který svědčí o nezlomném odhodlání dlouhodobých držitelů Bitcoinu. Jen máloco zřejmě naruší jejich odhodlání, dokud se ceny nevyšplhají mnohem výše.” Poznamenal, že Bitcoin je na cestě k dosažení třetího měsíčního zisku v řadě, a dodal, že historicky, když Bitcoin v letech 2015 a 2016 rostl během září až listopadu, býčí trend pokračoval i v prosinci.

Bitcoin však není na této cestě vzhůru sám. Ether, druhá největší kryptoměna, si připsal 3,5% zisk a dosáhl hodnoty 2 120 USD. Na vzestupné trajektorii byly také menší tokeny, hovorově označované jako “altcoiny”. Například Cardano (ADA) zaznamenalo 4% nárůst, zatímco Polygon byl svědkem 3% vzestupu. Mezitím následovaly memecoiny, přičemž výraznou eskalaci zaznamenaly Dogecoin, a to o 4 %, a Shiba Inu, a to o 3 %.

Závěrem lze říci, že kryptoměnový průmysl vykazuje odraz od předchozích turbulencí z tohoto týdne, přičemž se zdá, že optimistický výhled trhu pohání celá řada faktorů – od regulační rozpolcenosti až po optimismus ohledně Bitcoin ETF. Nicméně, jak už to v povaze tohoto volatilního trhu bývá, opatrnost je na místě a investoři by měli pečlivě zohledňovat rizika spojená s investicemi do kryptoměn.