Před 40 lety se v televizním rozhovoru podělil Warren Buffett o své investiční zásady

Světoznámý investor a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett, jehož majetek v současnosti dosahuje přibližně 114 miliard dolarů, se ve finančním světě prosadil díky tomu, že se důsledně drží pečlivě stanovených investičních zásad. V roce 1985, kdy se jeho čisté jmění blížilo 500 milionům dolarů a jeho jméno bylo mnohem méně známé než dnes, se Buffett o tyto investiční zásady poprvé podělil v celostátním televizním rozhovoru.

V rozhovoru s Georgem Goodmanem v pořadu PBS “Svět peněz Adama Smithe” Buffett odhalil své názory na investování – filozofii, která i po téměř čtyřech desetiletích zůstává pro mnohé majákem. Důslednost v jeho přístupu k investování lze analyzovat prostřednictvím několika moudrostí, které během tohoto zásadního rozhovoru sdělil.

Buffettovo hlavní investiční pravidlo je přímočaré a neměnné: “Neztrácejte peníze.” Buffett zdůraznil, že klíč k investování spočívá v pořizování aktiv hluboko pod jejich skutečnou hodnotou. Realizací tohoto přístupu investoři negují významné finanční ztráty.

Základní vlastností úspěšného investičního manažera je podle Buffetta vyrovnaná povaha. Tvrdil, že vysoká úroveň IQ je v této oblasti irelevantní. Klíčovou vlastností, kterou investiční manažer potřebuje, je stabilní osobnost: někdo, kdo nemá potěšení z toho, že se přizpůsobuje davu nebo mu odporuje. Investování je obor, kde má hlavní slovo myšlení, nikoliv následování obecného mínění.

Buffett upozornil na častou chybu, které se investoři dopouštějí: nevnímají svou investici jako vlastnictví části podniku. Dobrá investice by si měla udržet svou hodnotu, i kdyby se akciový trh na pět let uzavřel, prohlásil Buffett. Tento dlouhodobý přístup se zaměřuje spíše na hodnotu než na krátkodobé zisky.

Zdroj: Getty Images

Na rozdíl od běžné praxe renomovaný investor tvrdil, že ceny na burze neposkytují žádný přehled o podniku. Namísto toho navrhl, že výkonnost podniku by měla diktovat hodnotu akcie a cena může být později porovnána s touto stanovenou hodnotou.

Buffettova preference působit z Omahy v Nebrasce namísto Wall Street dále ukazuje jeho nekonvenční přístup k investování. Na rozdíl od Wall Street ho v Nebrasce nic nerozptyluje. Množství informací často vede k nadměrné stimulaci a může mít za následek krátkodobé zaměření, což je v rozporu s Buffettovou filozofií dlouhodobého investování za účelem stabilních zisků.

Generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway také přiznal, že se vyhýbá technologickým akciím. Upřímně prohlásil, že jim prostě nerozumí. Nikdy například nevlastnil akcie IBM, přestože se jedná o vynikající společnost. Nesledování tržních trendů by podle něj nemělo být na škodu, protože nemusí využít každou příležitost.

Buffett, který si zachovává svůj přístup dlouhodobé hry, přirovnal čekání na vhodnou investiční příležitost k pálkaři, který trpělivě čeká na dokonalý nadhoz. Trval na tom, že investoři nemusí spěchat s každou příležitostí a měli by vyčkávat, dokud se jim do cesty nepřiplete dokonalá příležitost, kterou zcela chápou.

Nakonec tento zkušený investor odsoudil koncept časování trhu. Na základě analogie s nákupem podniku zpochybnil logiku uvažování o načasování nákupu při investici. Akcie pro něj byly pouhými fragmenty podniků.

Dnes je Buffett uznáván jako mistr investic, který svou jasnou a důslednou filozofii úspěšně proměnil v bohatství. Téměř o 40 let později je jeho moudrost, o kterou se podělil v tomto vůbec prvním televizním rozhovoru, stále vodítkem pro mnoho lidí ve světě financí.