Warren Buffett oslavuje Den díkůvzdání darem v hodnotě téměř 900 milionů dolarů

Warren Buffett, známý investor, zřejmě zavedl novou tradici Dne díkůvzdání, která je významnější než pouhá konzumace dýňového koláče. Investor v týdnu věnoval téměř 900 milionů dolarů z akcií své firmy čtyřem rodinným nadacím, čímž překonal dar ve výši téměř 800 milionů dolarů, který věnoval v listopadu předchozího roku.

Regulační dokumentace odhalila, že Buffet přeměnil 1 600 akcií třídy A společnosti Berkshire Hathaway na 2,4 milionu akcií cenově dostupnější a podstatně likvidnější třídy B konglomerátu.

Nadaci The Susan Thompson Buffett Foundation, pojmenované na počest jeho zesnulé manželky, věnoval 1,5 milionu akcií typu B. Každé z jeho tří dětských organizací: Buffettova nadace, Nadace Howarda G. Buffetta a Nadace NoVo obdržely 300 000 akcií.

Darované akcie měly kumulativní hodnotu 866 milionů dolarů na základě závěrečné ceny akcií Berkshire B, která v úterý činila 361 dolarů. Po tomto daru se celkový počet Buffettových akcií A vyčerpal na 216 687 kusů v hodnotě 119 miliard dolarů. Již dříve v červnu daroval akcie v hodnotě zhruba 4,6 miliardy dolarů Nadaci Billa a Melindy Gatesových a stejným čtyřem rodinným nadacím.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $362.68 (0.24%)

Buffett v tiskové zprávě, která popisuje jeho nedávné dary, uvedl aktuální informace o svém majetkovém plánování a podělil se o své názory na bohatství, filantropii a budoucnost společnosti Berkshire Hathaway.

Ve svých 93 letech Buffet vtipkoval o tom, že jeho život je v prodloužení, ale byl v dobré náladě. Vyjádřil překvapení nad postupujícím věkem svých dětí, který se nyní pohybuje mezi 65 a 70 lety. V tiskové zprávě poznamenal: “Dynastické bohatství není žádoucí.”. Uvedl také, že bohatí jedinci nejsou ve své podstatě ani moudří, ani zlí.

Jeho děti, Howard, Susan a Peter, jsou určeny jako vykonavatelé jeho závěti a jmenovaní správci charitativního fondu, který obdrží více než 99 % jeho jmění. Domnívá se, že jsou nyní na tuto odpovědnost připraveni. Tyto poznámky odkazovaly na závazek, který Buffett učinil v roce 2006, že své jmění věnuje na prospěšné účely – závazek nazvaný “Giving Pledge”.

Zdroj: Getty Images

Šéf Berkshire uvedl, že jeho děti se budou muset jednomyslně shodnout na rozhodnutích týkajících se jeho jmění a musí mít vždy určené nástupce, aby se předešlo hádkám o vedení. Buffettův svěřenský fond bude mít široký statut, který bude odrážet změny v zákonech o filantropii a zajistí, že budou existovat “moudří správci nad zemí”.

Svěřenský fond se zhruba po deseti letech sám zlikviduje a bude spravován štíhlým personálem, aby se urychlilo rozdělení majetku a maximalizovaly prostředky na dobré účely.

Buffett vyzdvihl potenciál společnosti Berkshire Hathaway v postbuffettovské éře a vyjádřil důvěru svému nástupci Gregu Abelovi a správní radě. Společnost Berkshire byla podle jeho slov “postavena tak, aby vydržela” a zabránila rozkladu, který je spojen s velkými organizacemi.

Miliardář a investor poskytl varování, že jeho významné podíly v Berkshire budou po jeho smrti nějakou dobu podporovat její identitu, ale “Berkshire si vydobude pověst, kterou si zaslouží”. Nakonec se zaručil, že rozdělení jeho majetku po smrti bude transparentní prostřednictvím jednoduché závěti přístupné komukoli u okresního soudu.