Bitcoin se vrací zpět, protože se ukázalo, že 18měsíční maximum je těžké udržet. Kam ceny půjdou dál

Digitální měny se v pondělí setkaly s poklesem a nedávný prudký růst cen kryptoměn se ukázal jako obtížně udržitelný. I přes tento drobný neúspěch obchodníci a analytici nadále doufají v pokračující dynamiku těchto zisků. V čele skupiny stojí bitcoin, největší digitální aktivum, jehož cena za posledních 24 hodin klesla o 1 % a posunula se na 37 250 USD. Pokles následuje po nedávném vrcholu Bitcoinu, který se vyšplhal nad 38 000 USD; výšky, které tento kryptoměnový gigant nedosáhl od výrazného medvědího trhu v květnu 2022.

Podle současného scénáře zůstává Bitcoin v rostoucím trendu a od začátku října zaznamenal nárůst o více než třetinu. Rally digitální měny ukončila delší období letargického obchodování a naznačila nástup nového býčího trhu. Alex Kuptsikevich, analytik makléřské společnosti FxPro, k tomuto trendu poznamenal: “Neschopnost navázat na růst z konce minulého týdne způsobila mírný tlak na ceny,”

Určité faktory nadále rozdmýchávají plamen, který stojí za růstem bitcoinu. Mezi ně patří optimistická předpověď, že americké regulační orgány brzy schválí první spotový fond obchodovaný na burze (ETF) s bitcoiny. Takové schválení pravděpodobně vyvolá obnovenou vlnu zájmu investorů o digitální aktiva. Zásluhu na posílení Bitcoinu má i současné makroekonomické prostředí. Zrcadlově odráží podporu, kterou poskytuje gigantům akciového trhu, jako jsou Dow Jones Industrial Average a S&P 500, a toto pozadí hraje klíčovou roli pro kryptoměny.

Tržní prognózy nepředpokládají, že by Federální rezervní systém dále zvyšoval úrokové sazby. Navíc existuje pravděpodobnost snížení výpůjčních nákladů, ke kterému by mohlo v nadcházejícím roce dojít hned čtyřikrát. Tato možná změna měnové politiky může povzbudit akcie technologických firem a tokeny, které obvykle vykazují citlivost na riziko.

Zdroj: Getty Images

Obchodníci s kryptoměnami nadále vyzařují býčí náladu. Svědčí o tom míra financování na trzích s bitcoinovými deriváty, která zůstává v zelených číslech. Tento pozitivní sklon znamená, že většina sázek obhajuje trvalý růst cen. K tomuto optimistickému výhledu přispívá i silné technické prostředí. Slovy Kuptsikeviche: “Se spodní hranicí nyní na úrovni 36 600 USD a horní hranicí na úrovni 38 300 USD… pouze pokles pod spodní hranici zpochybní udržitelnost rostoucího trendu. Do té doby je velmi pravděpodobná převaha nákupů při poklesu [Bitcoinu].”

Uprostřed veškerého zaměření na Bitcoin nezůstaly ostatní kryptoměny nečinné. Ether, druhá největší kryptoměna, zaznamenal pokles ceny o 2,5 % a klesl pod 2 050 USD. Menší kryptoměny neboli altcoiny také zaznamenaly pokles, přičemž cena Cardana se propadla o 3 % a Polygonu o 4 %. Zprávy v kryptosvětě nejsou jen chmurné. Trend “memecoinů” se drží pevně, přičemž hodnota Dogecoinu vzrostla o 2 % a Shiba Inu si zajistila jemný nárůst o necelé 1 %.

Celkově lze říci, že i přes krátký pondělní pokles zůstává celkový sentiment pro kryptoměny býčí. Více faktorů, které pohánějí krypto průmysl, včetně pravděpodobného schválení ETF, nadále posilují předpoklady pro trvalý růst. Optimistická makroekonomická realita navíc poskytuje trhu tolik potřebnou podporu. Ačkoli trh v posledních měsících zaznamenal určité utlumené obchodování, rally od začátku října v kontrastu s nedávným poklesem podtrhuje přirozenou volatilitu trhu s kryptoměnami.