Ruská centrální banka od ledna obnoví intervence na domácím devizovém trhu

Ruská centrální banka v pondělí uvedla, že od ledna 2024 obnoví intervence na domácím devizovém trhu, přičemž zohlední nákupy deviz odložené od srpna a také vládní výdaje z fondů pro deštivé dny na financování rozpočtového deficitu.

Centrální banka v srpnu zastavila nákupy zahraniční měny do konce roku, aby zabránila zhoršení tlaku na rubl, který se v srpnu a září propadl přes hranici 100 za dolar.

„Od ledna 2024 Banka Ruska obnovuje operace na domácím devizovém trhu spojené s doplňováním a využíváním prostředků Fondu národního bohatství (FNB), včetně zohlednění všech operací provedených s prostředky FNB v roce 2023,“ uvedla centrální banka v prohlášení.

Při oznámení obnovení centrální banka dodala zásadní upozornění, že její intervence budou představovat rozdíl mezi nákupy odloženými od 10. srpna do 31. prosince a objemem výdajů NWF na financování schodku státního rozpočtu na rok 2023.

„To je velmi nečekaná zpráva,“ uvedl ekonom CentroCreditBank Jevgenij Suvorov, který předpokládal, že výdaje NWF budou vyšší než objem odložených nákupů.

„Proto od začátku roku 2024 nebude centrální banka nakupovat cizí měnu (to, co nenakoupila v srpnu až prosinci), ale zvýší její prodej,“ uvedl Suvorov. „To je pro rubl velmi dobrá zpráva!“

Rubl v pondělí nereagoval a nadále se pohyboval poblíž více než pětiměsíčního maxima, kterého dosáhl minulý týden.

Podle rozpočtového pravidla Rusko prodává devizové prostředky z NWF, aby vyrovnalo případný výpadek příjmů z vývozu ropy a plynu, nebo provádí nákupy v případě přebytku.

Centrální banka provádí tyto operace z pověření ministerstva financí, které v lednu po několikaměsíční přestávce obnovilo intervence a vyhýbá se podle něj „nepřátelským“ západním měnám ve prospěch čínského jüanu.

Zdroj: Canva

V srpnu však ministerstvo financí v souvislosti s oživením příjmů z prodeje energií přešlo od prodeje k nákupu, což zvýšilo tlak na rubl a přimělo centrální banku zastavit obvyklé zrcadlení operací ministerstva financí ve snaze omezit volatilitu rublu.

Americký dolar se obchoduje prakticky beze změny, trhy se připravují na rozruch po Dni díkůvzdání

Americký dolar zahájil poslední listopadový týden v oslabení a byl na cestě k největšímu měsíčnímu poklesu za poslední rok, protože obchodníci očekávali v nadcházejícím týdnu nové ekonomické podněty, které určí budoucí vývoj úrokových sazeb.

Odložené zasedání OPEC+, zveřejnění sledovaného ukazatele inflace Federálního rezervního systému spolu s údaji o spotřebitelských cenách v eurozóně a Austrálii vyplňují kalendář tohoto týdne, který bude rovněž ve znamení rozhodnutí o sazbách novozélandské rezervní banky a čínských údajů o PMI.

Dolarový index, který měří měnu vůči šesti hlavním partnerům, se propadl až o 0,2 % na 103,22 a směřoval k měsíční ztrátě přes 3 %, což je jeho nejhorší výkon za poslední rok.

„Očekává se, že americké sazby dosáhly svého vrcholu, což naznačuje, že je čas z dolaru vystoupit,“ řekl Colin Asher, hlavní ekonom banky Mizuho.

„Americké akcie nyní ukončily čtyři týdny růstu v řadě, což také zatěžuje poptávku po bezpečném přístavu dolaru,“ řekl Asher.

Obchodníci, kteří se koncem minulého týdne vrátili z útlumu na Den díkůvzdání, nadále sledovali vrchol amerických sazeb a zaměřili svou pozornost na to, kdy by mohlo dojít k prvnímu snížení sazeb, přičemž tento týden zveřejněné jádrové ceny PCE v USA pravděpodobně nabídnou více vodítek ohledně dalších kroků Fedu.

„Vzhledem k tomu, že míra inflace CPI ve většině zemí G10 je stále nad cíli centrálních bank, existuje silná motivace pro tvůrce politik, aby podpořili téma „vyšší na delší dobu“, protože vyšší tržní sazby pomohou v boji proti inflaci,“ řekla Jane Foleyová, hlavní devizová stratég Rabobank.

„Investoři však tuto politiku prohlédli a zdá se, že se stále více zabývají sázkami na načasování a tempo snižování sazeb v příštím roce.“

Podle nástroje CME FedWatch tržní ceny ukazují na zhruba 23% šanci, že Fed začne uvolňovat měnovou politiku již v březnu.

Jinde britská libra vůči slabšímu dolaru vzrostla na více než dvouměsíční maximum 1,2627 USD a rozšířila tak své zisky z minulého týdne poté, co údaje ukázaly, že britské společnosti v listopadu po třech měsících poklesu nečekaně vykázaly mírný návrat k růstu.

„Poslední údaje o PMI byly ve Spojeném království dobré, což naznačuje, že situace není tak úplně bezútěšná, jak se zdálo,“ uvedl Asher ze společnosti Mizuho.

Libra byla na cestě ke zhruba 3,8% měsíčnímu zisku, což je její největší měsíční zisk od více než 5% růstu v listopadu loňského roku.

Dolar klesl o 0,2 % na 149,08 jenu, zatímco euro si připsalo 0,1 % na 1,0941 USD.

Zdroj: Canva

Australský dolar se vyšplhal na více než tříměsíční maximum 0,66 USD, zatímco ten novozélandský se před středečním rozhodnutím RBNZ o úrokových sazbách, kde centrální banka zřejmě ponechá sazby beze změny na úrovni 5,5 %, jak tomu bylo od poslední úpravy v květnu, zvýšilo o 0,1 % na 0,6091 USD.

V Číně jüan sklouzl poté, co oficiální středa přerušila pět seancí posilování v řadě, přičemž pevninský jüan byl naposledy na úrovni 7,1518 za dolar.

Jeho offshore protějšek klesl o 0,1 % na 7,1579 za dolar.

Před otevřením trhu stanovila Čínská lidová banka středový kurz, kolem kterého se jüan smí obchodovat v pásmu 2 %, na 7,1159 za dolar, což je o 8 pipů slabší hodnota než předchozí fixace na 7,1151.