Bitcoin lehce klesá. Dokáže překonat následující cenový milník?

Bitcoin spolu s dalšími kryptoměnami byl ve čtvrtek svědkem mírného poklesu, čímž částečně vymazal zisky dosažené během výrazné rallye digitálních aktiv v posledních šesti týdnech. I přes současnou volatilitu zůstává většina obchodníků a analytiků ohledně Bitcoinu pozitivní, přestože klíčová cenová hranice se nadále ukazuje jako významná překážka.

Za posledních 24 hodin se cena Bitcoinu snížila o 1 % a klesla pod hranici 37 700 USD poté, co na začátku týdne prudce překročila 38 000 USD. Tato úroveň, nejvyšší od prudkého medvědího trhu, který postihl kryptoměny před 19 měsíci, Bitcoinu stále uniká. Od poloviny října se největší digitální aktivum zvedlo nad třetinu, čímž se vymanilo z několikaměsíčního vlažného obchodování s kryptoměnami a podnítilo tak řeči o potenciálním novém býčím trhu.

Podle Alexe Kuptsikeviče, analytika společnosti FxPro, současný vývoj ceny Bitcoinu naznačuje další stažení v rámci zastřešujícího růstového trendu pocházejícího z poloviny října, který v předchozích několika týdnech zaznamenal snížení dynamiky.

Zisky bitcoinu byly především důsledkem optimistického přesvědčení, že by americké regulační orgány mohly brzy dát zelenou inauguračnímu spotovému bitcoinovému fondu obchodovanému na burze (ETF). Předpokládá se, že schválení tohoto ETF přiláká příval investorů a podnítí tak široký zájem o digitální aktiva. Kromě toho lze prudký růst bitcoinu přičíst také příznivějšímu makroekonomickému prostředí, které podpořilo předpokládané rozhodnutí Federálního rezervního systému provést v příštím roce několikeré snížení úrokových sazeb. Jedná se o trend, který podpořil také průmyslový index Dow Jones a index S&P 500.

Zdroj: Getty Images

S blížícím se koncem listopadu uzavírá bitcoin ziskovou dvouměsíční sérii. Jako hlavní překážka však přetrvává hrozivá cenová zóna 38 000 USD. Přestože Bitcoin tuto hranici v posledních několika týdnech několikrát překonal, ukázalo se, že prostor nad 38 000 USD je náročné udržet. Cenám se opakovaně nedaří konsolidovat nad tímto bodem.

“Trh ukázal, že není připraven zrychlit, ale nenašel ani pádný důvod k dramatickému propadu,” řekl Kuptsikevich. “Pouze sklouznutí pod 36 700 dolarů potvrdí, že 38 000 dolarů je solidní horizontální rezistence. Pokud k tomuto potvrzení nedojde, současný scénář nadále naznačuje vzestupné rozpětí.”

Stranou od Bitcoinu se ether, druhá největší kryptoměna na světě, propadl o 1 % na 2 030 USD. Mezi altcoiny, menšími tokeny, byly zaznamenány smíšené výkony. Cardano kleslo o 2 %, zatímco Polygon zaznamenal 2% růst. U memecoinů byl trend srovnatelně nevyrovnaný, Dogecoin stoupl o 2 % a Shiba Inu ztratil 1 %.

Globální trh s kryptoměnami pravděpodobně odráží pocit váhání, přičemž Bitcoin vykazuje značný pullback, nicméně stále se uhnízdil v rámci rostoucího trendu, který začal v polovině října. Pozitivní sentiment ohledně schválení prvního ETF na bitcoin ze strany amerických regulátorů nadále podněcuje očekávání, i když s opatrností, vzhledem k nepolapitelné hranici 38 000 USD, která zůstává významnou překážkou pro dosažení definitivnějšího růstového trendu. Zatímco trh čeká na potenciálně klíčový pohyb, prognózy zůstávají do značné míry spekulativní. Odvětví bude v následujících dnech pozorně sledovat vývoj a reakce.