Čím bylo 60leté partnerství Mungera a Buffetta tak výjimečné? Ani jedna hádka

Trvalá spolupráce mezi investičními legendami Charliem Mungerem a Warrenem Buffettem, jedinečné pouto trvající více než pět desetiletí, pomohlo přeměnit společnost Berkshire Hathaway v jeden z nejúspěšnějších konglomerátů na světě. Munger, který se poprvé představil tehdy 29letému Buffettovi ve svých 35 letech v Omaze v Nebrasce, pomohl vytvořit z malé textilky Berkshire Hathaway obrovský, mnohostranný subjekt, jehož hodnota je v současnosti 785 miliard dolarů.

Poutavá cesta plná poučení, zkušeností a smíchu, přesto pozoruhodně prostá jakýchkoli neshod. Buffett se svěřil: “S Charliem jsme se nikdy nepohádali. Neshodli jsme se na spoustě věcí. A prostě to nikdy nevedlo a nikdy nepovede k hádce. Hádáme se s jinými lidmi.” Opakující se neshody a názorové rozdíly často končily tím, že Munger Buffettovi řekl: “Nakonec se mnou budeš souhlasit, protože jsi chytrý a já mám pravdu.”

Oba měli společné rysy, včetně svérázného smyslu pro humor, který se často projevoval při rozhovorech a setkáních akcionářů, kde se pravidelně vyžívali v jemných vtípcích a žertování. V porovnání s Buffettovou uvolněnou, lidovou osobností byly Mungerovy projevy osvěžujícím způsobem jednoznačné, podkreslené vtipnými glosami, kterých si jeho stoupenci cenili.

Zdroj: Getty Images

“Většinou myslíme podobně,” prozradil Munger v roce 2014 a zároveň přiznal, že “pokud se jeden z nás netrefí, ten druhý pravděpodobně také”. Když musel Munger v roce 2010 obejít mimořádné setkání akcionářů Berkshire, Buffett si s sebou na pódium přinesl kartonovou figurínu Mungera a napodoboval jeho hlas. Při vzpomínce na tyto okamžiky Munger s oblibou poznamenal: “Je to skoro k popukání. Byla to taková legrace.”

Při řídkých příležitostech neshod se oba mistři uchylovali k humoru. Příkladem je Mungerův obdiv ke společnosti Costco, což Buffett nesdílel zrovna ochotně. Během výroční schůze Berkshire v roce 2011 vymyslel Buffett fiktivní scénář s únosci letadel. Buffett vtipně vyprávěl, jak Munger využil své poslední žádosti před popravou, aby opět hovořil o přednostech společnosti Costco.

Mungerův vliv se ukázal jako rozhodující, protože rozšířil Buffettovu investiční metodu z nákupu ekonomicky životaschopných společností na důraz na prémiové podniky nabízené za rozumné ceny. Munger inspiroval Buffetta k tomu, aby se odklonil od nákupu průměrných podniků za nízké ceny a začal hledat vynikající firmy, které lze koupit za přiměřené ceny.

Munger na setkání akcionářů Berkshire v roce 1998 přiznal: “Není to taková legrace kupovat podnik, u kterého opravdu doufáte, že se ten cucák zlikviduje dřív, než zkrachuje”. V pozdějších letech Buffett připustil, že Munger často omezoval svou horlivost při akvizicích konkrétních společností, a žertem o Mungerovi mluvil jako o “odporném nic”.

Oba investiční titáni důrazně věřili v reciprocitu a vzájemný respekt, pokud šlo o úspěšné vztahy. Munger si posteskl: “Oba máme základní myšlenku, že svět funguje lépe, pokud jsou vaše vztahy oboustranně výhodné. A oba jsme se brzy naučili, že způsob, jak získat dobrého partnera, je být dobrým partnerem.”

Zdroj: Getty Images

Buffett také přiznal, že Mungerova přítomnost neustále podněcuje neotřelé myšlenky a přístupy. Munger v Buffettovi od prvních dnů jejich spolupráce pěstoval návyk zaměřovat se na kvalitní podniky a tento vliv se časem nezmenšil. Munger, absolvent právnické fakulty Harvardovy univerzity v roce 1948 s vyznamenáním, který také založil svou právnickou firmu a hedgeový fond, se v roce 1978 ujal funkce místopředsedy představenstva společnosti Berkshire.

Buffett Mungerův vliv stručně shrnul: “Charlie mi dal ten největší dar, jaký může člověk někomu dát. Díky Charliemu jsem žil lepší život.” Zatímco svět truchlí nad odchodem Charlieho Mungera, jeho partnerství s Warrenem Buffettem zůstane dlouho příkladem synergického úspěchu ve světě podnikání.