Celebrity a reklamní titáni čelí hromadným žalobám kvůli pádu kryptoměn

Po loňském velkolepém krachu kryptoměn se množí hromadné žaloby. Opakovaně se do nich zapojila skupina advokátů z jižní Floridy, která podala několik žalob u federálního soudu v Miami. Tyto žaloby se převážně zaměřují na vysoce postavené celebrity, které podpořily kryptoměny na platformách, jako jsou Binance a FTX.

Nejnovější žaloba se týká Cristiana Ronalda, mezinárodní fotbalové superstar. Důvod žaloby se údajně soustředí na Ronaldovo zapojení do propagace “masového získávání investic do neregistrovaných cenných papírů”. Společnost Binance, která již byla pod drobnohledem, musela minulý týden zaplatit závratnou pokutu ve výši 4 miliard dolarů na základě přiznání viny za porušení zákona o bankovním tajemství. Tento týden byla u federálního soudu v jižním okrese Floridy podána žaloba související s Ronaldem.

Jádrem tohoto soudního řízení je globální marketingová kampaň z roku 2022, v níž Ronaldo propagoval řadu nefungujících tokenů (NFT) společnosti Binance. NFT, forma uměleckých děl podporovaných blockchainem, byly po krátkou dobu neuvěřitelně populární. V době zveřejnění tohoto článku však zástupce Ronalda ještě neodpověděl na žádost o komentář.

Zdroj: Getty Images

Současně byly v pondělí podány další žaloby na společnosti Major League Baseball (MLB), Mercedes-Benz, závody Formule 1, Dentsu a Wasserman. Zejména společnosti Dentsu a Wasserman se podílely na přípravě velké části globálních propagačních kampaní pro FTX. Zástupci společností MLB, Mercedes, Formule 1, Wasserman a Dentsu neodpověděli na žádosti o komentář.

Žaloby zahájené v loňském roce znamenaly začátek právních kroků proti známým osobnostem podporujícím neúspěšné kryptoměnové burzy, jako jsou FTX a Voyager. Tyto neúspěšné podniky vedly ke ztrátám investorů ve výši miliard dolarů. V průběhu posledního roku a půl zastupovala skupina advokátů z Floridy vedená Adamem Moskowitzem investory, kteří utrpěli značné finanční ztráty v důsledku propadu kryptotrhu.

Kvůli své podpoře byly žalovány celebrity jako Tom Brady, Shaquille O’Neal, Mark Cuban, Naomi Osaka, Steph Curry, Larry David, Shohei Ohtani a Gisele Bündchen. Podle Moskowitze byly tyto celebrity odměňovány “stovkami milionů dolarů vybraných přímo z vkladů zákazníků”.

“Nejznámější a nejbohatší skupiny na světě mohou být nyní pohnány k odpovědnosti za dramatický krach kryptoměn v hodnotě 20 miliard dolarů a největší finanční skandály v historii USA,” uvedl Moskowitz.

Moskowitz spolupracuje s advokátní kanceláří Mark Migdal & Hayden a Boies Schiller, Flexner, vedenou renomovaným právníkem Davidem Boiesem. Společně požadují minimálně 5 miliard dolarů jako náhradu škody pro ty, kteří se podíleli na podpoře krypto burz. Tyto případy spojené s celebritami z loňského roku stále probíhají, přičemž jmenované celebrity proti obviněním tvrdě bojují.

Moskowitz, který je známý svým důvtipem v hromadných žalobách, byl na kryptoměnové komplikace upozorněn před více než dvěma lety. Domníval se, že unikátní tokeny, které jednotlivé burzy vytvářejí, jsou ve skutečnosti neregistrované cenné papíry – toto tvrzení vyslovil ještě před krachem celého krypto trhu.

Zdroj: Getty Images

Žalobu proti Voyageru inicioval počátkem loňského roku, ještě před jeho pádem a ještě předtím, než Komise pro cenné papíry začala podnikat kroky proti společnostem v oboru za obchodování s neregistrovanými cennými papíry. “Právě tehdy začalo to, co jsme dělali, nabírat na síle,” řekl Moskowitz.

Řada příznivých soudních rozhodnutí podpořila jeho případ a on se rychle stal vůdčí osobností v těchto právních krocích. Začátkem tohoto roku Moskowitz spolu se svými právními partnery podal také hromadnou žalobu proti skupině finančních influencerů na YouTube. Tito influenceři byli obviněni z přijímání peněz výměnou za šíření pozitivních názorů na FTX. Podle Moskowitze byly některé z těchto případů vyřešeny, ale jiné stále probíhají.