Kupte si akcie Boeingu a nebojte se recese

Vzestupná dynamika společnosti Boeing Co. na Wall Street pokračuje v nezmenšené míře a letecký gigant získal další rating Buy v odvětví, které se zřejmě pohybuje ve svém vlastním mini-ekonomickém cyklu.

Toto býčí potvrzení přichází s laskavým svolením analytika společnosti Stifel Berta Subina, který zahájil své pokrytí společnosti Boeing s povzbudivým ratingem Buy a cílovou cenou 265 USD; což je hodnota, která je zhruba o 14 % vyšší než nedávné úrovně akcií. Subin rozptýlil obavy z recese tvrzením, že problémy s růstem kapacit a potenciální obnovení výroby jsou polehčujícími okolnostmi.

Zatímco zpomalení ekonomiky by obvykle mohlo znamenat potíže pro výrobce významných zařízení včetně Boeingu, roky trvající obavy o dodavatelský řetězec a oslabující dopady pandemie COVID-19 na letecký průmysl obecně omezují výrobu letadel.

Subin ve své zprávě uvedl: “Když vezmeme v úvahu současnou míru výroby Boeingu i Airbusu a stále zdravou poptávku po cestování, myslíme si, že nastavení začíná vypadat lépe, než jsme se obávali, a vidíme větší potenciál pro pozitivní než negativní překvapení do budoucna.”

Optimismus ohledně tempa výroby společnosti Boeing pramení ze skutečnosti, že se předpokládá, že společnost v roce 2023 dodá přibližně 480 letadel, což je výrazný, ale stabilní nárůst oproti výkonům v pandemických letech, i když nedosahuje více než 800 letadel dodaných v roce 2019. Podle náznaků je společnost Boeing připravena zvýšit dodávky v letech 2024 a 2025, přičemž se odhaduje, že do roku 2026 opět překročí hranici 800 letadel.

Zdroj: Getty Images

V reakci na optimistický výhled zaznamenaly akcie společnosti Boeing před zahájením obchodování mírný nárůst o přibližně 0,2 %, čímž se jejich cena za akcii dostala na 232,15 USD. Stalo se tak v době, kdy futures na index S&P 500 klesly o 0,2 % a futures na index Dow Jones Industrial Average zůstaly bez pohybu.

Ačkoli rating Buy nepodnítil výrazný nárůst hodnoty akcií společnosti Boeing, je třeba poznamenat, že společnost zaznamenala za předchozích 12 měsíců výrazný nárůst hodnoty akcií o přibližně 32 %.

Mezi analytiky již delší dobu dochází k pozitivnímu posunu, pokud jde o společnost Boeing. Analytik RBC Ken Herbert začátkem týdne zvýšil hodnocení akcií Boeing na ekvivalent Buy z Hold a posunul cílovou cenu na 275 USD za akcii z dříve uváděných 200 USD za akcii.

V současné době téměř 80 % analytiků pokrývajících společnost Boeing vidí tuto společnost jako Buy, uvádí údaje společnosti FactSet. Pro srovnání, ještě v září to bylo pouze 59 %. Stojí za zmínku, že průměrný poměr nákupů u akcií v indexu S&P 50 se obvykle pohybuje kolem 55 %.

Průměrná cílová cena společnosti Boeing se v současné době pohybuje kolem 249 USD za akcii. Ještě v září byla průměrná cílová cena o něco vyšší, přibližně 256 USD. Může se to zdát paradoxní – více nákupních hodnocení doprovází mírně nižší cílovou cenu – ale pohled na aktivitu akcií Boeing nabízí perspektivu. Ceny akcií vykazovaly značné výkyvy a od září do října se pohybovaly od hodnoty nad 220 USD za akcii až po hodnotu pod 180 USD.

Nakoupit akcie The Boeing Company za $233.87 (0.97%)

Celkový sentiment, který se zřetelně odráží napříč měnící se hodnotou a výhledem akcií společnosti Boeing, je sentimentem býčího trhu, který vidí potenciál v budoucnosti společnosti a očekává, že společnost postupně překoná omezení doby a vynoří se s vyššími výrobními čísly a hodnotou.