Mark Cuban říká, že po příští sezóně opustí Shark Tank

Mark Cuban, známý miliardář, podnikatel a majitel týmu NBA Dallas Mavericks, nedávno oznámil, že nadcházející sezóna investiční reality show “Shark Tank” na stanici ABC bude jeho poslední. Po více než deseti letech působení v pořadu Cuban tuto zprávu oznámil v jedné z epizod podcastu “All the Smoke”, který na stanici Showtime moderují Matt Barnes a Stephen Jackson.

“Takže mám před sebou ještě jeden rok,” sdělil Cuban a naznačil, že jeho odchod se pravděpodobně uskuteční po 16. sezóně pořadu, která by se měla vysílat v letech 2024-2025. Pořad se v současné době nachází ve své 15. sezóně.

Původní Cubanova účast v pořadu Shark Tank začala jako host na začátku jeho druhé sezóny. Ve třetí sezóně se pak rychle stal “žralokem” na plný úvazek, tedy vysoce postaveným investorem se značným počtem příznivců. Během svého vysílání přivítal v pořadu “Shark Tank” podnikatele, kteří chtěli předvést své podnikatelské nápady porotě složené z potenciálních investorů.

Po celou dobu svého působení v reality show Cuban vyjadřoval nadšení pro její hlavní poslání. Miliardář a podnikatel věří, že pořad “Shark Tank” dokáže povzbudit novou generaci podnikatelů, a považuje ho za důkaz životaschopnosti amerického snu.

“Mám ji rád, protože vysílá zprávu, že americký sen je živý a zdravý,” poznamenal. Své názory dále rozvedl: “Mám pocit, že díky pořadu ‘Shark Tank’ jsme za ta léta vychovali několik generací podnikatelů, že pokud někdo může přijet z Iowy nebo Sacramenta nebo odkudkoli, ukázat se na koberci pořadu ‘Shark Tank’, předvést svůj byznys a získat zakázku, bude to inspirací pro generace dětí.”

Zdroj: CNBC

Během svého působení v pořadu Shark Tank Cuban investoval do stovek podniků, které v pořadu představil. Jeho investiční bilance je z hlediska ziskovosti smíšená. Cuban sice přiznává, že na hotovostní bázi je v minusu, ale zdůrazňuje, že z hlediska tržní hodnoty, kdy mnoho společností stále funguje, je výrazně v plusu.

Cuban také poskytl cenné rady budoucím podnikatelům, kteří doufají, že při svých prezentacích v pořadu “Shark Tank” uspějí. Zkušený investor prohlásil: “Mám takové pravidlo: Čím delší příběh, tím horší obchod. Ve chvíli, kdy mi začnete vyprávět, jak to pro vás bylo těžké – to je těžké pro každého zkurveného podnikatele -, řekněte mi o svém podnikání, řekněte mi, proč budete úspěšní. Řekněte mi, co je na něm jiného. Řekněte mi, čím vynikáte.”

Není žádným tajemstvím, že Cubanův odchod z pořadu bude znamenat konec jedné éry pořadu “Shark Tank”. Jeho podnikatelské postřehy, upřímná zpětná vazba a magnetická osobnost byly podstatnou součástí trvalé popularity pořadu. S rostoucím očekáváním 16. sezóny – a Cubanovy poslední poklony – fanoušci a nadcházející podnikatelé čekají, jak se “Shark Tank” přizpůsobí této významné změně.