Odkaz Charlieho Mungera zdůrazňuje přednosti skromného života

V úterý zemřela ve věku 99 let jedna z nejvlivnějších osobností podnikatelského světa Charlie Munger. Tento miliardář, známý svým obchodním talentem a filantropií, opustil normy a zvolil životní styl, který se zdál být v ostrém kontrastu s jeho obrovským bohatstvím. Munger, známý jako dlouholetý obchodní partner Warrena Buffetta, žil až do svých posledních dnů ve stejném kalifornském domě více než 70 let. V rozsáhlém posledním rozhovoru s Becky Quickovou z televize CNBC, který byl natočen před jeho smrtí, se dozvídáme, proč Munger žil tak skromně.

“Oba [Buffett i já] jsme měli pochopení pro pozorování našich bohatých přátel, kteří si stavěli extravagantní příbytky,” svěřil se Munger. Poznamenal, že tyto honosné domy častěji přispívají k nespokojenosti majitelů, než aby zvyšovaly jejich radost. Volba udržovat “základní dům” byla účelová; zdůrazňovala, že honosné sídlo umožňuje více zábavy, ale také přináší vysoké náklady, aniž by výrazně přispívalo ke kvalitě života.

Munger, otec devíti dětí ze dvou manželství, včetně dvou nevlastních synů a syna, který zemřel po boji s leukémií ve věku 9 let, také zdůraznil další nevýhodu velkorysého bydlení. Vysvětlil, že takový životní styl by mohl děti rozmazlovat a nabádat je k “velkopanskému životu”, čemuž se vědomě rozhodl vyhnout.

Diskuse o “větších a lepších” domech nebyla pro dvojici Buffett a Munger neznámým tématem. Munger však prohlásil: “Přestože jsem k tomu měl díky své obrovské rodině dostatek důvodů, vědomě jsem se rozhodl nežít životem připomínajícím život vévody z Westchesteru. Domníval jsem se, že by to pro mé děti nebylo přínosné.”

Zajímavé je, že Buffett, legendární 93letý miliardář, napodobuje Mungerův životní styl. Buffett žije ve stejném domě v Omaze ve státě Nebraska, který koupil za 31 500 dolarů již v roce 1958. Buffet dokonce na setkání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway v roce 2014 prohlásil, že kvalita jeho existence by “byla horší, kdyby měl šest nebo osm domů”.

Zdroj: Bloomberg

Munger často vyjadřoval ctnost vést nenáročný život a radil ostatním, aby “nechovali velkou závist” a “neutráceli více, než je váš příjem”. Ve svém posledním rozhovoru přičítal svou dlouhověkost a úspěch vrozenému smyslu pro opatrnost a schopnosti “odvrátit všechny tradiční způsoby selhání”.

Jednou z Mungerových nejpamátnějších rad bylo “vyhýbat se všem formám šílenství”. Podle Mungera je šílenství rozšířenější, než by se dalo předpokládat, a je pozoruhodně snadné se do této pasti chytit. Jeho rada zněla, abychom se mu neúnavně vyhýbali, a naznačovala důležitost racionality v každém aspektu života.

Lekce zesnulého miliardáře investora sahají daleko za hranice investiční moudrosti a dotýkají se několika aspektů života. Jeho vědomá volba žít skromně, navzdory jeho obrovskému bohatství, nám uděluje nadčasovou lekci věčné opatrnosti, pokory a jednoduchosti. Zatímco svět truchlí nad ztrátou této ikony, Mungerův život a moudrost budou i nadále inspirovat několik dalších generací. Ztělesňuje paradoxní pravdu, že život v blahobytu se nemusí nutně rovnat velkoleposti a rozmařilosti. Pro Mungera a zřejmě i pro Buffetta byla představa štěstí hluboce zakořeněna ve vyváženém životním stylu, zbaveném zbytečných extravagancí.