Nejbohatší lidé světa navýšili v roce 2023 své majetky o 1,5 bilionu dolarů

Prudký nárůst globálního bohatství: Nejbohatší lidé světa získali v roce oživení 1,5 bilionu dolarů.

Souhrnné bohatství 500 nejbohatších osob planety zaznamenalo v roce 2023 mimořádný nárůst a odrazilo se od výrazné ztráty v roce 2022 ve výši 1,4 bilionu dolarů. Podle Bloomberg Billionaires Index se tato přední světová jména setkala s nárůstem bohatství o 1,5 bilionu dolarů v roce návratu. K této explozi bohatství došlo navzdory přetrvávajícím ekonomickým problémům, jako je inflace, vysoké úrokové sazby, geopolitická nestabilita a očekávaná recese ohrožující globální ekonomiku.

Tito miliardáři, pohánění rekordním pokrokem v oblasti technologických akcií, kapitalizovali a profitovali především z rychle se rozvíjejícího technologického sektoru. Trh zaznamenal vzestup prominentních technologických akcií do nových výšin, přičemž majetek technologických magnátů vzrostl o impozantních 48 %, tj. o 658 miliard dolarů. Tento skok byl podnícen zejména všeobecným nadšením, které provázelo oblast umělé inteligence.

Nikdo se neodrazil výše než technologický magnát Elon Musk, který znovu získal status nejbohatšího člověka na světě a sebral tento titul francouzskému titánovi v oblasti luxusu Bernardu Arnaultovi. Musk, generální ředitel společnosti Tesla Inc., byl svědkem toho, jak se jeho majetek do konce roku nafoukl o dalších 95,4 miliardy dolarů, především díky úspěchu společností Tesla a SpaceX. Jeho současné čisté jmění nyní převyšuje Arnaulta o více než 50 miliard dolarů.

Zdroj: Bloomberg

Výrazný nárůst majetku letos zaznamenal také zakladatel společnosti Amazon.com Inc. Jeff Bezos, jehož majetek se zvýšil o více než 70 miliard dolarů, čímž se stal Arnaultovým blízkým konkurentem v závodě o druhou nejbohatší osobu na světě. Kromě toho Mark Zuckerberg, generální ředitel společnosti Meta Platforms Inc., zaznamenal nárůst svého osobního jmění o více než 80 miliard dolarů.

Navzdory celkovému nárůstu majetku došlo u některých osob k výraznému poklesu. Majetek indického miliardáře Gautama Adaniho se v průběhu roku propadl o neuvěřitelných 37,3 miliardy dolarů, z toho jen 27. ledna přišel o 21 miliard dolarů – toto dramatické znehodnocení bylo vyvoláno dopadem krátkého prodeje společnosti Hindenburg Research na skupinu Adani. Přesto Adani stále disponuje impozantním jedenáctimístným jměním.

Zdroj: Getty Images

Když se zaměříme na rok 2024, vynikne několik osobností. Jednou z nich je Miriam Adelsonová, majoritní akcionářka provozovatele kasin Las Vegas Sands Corp. Po smrti svého manžela Sheldona v roce 2021 se Adelsonová stala zajímavou osobou poté, co se dohodla na koupi většinového podílu v klubu Dallas Mavericks. Její současné čisté jmění nyní činí závratných 34,3 miliardy dolarů.

Další zásadní postavou, kterou je třeba sledovat, je Francoise Bettencourt Meyersová, dědička jmění společnosti L’Oréal a nejbohatší žena světa. Majetek Bettencourt Meyersové se letos vyšplhal o 40 %, a to především díky prosperujícímu kosmetickému a módnímu průmyslu ve Francii. Steve Cohen, zakladatel společnosti Point72 Asset Management, a Mark Cuban jsou také pozoruhodní miliardáři, kteří zažívají výrazný vzestup bohatství.

Zdroj: Getty Images

Ne každému miliardáři se však v tomto roce dařilo. Aktivistický investor Carl Icahn utrpěl těžkou ránu poté, co krach iniciovaný společností Hindenburg Research vymazal z jeho majetku 18,1 miliardy dolarů. Rupert Murdoch, zakladatel společnosti News Corp. se po svém formálním odchodu do důchodu vzdal kontroly nad společností ve prospěch svého syna Lachlana. Masayoshi Son, zakladatel SoftBank Group Corp. zaznamenal značnou ztrátu svého majetku kvůli riskantnímu podniku WeWork.

Navzdory těmto poklesům se stále vyskytovaly jednotlivé případy růstu bohatství. Například majetek bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa se od jeho odchodu z funkce zvýšil o 500 milionů dolarů, takže jeho celkové čisté jmění činí 3,1 miliardy dolarů. Kromě toho Changpeng “CZ” Zhao, zakladatel Binance, největší krypto burzy na světě, zaznamenal rozmnožení svého majetku o téměř 25 miliard dolarů.

Celkově se zdá, že ačkoli nejbohatší lidé světa zaznamenávají příliv a odliv svého jmění v zásadě v souladu s globální ekonomikou, mnozí z nich prokázali pozoruhodnou schopnost odrazit se od ztrát a pokračovat v podstatné akumulaci bohatství bez ohledu na dobu. Navzdory nepředvídatelnosti globální ekonomiky se zdá, že nejbohatší lidé světa se nikdy příliš nevzdalují od hromadění majetku bez ohledu na ekonomické klima.