Tyto 2 akcie restaurací vypadají nyní atraktivně, říká analytik

Rostoucí míra inflace v posledních několika letech zasáhla do rozpočtů a omezila stravovací návyky. S nedávnými náznaky zpomalování míry inflace a náznaky Federálního rezervního systému o možném snížení úrokových sazeb v příštím roce však existuje naděje pro restaurační průmysl a výdaje na volný čas.

Nick Setyan, analytik investiční společnosti Wedbush, který sleduje sektor restaurací, nabízí pohled na současný scénář. “Vzhledem k tomu, že inflace nákladů na potraviny se nadále mírní, očekáváme, že nepříznivý rozdíl mezi cenami restaurací a cenami potravin bude pokračovat. Rychlý zákon v Kalifornii tento rozdíl od dubna ještě prohloubí. Očekáváme také, že normalizace spotřebitelských výdajů pozorovaná ve 2H:23 bude pokračovat až do roku 2024: každá příjmová úroveň zaznamená zdravý růst příjmů, ale aspirační obchod nahoru je pro každou příjmovou úroveň domácností pryč,” formuluje Setyan.

Setyan vyjadřuje optimismus ohledně budoucí cesty a očekává růst v sektoru příležitostného stravování s tím, jak se budou zvyšovat marže a stabilizovat stavební náklady. V roce 24 se také očekává prudký nárůst provozů rychlého občerstvení, zejména díky příspěvkům nedávno zveřejněných růstových restaurací a rostoucím výnosům zralých jmen, které povedou ke zrychlenému růstu jednotek.

Pokud jde o konkrétní údaje, Setyan uvádí mezi akciemi restaurací dvojici potenciálních vítězů. Podrobný pohled na Dutch Bros, Inc. (BROS) a CAVA Group (CAVA) představuje slibný výhled.

Zdroj: Reuters

Společnost Dutch Bros Inc. (BROS), založená v roce 1992, provozuje síť drive-through kaváren v šestnácti státech. Společnost Dutch Bros, která se může pochlubit 794 provozovnami od Oregonu až po severní Alabamu, urazila dlouhou cestu od svých počátků, kdy vyráběla espressa pomocí vozíků. Společnost Dutch Bros, která zažívá rychlý růst značky v sektoru restaurací a stravovacích služeb v USA, se prosadila díky dodržování závazku kvality, díky kterému se k ní zákazníci stále vracejí. Ve třetím čtvrtletí roku 23 společnost otevřela 39 nových prodejen, což představuje 5,2% čtvrtletní nárůst. Společnost Dutch Bros plánuje do konce roku 2025 otevřít dalších 200 prodejen.

Společnost Dutch Bros vykazuje také dobré finanční výsledky. Ve 3Q:23 společnost vykázala tržby ve výši 265 milionů USD, což představuje 33% meziroční nárůst. Údaj o zisku firmy, non-GAAP EPS ve výši 14 centů na zředěnou akcii, vykazuje uklidňující nárůst oproti předchozímu roku.

Vzhledem k povzbudivé zprávě Dutch Bros za třetí čtvrtletí a pozitivním předpovědím několika analytiků z Wall Street přidal Setyan z Wedbush tuto akcii na svůj seznam “top picks”. Uznává také více faktorů, které stojí za úspěchem řetězce, a očekává, že velikost převodu tržeb dosáhne vrcholu v roce 2023 a poté bude postupně klesat.

Nakoupit akcie Dutch Bros Inc. za $31.67 (-0.72%)

Naším dalším vrcholem je společnost CAVA Group, Inc. (CAVA), řetězec rychlého občerstvení specializující se na středomořskou kuchyni, který debutoval akvizicí řetězce středomořských restaurací Zoe’s Kitchen za 300 milionů USD v roce 2018. Od té doby společnost CAVA transformovala provozovny Zoe’s do své identity značky. Ke 3Q:23 společnost CAVA hostí 290 provozoven a do konce roku 2023 očekává celkem 73 nových otevření.

Zdroj: Getty Images

Po vstupu na burzu v červnu letošního roku předčilo IPO společnosti CAVA očekávání, když se prodalo více než 16 milionů akcií a nashromáždilo více než 318 milionů dolarů hrubého výnosu. Z finančního hlediska byl pro společnost CAVA pozoruhodný třetí kvartál roku 23, který přinesl tržby ve výši 175,55 milionu dolarů a vykázal zisk 6 centů na akcii.

Nick Setyan má pozitivní výhled i na společnost CAVA a předpokládá, že 4. čtvrtletí bude nadále růst. Podotýká: “Ačkoli považujeme nižší inflaci v potravinářství za dodatečnou hrozbu pro kategorii rychlého občerstvení v roce 2024, věříme také, že relativní hodnotová nabídka společnosti CAVA a její příspěvek ke kompenzaci v rámci cyklu zrání ji staví do pozice, kdy je schopna překonat dodatečný negativní vliv.”

Prognóza z Wall Street do značné míry podporuje nákup této akcie, přičemž konsenzuální hodnocení mírného nákupu společnosti CAVA odráží 7 nákupů a 3 držení.

Nakoupit akcie CAVA za $42.98 (-3.70%)

Souhrnně lze říci, že cesta vpřed signalizuje známky oživení v sektoru restaurací. Uvolňující se úvěrové prostředí spolu s mírnými cenami věští pro restaurace příležitostného stravování a restaurace rychlého občerstvení dobré vyhlídky. Vzhledem k tomu, že analytici z oboru, jako je Nick Setyan, vydávají pozitivní prognózy pro firmy jako Dutch Bros a CAVA, je zde základ optimismu, že by se v tomto odvětví mohlo začít objevovat více slunečného nebe na obzoru.