Tyto 2 pojišťovací akcie dosáhly 52týdenního maxima a stále představují příležitost

Pojištění: Nenápadná opora stability trhu.

Americký obchodní magnát a filantrop Warren Buffet kdysi řekl: “Pojištění bude vždy nezbytné pro podniky i jednotlivce.” Tento výrok podtrhuje zásadní potřebu pojištění v moderním světě jako ochrany finančních zdrojů a zmírnění rizik. Pojišťovnictví, na které je konvenčně nahlíženo jako na ospalé a všední, se paradoxně vyznačuje pozoruhodnou stálostí – vlastností, která z něj činí atraktivní investiční možnost. Paradoxem je, že pojišťovny neprofitují z výběru pojistného. Vzhledem k tomu, že náklady na správu a likvidaci pojistných událostí obvykle převyšují roční pojistné, využívají pojišťovny pojistné nahromaděné před výplatou, tzv. float, k výnosným investicím.

Akcie pojišťoven, které představují atraktivní kombinaci trvanlivosti a výnosů, nevyhnutelně přitahují náročné investory. Sílu tohoto odvětví potvrdil nedávný průzkum titána investičního bankovnictví, společnosti HSBC, který zdůraznil, že globální pojišťovnictví získalo v roce 2022 pojistné v neživotním pojištění ve výši téměř 4 bilionů USD. Podle Vikrama Gandhiho z HSBC: “Přestože americký trh neživotního pojištění není typickým růstovým odvětvím, ceny pojistného, zejména u amerických komerčních linií, rostou již téměř pět let. To svědčí o dobré ziskovosti tohoto segmentu v nadcházejících letech.” Obhajoval akcie vážené na komerční linky před akciemi váženými na osobní linky, a to vzhledem k většímu diskontu vůči tržní hodnotě, který nyní představují ve srovnání s dobou před čtyřmi lety.

Zdroj: Getty Images

Následují dvě prudce rostoucí akcie pojišťoven, jak je navrhl analytik HSBC, jejichž výkonnost má stále potenciál růstu:

a) American International Group, Inc. (AIG)

Společnost American International Group (AIG), lídr v oblasti pojišťovnictví, je celosvětově uznávaná, působí ve více než 80 zemích, zaměstnává přes 26 000 lidí a může se pochlubit tržní kapitalizací ve výši 47 miliard USD. AIG, která se podle časopisu Forbes umístila na 11. místě mezi největšími pojišťovacími společnostmi na světě a na 4. místě v USA, dosáhla v roce 2022 celkových aktiv ve výši 463,77 miliardy USD a příjmů ve výši 55 miliard USD. Zákazníci mohou využívat rozsáhlou nabídku pojistek, zahrnující majetkové a úrazové pojištění, úrazové pojištění, zdravotní pojištění, životní pojištění, pojištění odpovědnosti a finanční produkty spolu s efektivními řešeními pro důchodové zabezpečení.

V roce 2022 došlo k chvályhodnému meziročnímu nárůstu příjmů AIG o 7,8 %, který byl mírně poznamenán neočekávanými ztrátami zisku na počátku roku 2023 v důsledku extrémně chladného počasí a eskalací pojistných událostí. Společnost se však do třetího čtvrtletí vzpamatovala a dosáhla 43% návratnosti investic, přičemž tento prudký nárůst připisuje působivým výsledkům svého segmentu upisování a komerčních linek.

Vikram Gandhi z HSBC předkládá jasný obrázek, který je podpořen zaměřením společnosti na snižování nákladů i v době, kdy se dostává z období restrukturalizace, a příslibem štíhlejší a soustředěnější organizace, která je připravena předstihnout své kolegy. Obhajuje tak nákup akcií a předpovídá 27% meziroční růst s cílovou cenou 86 USD.

Nakoupit akcie American International Group, Inc. za $67.75 (-0.18%)

b) Chubb Limited (CB)

Celosvětově uznávaný pojišťovací gigant Chubb si udržuje chvályhodnou tržní kapitalizaci ve výši 91,5 miliardy USD, v roce 2022 uzavře majetkové a úrazové pojistky v hodnotě 4,6 miliardy USD a ke 3. čtvrtletí 2023 bude držet aktiva v celkové hodnotě 222,74 miliardy USD. Společnost Chubb, která poskytuje služby v 54 zemích, poskytuje řadu pojišťovacích služeb, jako je pojištění majetku a úrazové pojištění, úrazové a doplňkové zdravotní pojistky, životní pojištění a zajistné smlouvy.

Zdroj: Getty Images

Hlavní činnost společnosti Chubb spočívá v upisování. Ve 3. čtvrtletí roku 2023 vykázala společnost Chubb solidní zisk na akcii mimo GAAP ve výši 4,95 USD – výsledek, který překonal očekávání o 53 centů na akcii. Společnost Chubb zaznamenala ve 3. čtvrtletí meziroční nárůst celosvětového P&C pojištění o 8,4 %, z toho v komerčním pojištění o 10,3 % a ve spotřebitelském pojištění o 17,6 %.

Gandhi uvádí pozitivní výhled pro Chubb a jako výjimečné body Chubbu uvádí nejvyšší poměr nákladů ve své třídě, značný podíl IBNR a nejnižší finanční páku. Akcie Chubb hodnotí jako nákupní a cílovou cenu stanovuje na 263 USD při slibném 16% růstu v horizontu jednoho roku.

Nakoupit akcie Chubb Limited za $226.00 (0.70%)

Oba pojišťovací velmoci jsou stabilními soupeři, přičemž AIG se na základě 14 nedávných hodnocení analytiků těší hodnocení Strong Buy s průměrnou cílovou cenou 75,71 USD, zatímco Chubb získává konsenzuální hodnocení Moderate Buy s cílovou cenou 245,54 USD.