Asijské devizové trhy se nacházejí v nejistotě ohledně snížení sazeb; dolar si připisuje pátý týden zisků

Většina asijských měn se v pátek vyvíjela jen málo a jejich týdenní výkonnost byla nevýrazná, protože trhy byly i nadále do značné míry přesvědčeny, že Federální rezervní systém na počátku letošního roku úrokové sazby nesníží.

Regionální měny si jen málo oddechly od nočních ztrát dolaru, který klesl z tříměsíčního maxima poté, co údaje ukázaly nečekaný pokles maloobchodních tržeb v lednu.

Americká měna však omezila většinu svých ztrát poté, co prezident Federální rezervní banky v Atlantě Raphael Bostic upozornil, že může trvat déle, než centrální banka začne snižovat úrokové sazby, a že stále není jasné, zda se inflace vrátí zpět do jejího 2% ročního cíle.

Dolarový index i futures na dolarový index vzrostly v asijském obchodování o 0,1 % a v tomto týdnu se zvýšily přibližně o 0,3 % – jejich zisky byly již pátý týden v řadě. Bosticovy komentáře také zazněly jen několik dní poté, co údaje o indexu spotřebitelských cen ukázaly, že inflace v lednu nečekaně vzrostla.

Očekává se, že údaje o vývoji indexu cen výrobců a projev prezidentky sanfranciského Fedu Mary Dalyové, které budou zveřejněny později během dne, nabídnou další náznaky ohledně vývoje úrokových sazeb v USA.

Přesto obchodníci na základě údajů o americkém indexu spotřebitelských cen začali do značné míry oceňovat očekávání, že Fed sníží sazby již v květnu, případně v červnu. Toto obchodování zatížilo většinu asijských měn a nastavilo jejich kurz na tlumený týdenní pohyb.

Jen se pohybuje kolem 150, protože trhy zvažují holubičí postoj BOJ a intervence
Japonský jen si tento týden vedl mezi svými protějšky nejhůře, klesl o 0,6 % a obchodoval se poblíž tříměsíčního minima.

Jenu uškodily rostoucí sázky na to, že Bank of Japan letos odloží plánované zvyšování úrokových sazeb, zejména poté, co čtvrteční údaje ukázaly, že Japonsko ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně sklouzlo do technické recese.

Jen se obchodoval na úrovni 150,2 za dolar. Větší ztráty japonské měny se však omezovaly na očekávání možných vládních zásahů na měnových trzích vzhledem k tomu, že oslabení nad úroveň 150 v minulosti přilákalo vládní intervence.

Zdroj: Canva

Australský dolar klesl o 0,2 %, zatímco singapurský dolar se snížil o 0,1 %, přičemž mu malou podporu poskytly údaje, které ukázaly, že klíčový neropný vývoz země se v lednu zotavil více, než se očekávalo.

Jihokorejský won klesl o 0,4 %, zatímco indická rupie se pohybovala kolem úrovně 83.

Slábnoucí sázky na brzké snížení úrokových sazeb ze strany Fedu na začátku roku oslabily asijské trhy, přičemž regionální měny zaznamenaly jen malou úlevu tváří v tvář vyšším dlouhodobým sazbám v USA.

Americký dolar ustupuje, řada údajů udržuje očekávání snížení sazeb v červnu při životě

Dolar ve čtvrtek podruhé za sebou klesl po smíšené, ale celkově solidní várce ekonomických údajů z USA, které pravděpodobně nezabrání Federálnímu rezervnímu systému snížit úrokové sazby do června, poprvé od pandemie.

Americký dolarový index naposledy klesl o 0,4 % na 104,28. Vůči jenu dolar klesl o 0,4 % na 149,92.

Obchodníci opět sledují kurz dolaru k jenu, protože v posledních dnech překročil hranici 150, což je kritická úroveň, která uvádí trh do pohotovosti před možnou intervencí Japonska na oslabení jeho měny.

Jen posílil navzdory nečekaně slabým údajům o hrubém domácím produktu Japonska, díky nimž země ztratila titul třetí největší ekonomiky světa, který získalo Německo.

Ve Spojených státech údaje ukázaly, že maloobchodní tržby neočištěné o inflaci v lednu klesly o 0,8 %, což je mnohem méně, než se na základě průzkumu agentury Reuters očekávalo o 0,1 %. Údaje byly pravděpodobně zatíženy zimními bouřkami.

Maloobchodní tržby bez očištění o inflaci v lednu obecně klesly. Ekonomové před zveřejněním údajů varovali, aby se z prudkého poklesu příliš nevykládal.

„Trh se v této fázi nadále soustředí na každodenní otisky dat, ale nemyslím si, že by se něco výrazně změnilo,“ uvedl Brad Bechtel, globální vedoucí oddělení FX ve společnosti Jefferies v New Yorku.

„Dostali jsme se poměrně daleko do toho, že trh stanovil cenu za scénář bez přistání, a stanovil cenu za snížení sazeb až na další období roku. To se trochu rozplynulo.“

Bechtel dodal, že dolar celkově konsoliduje nedávný vzestup po poměrně dlouhém období posilování, a to o více než 5 % v průběhu roku.

Samostatná zpráva ukázala, že počáteční žádosti o státní podporu v nezaměstnanosti v týdnu končícím 10. února poklesly o 8 000 na sezónně očištěných 212 000. To je další důkaz, že americký trh práce zůstává napjatý.

Další údaj ukázal, že průmyslová výroba USA minulý měsíc klesla na slabší než očekávanou hodnotu -0,1 %, což je nejnižší hodnota od října.

Zdroj: Canva

Index Empire State ve zpracovatelském průmyslu se však v únoru zlepšil na -2,4 bodu poté, co se v lednu propadl na -43,7 bodu, což je nejnižší hodnota od května 2020.

Stejně tak výrobní index filadelfského Fedu v únoru vzrostl na 5,2, což bylo výrazně nad očekáváním, poté co v lednu vzrostl na -10,6 bodu. Únorový tisk byl nejvyšší od hodnoty 7,7 dosažené v srpnu.

I přes tato slušná americká čísla se dolar propadl. Vůči švýcarskému franku americká měna oslabila o 0,6 % na 0,8798 franku.

Euro posílilo o 0,4 % na 1,0768 USD, zatímco šterlinková měna stoupla o 0,3 % na 1,2595 USD.

Thierry Albert Wizman, globální stratég pro sazby a devizový trh ve společnosti Macquarie v New Yorku, uvedl, že pokles dolaru je pravděpodobně dočasný.

„Dokud … bude pokračovat tato divergence mezi lepší výkonností USA a zbytku světa, není důvod, aby se dynamika dolaru v dohledné době obrátila,“ dodal. „Budeme i nadále svědky toho, že dolar zůstane silný a možná se ještě o něco rozšíří.“

Trh s futures na federální fondy vidí první uvolnění sazeb na červnovém zasedání s 83% pravděpodobností, podle aplikace LSEG pro pravděpodobnost sazeb.

Sazbové futures také stanovily cenu tří až čtyř snížení sazeb v letošním roce, přičemž před několika týdny jich bylo přibližně pět.