Bitcoin se poprvé od prosince 2021 dostal na 50 000 dolarů. Kam to povede?

Bitcoin, nejznámější kryptoměna na světě, nedávno poprvé od prosince 2021 překonal hranici 50 000 dolarů. Tento významný mezník naznačuje oživení po kruté kryptoměnové zimě a vyvolává otázky, o kolik by Bitcoin mohl letos ještě stoupnout. Jeho trajektorii by mohlo ovlivnit několik potenciálních výsledků založených na nedávných a nadcházejících událostech; v tomto článku nastíníme tři možné scénáře:

Scénář 1: Bitcoin se stabilizuje kolem 50 000 USD

Průlom Bitcoinu na úroveň 50 000 USD byl očekávaným výsledkem po lednovém schválení nových spotových fondů obchodovaných na burze (ETF) s Bitcoinem Komisí pro cenné papíry. Schválení ze strany vládních regulátorů vedlo k masivnímu přílivu investic, a to jak ze strany retailových, tak institucionálních, což vedlo ke zvýšení ceny Bitcoinu.

Je zřejmé, že jak BlackRock (NYSE: BLK), tak Fidelity Investments již po zahájení vyprávění o Bitcoin ETF přitáhly téměř 3 miliardy dolarů v investicích do Bitcoinu, přičemž příliv prostředků do různých spotových Bitcoin ETF je trvalý. Pokud se však investoři rozhodnou omezit svou krypto alokaci na přibližně 1 %, očekává se, že se Bitcoin bude obchodovat kolem 50 000 USD.

Zdroj: Getty Images

Scénář 2: Bitcoin překoná dříve držený rekord nad hranicí 70 000 USD.

Náš druhý scénář závisí na tom, že Bitcoin překoná své předchozí historické maximum nad 69 000 USD, kterého dosáhl v listopadu 2021. Nicméně podpůrným faktorem by mohla být nadcházející událost půlení Bitcoinu naplánovaná na polovinu dubna.

Události půlení bitcoinu, k nimž dochází čtyřikrát ročně, často vedou k nápadným průlomovým rally. Během této události jsou odměny těžařů sníženy na polovinu, což vede ke zvýšenému nedostatku. Na základě těchto skutečností zaznamenala cena bitcoinu v minulosti prudký nárůst během posledních tří cyklů halvingu v letech 2012, 2016 a 2020.

Analytici předpovídají, že nadcházející událost halvingu v dubnu 2024 může potenciálně vykázat podobné výsledky. Obvykle však trvá 12 až 18 měsíců po halvingu, než Bitcoin dosáhne nového maxima, což naznačuje pravděpodobný růst nad 69 000 USD na začátku až v polovině roku 2025.

Scénář 3: Bitcoin udělá exponenciální skok přes 100 000 USD s cílem dosáhnout 1 milionu USD

A konečně nejambicióznější scénář na stole: Bitcoin na své cestě k 1 milionu dolarů raketově překoná 100 000 dolarů. Tento názor podporuje několik renomovaných investorů a subjektů, včetně Standard Chartered, nadnárodní britské banky, která předpovídá, že Bitcoin do konce roku dosáhne 100 000 dolarů, a Cathie Woodové ze společnosti Ark Invest, která předpokládá, že do roku 2030 by mohl dosáhnout 2 milionů dolarů za minci.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Aby se však tento cíl naplnil, museli by institucionální investoři výrazně zvýšit alokaci bitcoinů. Podle Ark Invest je zapotřebí, aby tito investoři alokovali 19,4 % svých aktiv. Kromě toho by Bitcoin musel získat široké přijetí na trhu a stát se mainstreamovou formou platby, aby se zvýšila úroveň poptávky. Tato zvýšená poptávka by mohla Bitcoin potenciálně katapultovat do ohromujících výšin.

Výhled do budoucna

Ačkoli se malují různé scénáře, je pro investory do Bitcoinu zásadní soustředit se na dlouhodobou perspektivu vzhledem k neodmyslitelnému problému při načasování pohybu ceny Bitcoinu. Jak ukázala historie, předpovědi nejsou vždy přesné, jako například když Bitcoin bezprostředně po schválení spotových Bitcoin ETF nedokázal prudce vzrůst a místo toho spadl na úroveň 40 000 USD.

Navzdory těmto výkyvům a proudům zůstává Bitcoin, těšící se souhlasu Wall Street i vládních regulátorů, přesvědčivou investicí typu “kup a drž”. Tato pečeť důvěry by mohla připravit půdu pro další rally a přidat další vzrušující kapitoly do příběhu Bitcoinu v následujících letech.